設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他線材] 古河金 Exoc FUSE VS IP Classic vs IP Rhodium (#283最新報告)

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

原本無諗住搞, 但既然plnl88兄叫到, 又點會托手㬹呀

我試的器材只是cheap cheap 器材
電腦==>full mod md10==>馬仔6003, pc=古河314ag, 冷凍鍍銠plug+female plug, 再加以下fuse一條, 其他有機會再寫。

古河金 Exoc FUSE係兩個月煲了個佰個鐘, 應該熟哂!
Infinity Power Classic 係鍍銀, 新fuse落地!

煲熟左的古河金FUSE, 力量夠, 低頻量夠, 於是好成功咁營造左個空間感出來, 而且範圍都幾大, 有種被音樂包圍的感覺, 之前係用hifi tuning通通都俾唔到我, 但古河金FUSE佢做得到! 放左落馬仔6003, 係第一條令我玩到離箱的fuse, 我愛死佢囉!

Infinity Power Classic 力量都夠, 但似乎係高音方面比較出色, 但人聲未夠古河金FUSE咁好肉地, 但聽結他, 小提琴等弦樂, 仲有銅管樂比較有驚喜, 音牆現在就無古河金FUSE咁好, 但定位現在比較出色少少, 不過因為新野落地, 無表現唔奇, 相當初古河金FUSE都係差唔多, 點會諗到煲熟後的分別咁大?

見眾師兄對鍍鉑金推祟備致, 唔知實際效果又會如何呢? 如果有人借我玩又唔拒呀! 期待!
已更新最終報告:
http://www.post76.com/discuss/redirect.php?goto=findpost&ptid=85205&pid=1372857

評分

參與人數 3威望 +25 收起 理由
hklin + 10
ykluk + 5
Vader + 10

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原本無諗住搞, 但既然plnl88兄叫到, 又點會托手㬹呀

我試的器材只是cheap cheap 器材{:6_187: ...
angllewave 發表於 2011-9-12 02:28

聽講:啲人唔中意白金較薄的音場。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 2# plnl88

咁我又唔知呀, 我對鍍銠有d興趣, 因為平d

白金好貴

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  plnl88

白金好貴 ...
angllewave 發表於 2011-9-12 02:50

你無入手 IP2 Rh 咩?

鉑金玩家

回復 4# plnl88

仲好講, 我次次打去秋姐到問, 都係答俾客hold起哂呀, 有客一買八支賣哂咁.....真係嬲嬲地

1萬

黃金玩家

回復  plnl88

仲好講, 我次次打去秋姐到問, 都係答俾客hold起哂呀, 有客一買八支買哂咁.....真係嬲嬲地{: ...
angllewave 發表於 2011-9-12 02:59

咁你咪又預訂一支羅。

鉑金玩家

回復 6# plnl88

又乘機放毒....

不過我始早會入手, 嘿嘿嘿, 我見黑武士好似有非常正面的評價喎...

1萬

黃金玩家

回復  plnl88

白金好貴 ...
angllewave 發表於 2011-9-12 02:50

照計 IP2 會比 Classic 好啲。
如果唔係 古河支 HP 就唔會係 silver + rh plated cap

1萬

黃金玩家

回復  plnl88

又乘機放毒....

不過我始早會入手, 嘿嘿嘿, 我見黑武士好似有非常正面的評價喎. ...
angllewave 發表於 2011-9-12 03:07

分折力強大而三頻平鈞。有結實清楚的成像。岩聽麻?

鉑金玩家

回復 9# plnl88

唔岩聽! 聽完要洗錢既!

聽日撥個輪問下先