設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS軟件] x-fi elite pro---ASIO & WASAPI

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前留貼有關自己的cas系統的問題 :
http://www.post76.com/discuss/vi ... 6amp%3Btypeid%3D145

最近換了新電腦及轉用WIN7(以前用XP)因WIN7多了WASAPI所以我WASAPI & ASIO,反覆用foobar, audiogate, j.river試音。

我發現WASAPI & ASIO是有明顯的分別,而聰明的各位看到小弟的標題是"x-fi elite pro",我就是衝往x-fi elite pro的自家驅動的ASIO來發表。

測試下不論在foobar, j.river上(audiogate依然比較好聲,我相信audiogate有自己獨特的調音),如果我使用ASIO作數位信號輸出,我自己的聽感都如我之前所講(聲音還是頗生硬,不耐聽,低音最不濟,高音有點"標",嘈~!!!)我個人當時結論是是這張elite pro不過如此.....但後來我升級win7後終於有了WASAPI,我又不甘心再作測試。

在WASAPI下,不論foobar, audiogate, j.river,我都能得到更"舒服"的聲音,WASAPI就是比較圓滑,也是我首次覺得我的系統出到好聲= =!!當然,還是有很大的進步空間。之後我不斷爬文有關ASIO及WASAPI的資料,個人推測,elite pro的自家ASIO本來就不能說好聲(我可能插錯,因為可能有CHING喜歡這種聲)......而且我一路聽來從XP到WIN7的驅動,聲音就沒有出過變化。再者自從VISTA年代,WINDOWS已經加入了WASAPI,我相信,ASIO的年代也已經結束,而且我看出CREATIVE也不會對ASIO再作任何改良(也沒必要)。所以建議各位在用0404、1212、X-FI的朋友,不要再盲信ASIO的好而顧步自封,試試用自己的耳朵聽聽今天的WASAPI,你將會有意外驚喜!!

黃金玩家

回復 1# kkkiu

補充一下這句"elite pro的自家ASIO本來就不能說好聲(我可能插錯,因為可能有CHING喜歡這種聲)......"
怕有CHING誤會,我再解釋一下....

或者我咁講creatve的自家ASIO調音如此我相信唔係無原因的,此終用ASIO的主要為專業領域,輸出要能仔細分別當中微細的變化一定最重要.....所以調出這種聲....可能有人叫佢做"很清晰、著重細節、什麼薄聲、冷聲、又或日系美聲"之類。我相信CHING們明我講邊種聲。我唔係話佢衰聲....此終聲音各有所好!但這種聲在我的器材上非常不配合。我聽喇叭就係要聽個"味"....CREATIVE的ASIO這種聲,如果我用直出清華耳擴+HD650,我都可以聽成粒鐘唔厭,因為玩耳機就係聽細節,咁你咪覺過癮,咁係呢刻,佢咪好聲囉~!!希望能令大家明白我講緊乜~謝謝!

星級玩家

J.River ver.16 有個 WASAPI-Event Style, 師兄可以再試下
CAS 新手一名, 多多指教!

黃金玩家

回復 3# andrew225
sorry~!岩岩先有時間試,event style係好聲d,但用喇叭幾乎聽唔出,但我用耳機就聽到係清d,由其高音最覺。
不過呢個event style好似無原本果個WASAPI穩定,我打呢篇野既時候有一次爆音,我相信係buffer既問題。

黃金玩家

回復 4# kkkiu

另外就係我audiogate, j.river都用wasapi,j.river都係無audiogate咁舒服,j.river係比較薄聲既....

星級玩家

回復 5# kkkiu

師兄好細心, 全部都講中晒, WASAPI-Event Style 好似有小小爆音的問題, 希望將來會修正番;
Audiogate ver 2.2 音質好好, 不過沒有 Media Library 我好唔習慣
CAS 新手一名, 多多指教!

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

用FOOBAR播歌中轉CONFIG,按APPLY會HANG。ERROR => DEVICE IN USE