設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KUNGKUNG

[請教] 喇叭 - 分音器電容 - 請教

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 18# mike1981

mike 兄 , 多謝建議先 ! 再請教一吓 !
高音 & 中/低音 分音器 上面 都有 " 薄膜電容 " ,
即係 " 黑色 " 嗰幾粒 . 甘係咪全部 換晒 Solen 呀 !
SOLEN - 1.jpg

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

高音最好唔用Solen.

高音用  about 90% Clarity Cap SA and about 10% Mundorf Supreme

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
KUNGKUNG + 5

查看全部評分

高級玩家

高音最好唔用Solen.

高音用  about 90% Clarity Cap SA and about 10% Mundorf Supreme  ...
ANWKLO 發表於 2011-10-6 19:19

呢個貴好多wo
當然好啦
humble test建議數值來

高級玩家

回復 21# KUNGKUNG

其實solen係比較暗少少
不過係相對其他貴價電容, 好似mcap, clarity cap, duelund
但已經分析力提高左唔少
我記得之前初初換solen
感覺係好開心的

評分

查看全部評分

進階玩家

關人隱士

新手入黎學下野先

高級玩家

我個人較喜歡clarity cap :p 不過香港買唔到~其實clarity cap價錢都算合理~4.7uf都係hk1xx
solen本身都有2款黑色~ 1隻就黑皮灰邊 另一隻黑皮紅邊~, 記得好似紅色的好dd, clarity cap同solen其實取向都幾似~2者都係高音暗少少, 低音餘韻好, 有d慢聲~twins唱到好似蔡琴咁淡定~但clarity 的高音就暗得黎圓滑d~solen就終係覺得not clear (藍色未用過~聽說一掃呢d缺點~不過個價錢有太多選擇)

kung kung 兄 如果係hk買~大uf數用solen 小的用白mcap (4.7uf), 電解如你夠位放就用solen吧~不過68uf都好有難度放個度, 如果唔ok都先唔好換~聽下先再考慮吧

如果外地order~可以考慮下clarity cap~ 大uf 平d用pwa系列~小的用esa系列 如果唔計較價就全esa系, 再貴可以係高音用1隻mcap silver, ,不過價錢.......

以上純粹吹水 希望多d師兄指教下

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
KUNGKUNG + 10

查看全部評分

高級玩家

回復 26# derekwyw

ESA 250v其實唔太貴
我岩岩訂左2粒15UF回來都係HKD330
不過ESA既低音係穩好多, 反應快D
反而SOLEN係低音真係有D亂
樓主既67uf 應該係RLC / BSC 網路
太靚既分別唔太大, 加上有體積所限, 買到MCAP BIPOLAR已經係好好了
先前幫人換KLIPSCH岩岩裝得落, 都好似幾十蚊港紙

評分

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 26# derekwyw

十分感謝 derekwyw 兄 同埋 Mike 兄  兩位 既 指教 .
小弟 正在消化 ( 因為唔識 ) 當中 , 有唔明再請教請教 !

黃金玩家

我個人較喜歡clarity cap :p 不過香港買唔到~其實clarity cap價錢都算合理~4.7uf都係hk1xx
solen本身都有2 ...
derekwyw 發表於 2011-10-7 00:38

我的 clarity cap SA 係香港買

黃金玩家

呢個貴好多wo
當然好啦
humble test建議數值來
mike1981 發表於 2011-10-6 23:12

全用 Clarity Cap SA 都唔係貴