設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[影音配件] 爛鬼拖板之爛鬼DIY(16-Oct-2011更新)

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

警告:
DIY或改裝任何電源器材,皆屬危險行為
如對此項作業不熟識者,切勿模仿或嘗試自行DIY或改裝任何電源器材
大家亦要留意,圖中拖板已不乎合現行香港拖板或插座標準

1. 首先當然睇吓個爛鬼拖板外在同內在先啦
一見個樣同表面d漬,就知個拖板有返咁上下歷史(用左十幾廿年)...
睇埋入面,手工用料~算吧啦.....而且最慘無咩位可以比我走線...
跟住發現一粒黃色不知名物體,表面無任何數值(根本連字都無隻)...
外殼物料只係普通塑膠,完全唔似電容/電阻物料
...

2. 拆散清潔(保險掣&全部開關掣除外)

3. 第一次換線
老細話要保留開關掣方便使用
不過我都飛走保險掣&果粒黃色不知名物體
跟住拆條AWG14散芯線做拖板內部接線(夠晒粗應該無死啦)另外接Belden 15A...
點知→金翅出事鳥,一開聲d聲衰到無朋友,淨係得股蠻力,又粗又惡...
畫面就好彩d,無咩改變,唔覺好左亦唔覺衰左

4. 心灰意冷&第二次換線
頂左個拖板幾日,無晒心機,打算還完返佢就算
但係睇見原本d線咁肉酸,又真係......咁就睇吓手上仲有d咩線o岩用啦
點知淨係搵到幾尺1.5mm單支銅o岩用,而且仲要只係得啡色
突然心生一念,改就改啦,最多老細出聲果陣咪買過個有開關o既拖板o羅...
今次E同N由Belden 15A直入
L就先用單支銅分成三條各接兩個位,然後再o係三條線中間接上Belden 15A
雖然咁做有d偷雞,但係夠位比我走線,而且都算獨立走線比L位
...

5. 完成品
雖然我已經飛左保險掣&所有開關掣
但係我都保留返佢地,因為可以保留外觀完整&唔使搵野補返拆左佢地d窿

6. 賽後報告~金翅友經起鳥
原本諗住唔差過原裝就算,但係估佢唔到,竟然聲畫都有可聞性提昇...
聲音:
背景靜左,中至中低頻厚左,力度好左但無變粗,分析力同分隔度都提高左...
畫面:
色彩豐富左實左,細節多左,立體感強左
相比之下,以前好似有層霧,依家就撥開左層霧一樣
依家我用緊S350,畫面竟然比之前用9500/9600仲靚
...

PS.以上效果只係換線前後比較,並唔係話喱個拖板可以比美發燒級產品...

16-Oct-2011更新
7. 第三次換線

KING SIR一句"得單邊行有咩用呀",激發左我o既好勝心
令我決定改埋N線(E我就唔埋啦),左度右度終於比我搵到位走線
我只得啡色線,為左容易分線,我就用筆畫左條黑線落去
今次走線,聲畫改變已無之前咁大,但係初步仍然聽到聲音實在左

8. 後話
雖然我都認同一個咁o既拖板,的確唔值得擺太多心機落去
不過今次DIY除左可以過癮之外,仲令我從中學到一D野
之前我認為"手拖手&獨立走線",應該唔會有太大分別(其實兩者都算併聯)
但係今次改完之後,分別之大~可以話完全出乎我意料之外
今次經驗,對我將來再有機會DIY拖板o既時候,的確好有幫助

評分

參與人數 19威望 +176 金錢 +10 收起 理由
ADA + 10 + 10 勁!
KUNGKUNG + 10
臭鼬鼠 + 10
sense1024 + 1
raymond430 + 10
ivan8313 + 5
ykluk + 10
bon1468 + 10
4pk + 10
h0200231 + 10
Einstein + 10
R.C. + 10
circleli + 10 叮噹~好工藝
KING + 10
rlwk2009 + 10
minimoai + 10
pinkspider + 10
leo25 + 10
edlsang + 10

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好手工之作.......

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

勁呀, 普通拖板都可以用黎DIY改造, 真係唔比分都唔得呀

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 2# edlsang

.........

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 3# leo25
就係整死左都唔怕....

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩, 而家D Ching DIY 越來越多元化, 完全跟唔上鳥

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

工程唔細喎~化腐朽為神奇,手術前跟手術後判若兩物;ilavbnm 好工藝

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 6# pinkspider
玩到無野好玩...............

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

工程唔細喎~化腐朽為神奇,手術前跟手術後判若兩物;ilavbnm 好工藝  ...
circleli 發表於 2011-10-15 16:28

其實太耐無diy啦...之前條15A同喱個拖板算係習作o黎...

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

其實太耐無diy啦...之前條15A同喱個拖板算係習作o黎...
ilavbnm 發表於 2011-10-15 16:35

好後面陸續有