設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hryu

[電源線] ViaBlue X60, X40之初体驗 (P.3 #28)

鑽石玩家

咁豐儉由人既! 但有冇相差十倍就........................唔知啦! ...
KING 發表於 2011-11-5 23:15

K Sir,頭先係SSP 值有啲衝動想買古河架,但想一想我用兩set古河加埋啲線成3K半,平均千七一條cable好赤所以走頭,好彩睇番你個post咁就洗少好多啦 同時我想唔用古河係唔係會配合唔到條線而浪費咗?
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

回復 20# R.C.

咁你會買古河定其他頭啊?
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  R.C.

咁你會買古河定其他頭啊?
heven 發表於 2011-11-5 23:46

我都好似你一樣,心大心細,十五十六,最終都入手古河,可能覺得貴左小小,但有二手市場,心理上好似用普通頭好似發揮唔到條線100%威力。
免得買左普通mk頭後,又要upgrade上去,重side錢,只係自己心得!

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 22# heven

我諗住用 MS 頭 , 古河太貴喇 !
同埋呢排太多野要買 , 投投 、AV櫃 、X40/60 , 個銀包已經......

以上嘅我全部都無,但係好想擁有

鑽石玩家

回復 24# R.C.

師兄你重有大把貨架

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 25# heven

我都想 , 不過事實我都係香港地典型o既打工仔一個 !

以上嘅我全部都無,但係好想擁有

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

ViaBlue... Post76 hit PC...

黃金玩家

X-40未好之報告:
其實一直用原裝飛記條雞線,所以你話係唔係有提升呢,我話你知,一定係有。
以下是小弟木耳之報告,不喜勿插

先用原裝線聽一段,再用X-40聽一次。CD選了以下幾張,以下係用X-40聽後初感:

一開聲,嚇一跳,聲音明顯大聲咗,應該係比原裝雞線力水好咗
再細聽幾段分別
機遇 - 月光小夜曲: 蟬聲明顯咗,背景靜咗,人聲出咗
民歌 - 被遺忘的時光: 空間感好咗,琴姐把聲更出,細緻弱聲比之前聽得更清楚
Close to You - Killing Me Softly With His Song: 呢首最明顯,因為呢首歌有好多樂器聲,比較容易聽到樂器聲前後分明。最正就係段saxophone,我真頭嘩一聲,本身已經覺得好正,原來可以重正

總結:X-40係一條好好分析力嘅線,佢可以改善分析力不足,又或者過肥的音響系統。當然你要人聲厚暖就緊係用7N銅線之類啦!

其實我都試咗X-60(BDP用雞線情況下比較),我可以話比你知,X-60嘅較果比X-40更明顯!我之前用MS拖牌板送嘅電源線,而家換咗第一感覺係力水好咗,聲音明顯清晰細緻,背影寧靜,人聲更出,可以大膽講以為自己換咗套機!當然我相信古河銠白頭尾功不可沒呢!

如果想有即時明顯提升嘅,就可以試下X-60用係AMP度,較果應該幾明顯。

P.S.今日拎D機出黎A、B,B、C,A、B、C test比老細 ,下次玩都要等佢去shopping 先 之前佢知我買線,今日佢見到D線,問我D頭尾買線送埋幾好,我話係呀,76團購,真係好好

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +10 收起 理由
小瑟 + 10 + 10 76團購,真係好好
Einstein + 10
leo25 + 10
KING + 10

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

X-40未好之報告:
其實一直用原裝飛記條雞線,所以你話係唔係有提升呢,我話你知,一定係有。
以下是小弟 ...
hryu 發表於 2011-11-6 01:22

多謝你既報告同分享!
想問問中低頻有冇咩改變呢?聲低有冇快到呢?
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

科林玩家

回復 28# hryu

將x40打孖啦一樣有厚暖哏旡感覺,連胆味都有