設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ayumi678

[請教] 請教 人像

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

整多張你睇啦 ~~ 琴日的新到無朋友
ayumi678 發表於 2011-11-29 23:07

想恨死人咩!其實佢叫乜名呀?

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想恨死人咩!其實佢叫乜名呀?
jt24 發表於 2011-11-29 23:09

應該係叫황미희 我個檔名寫住name 황미희 01 唔會錯掛應該
中文名好似係叫美玲  佢提過下 唔記得了佢比我堆相都唔只佢一個其實係有好多個
個個都天仙咁靚 睇到眼都打左個突
(我係六號檯既人)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

比多個大家睇   我知佢叫咩名肯定係叫法拉
(我係六號檯既人)

星級玩家

ching唔好咁講啦, 你重後生, 大把時間影靚女! 另外成日見到d人話評相唔評人, 小人就唔係好應同, 又 ...
michaelwong 發表於 2011-11-29 20:47

佢唔細家啦 我fd話佢以經成三十歲女家啦唔係靚毛了而係中女  完全睇唔出
(我係六號檯既人)

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我一個朋友琴晚給我一堆超靚既人像相我簽名的也是他拍 ~~他在韓國線上遊戲展影的照片
我想問如果我要影一張 類似呢張咁既相要有D咩鏡同有咩要求呢~ 小小白做到嗎?
ayumi678 發表於 2011-11-29 13:06 [url=http://www.post76.com/discuss/redirect.php?goto=findpost&pid=1463865&ptid=95508][/url]

唔係好明你說「類似呢張咁既相」即係希望將相點?

想個人好靚?咁搵個靚女就得,唔一定要model,香港其實好多靚人,再唔夠咪化下妝囉,唔識可以請化妝師,跟一次外影只需幾百元。
想張人像相個背景靚?咁要平時多D留意環境,好多建築物其實都可以取景,化做背景可以好有美感。
想背景柔化突出人物?開大個光圈便可。

我以前影過一張同你post的第一張相有幾分似的,係咪你要的效果?

評分

參與人數 4威望 +34 收起 理由
ayumi678 + 10 我就係要呢隻相
jt24 + 8
rlwk2009 + 8
michaelwong + 8

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
靚 Model............正!

星級玩家

"要影一張 類似呢張咁既相要有D咩鏡同有咩要求呢~"

張相係用 Canon 5D Mark2 + 50mm F1.4 影嘅
當時光圈係 ...
kengary 發表於 2011-11-29 14:17

多謝師兄既詳細答覆

我有5DM2 同50mm f1.8 唔知影唔影到呢類相呢?
(我係六號檯既人)

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄既詳細答覆

我有5DM2 同50mm f1.8 唔知影唔影到呢類相呢? ...
ayumi678 發表於 2011-11-30 01:00

當然可以,我視這類相為人物與背景互相映襯,重點不在開大光圈而在乎背景與人物的配搭及構圖,
另外不要被器材限制,我開始影相時只夠錢買菲林機及一支最平的50mm鏡,一機一鏡走天捱都影左2年,冇zoom鏡就人肉zoom自己行近行遠,一樣可以影到想要的效果!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 25# nicknick

ching張相人靚構圖正, 一定要加分!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

叫我FD介紹你識呀 你再去韓國時
p.s 記得帶相機
ayumi678 發表於 2011-11-29 22:58

早講啦,衰仔!
不過韓國應該都唔會再去,日本有無呢啲fd先?