設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

Wii 數問

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟想買部Wii玩下,想問下市場上有D韓版、日版、台版,除價錢外仲有咩分別,先謝

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ahbchan + 1 Great info.

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

韓版 -- 打死都唔好買,除非你唔怕因為升級而死機,又或你無打算玩新遊戲,所以你唔怕死

台版 -- 日元太高,台版都係一個不錯的Choice,無左日本Channel的日版機
日版 -- 日向Game為主最好的Choice,但日元太高
行版 -- 換左火牛的日版機,Channel都跟日本,比多幾舊換來原裝火牛同唔包零件的保養
美版 -- 比日版更好的Choice,而且有英文界面,價錢同行版差不多,市上難求

正版人可考慮買台版或行版,番版人先揀日、美,後揀台、行

評分

參與人數 4威望 +15 收起 理由
obee + 1 thanks for your info
Einstein + 3
ahbchan + 1 Useful info.
小瑟 + 10

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

二手注意: 網路上有大量死機當二手的賣機黨,貪平者要小心,一般交收未必能試機後才買
死System -- 全死,無得救,自能換底版
System Crash(全磚/半磚) -- 有方法自救,所以賣機黨會自救後才高價賣出
死Rom -- 換Rom已經可以解決,一般要600-1000
死Display -- 全死,無得救,自能換底版

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
ahbchan + 1 Useful info.
小瑟 + 10

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

阿定兄,謝謝你,但請問日本Channel是什麼,另改機軟改還是硬改好,如硬改用Will key還是D2disc(大概是這樣寫)好?
謝謝

"比多幾舊換來原裝火牛同唔包零件的保養"世界上居然有幾舊水的Cheap 雞火牛,我都去賣lu.

行動組版主

channel 有好多的,有睇天氣,睇新聞,投票玩遊戲,睇電視節目表等等,原則上都係同打機無關的!

最完美係軟改+硬改,用咩key都無咩分別,Wiikey係一上個世代的野,除非你部機係一年前出廠,否則新出廠的機已經用唔到Wiikey的了!

P.S.: 軟改係可以自己整的,非常簡單,不過前提係你部機要硬改左 or 未改機但有Zelda 隻Game

注: 火牛其實好緊要,市面上有不少死Display的例子都係因為用左雜牌220v火牛的關系,個人覺得用原裝牛加變壓器最完美!

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
ahbchan + 1 Useful
小瑟 + 10

查看全部評分

三潮玩家

阿定兄,十分感謝,因為小弟上年(07)曾幫人硬改,以為Will Key仲有用,手上仲有批Sample,那麼硬改宜家幾多錢,係吾系間間都可硬改?小弟都打算用變壓器用回原裝牛,再謝

行動組版主

出面價錢我又唔太清楚,硬改chips由250-500不等,一般鋪頭都係賺一百幾十吧,有數得計,正路應該350-450吧!至於邊d鋪可以硬改,我真係唔太知,因為間間都係只做熟客,如果唔係熟客,一般都會睇樣決定,始終今時今日改機係犯法的,海關亦拉過幾次,大家都無以前咁羊

三潮玩家

好明白晒,等小弟睇下網上有無D資料自己DIY硬改啦,謝謝

行動組版主

自己DIY建議一併購買 Wii-Clip,方便唔駛焊得咁辛苦!

三潮玩家

Wii-Clip是什麼來?對我來說Soldering不是什麼問題