設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

Game/ BD Player: PLAYSTATION® 3 系統軟件更新 V2.6 (Jan 21, 2009)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

價錢大家可以睇下Jumbo報的價,先Backup,再裝新的上去,倒返dBackup,基本上好簡單,呵呵!

[NB] Seagate 9160310AS 2.5" 160GB 5400R/SATA HDD          HK$ 312.00         
[NB] Seagate 9250827AS 2.5" 250GB 5400R/SATA HDD         HK$ 370.00        
[NB] Seagate 9320320AS 2.5" 320GB 5400R/SATA HDD         HK$ 443.00        
[NB] Seagate 9500325AS 2.5" 500GB 5400R/SATA HDD         HK$ 790.00

[NB] WD 2500BEKT 2.5" 250GB 7200R/16M SATA HDD          HK$ 645.00         
[NB] WD 2500BEVT 2.5" 250GB 5400R/SATA HDD         HK$ 382.00        
[NB] WD 2500BJKT(w/FFS) 2.5" 250GB 7200R/16M SATA HDD         HK$ 655.00        
[NB] WD 3200BEKT 2.5" 320GB 7200R/16M SATA HDD         HK$ 770.00        
[NB] WD 3200BEVT 2.5" 320GB 5400R/SATA HDD         HK$ 442.00        
[NB] WD 3200BJKT(w/FFS) 2.5" 320GB 7200R/16M SATA HDD         HK$ 770.00        
[NB] WD 5000BEVT 2.5" 500GB 5400R/SATA HDD         HK$ 768.00

[NB] Fujitsu MHW2160BJ 2.5" 160GB 7200R/SATA HDD          HK$ 330.00         
[NB] Fujitsu MHW2320BJ 2.5" 320GB 7200R/SATA HDD         HK$ 890.00        
[NB] Fujitsu MHY2250BH 2.5" 250GB SATA HDD         HK$ 425.00        
[NB] Fujitsu MHZ2160BH 2.5" 160GB SATA HDD         HK$ 310.00        
[NB] Fujitsu MHZ2320BH 2.5" 320GB SATA HDD         HK$ 449.00

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

定,你係唔係揀呢隻:
[NB] WD 2500BEVT 2.5" 250GB 5400R/SATA HDD         HK$ 382.00
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

九龍我OK,星期一或三我OK,(等埋wil同lemonstar兄覆)
係唔係去你到,順便參觀埋你個影院,交流吓...
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

多謝你連 HDD 既資料都有!
我有興趣呢款:
WD 3200BJKT(w/FFS) 2.5" 320GB 7200R/16M SATA HDD HK$ 770.00  

基本上我係港島人,只要預早約定,一星期七日都可!
不過最好三月中之前,否則小弟要兩個月後先得,
因為有 business trip 唔係香港!

BTW, 定兄住得近唔近地鐵站?

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一場上到定兄家中,當然要家訪下佢套 AV 正野 ...
如果 lemonstar 都黎就更正,佢影相咁咁鬼靚,
當然要請佢幫定兄既器材影番0的沙龍!

九龍我OK,星期一或三我OK,(等埋wil同lemonstar兄覆)
係唔係去你到,順便參觀埋你個影院,交流吓...
mankoo 發表於 2009-2-10 00:37

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實邊隻 HardDisk 都差唔多,只要係2.5" SATA 的 Hard Disk 就可以,8M/16M Cache又好,豪d買SSD又好,都係咁用,我自己就買最平的250G,用住先,唔夠先再算!

不如我先講講大家要準備d咩同流程吧,可能你地可以自己整到,唔駛走來走去,部PS3都唔細部的說

Step 1 買2.5" Notebook 用 SATA Hard Disk,有人試過500G都無問題
Step 2 把已安裝的遊戲及所有唔要的或可以重裝的影音檔都DEL左去 (此步驟是減少Backup的時間)
Step 3 插上一個FAT32格式的HDD(備份用)到PS3的USB頭,如果你無備份用的HDD,請看下面Plan B
Step 4 到PS3Menu,揀備份(匯出),然後耐心等待
Step 5 把PS3側面放HDD的位置拆開,不同版本的位置都有小小出入,但基本上分別不大,好易拆的,然後換上新買回來的HDD
Step 6 到官方網站下載最新的Firmware,並放進USB手指裡,X:\PSP\UPDATE\
Step 7 開機,系統會從你的USB手指安裝OS及Format HDD,過程約數分鐘,然後重開機
Step 8 到PS3Menu,揀備份(匯入),然後耐心等待
Step 9 完成

Plan B (給無備份用HDD的人)
Step 1 買多一個 USB 頭的 2.5" HDD Case
Step 2 把買回來的 HDD 放進2.5" USB小盒子, 用電腦format 成FAT32,再接上PS3
Step 3 備份(匯出),然後接上電腦,把備份檔COPY到電腦
Step 4 COPY完裝果新HDD入去PS3,把原來的HDD放到電腦Format成FAT32,再把備份檔抄番入去舊HDD裡
Step 5 備份(匯入),完成
注: 風險係萬一你抄去電腦的備份檔死左就..... 不過正常唔會發生吧!

P.S.: 擇日不如撞日,明天星期三我得閒,我PM我資料比 wil-wil 版主做聯絡人吧!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

首先唔該曬定兄
我而家用緊80g, 之前未入pioneer時放左好多戲入內, 早幾日都洗晒了
我又好少ps3 game, 所以應該短期內都唔諗換hd住了
但我都好有興趣上定兄度參觀一吓, 又可以同幾位交流吓影音(不過我都係問多),打吓street fighter又得~!(要唔要帶個joystick上黎一齊玩!?)
你地約好邊日我都ok的, 我係新界人, 出九龍都係十零分鐘, 話咁快就到!

話時話, 若果本身有資料/上網買左d幾十蚊既game, 係點樣backup架? 要用USB手指就咁copy?

行動組版主

帶Joystick上來對打當然無問題啦,不過呢期得SF2,而且我好廢的,呵呵

backup 好簡單,主機設定果度有備份功能,佢會幫你把所有野一次過Backup晒去外置USB HDD/Memory Card/手指

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

唔該曬定兄! 很好的指引

題好話~
tomorrow (Wed) 應該出SF4嘞!
我次次打街機都比人片死...真係要練吓先, 好多新system 唔知點出用

行動組版主

唔該曬定兄! 很好的指引

題好話~
tomorrow (Wed) 應該出SF4嘞!
我次次打街機都比人片死...真係要練吓先, 好多新system 唔知點出用
lemonstar 發表於 2009-2-10 18:36

明天應該無多!