設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jonahung

[喇叭線] 新手Inakustik 1102 DIY 小分享

星級玩家

回復 1# jonahung

JONA兄, 想問下個Y 夾後面唔係夾線身, 前邊夾線? 事關小弟都剛剛買左呢款Y 夾, 不過未開工...
P42G10H
PIONEER LX75
DUNE H1
MT-CD40,傳神S5胆前級, HORUS AUDIO A200
Mission792, 78C, nanosat prestige, SPL800i, PF30

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching 我想問你依d 紫銅頭幾多錢一隻同埋邊度有得買呀? thanks
wuying908 發表於 2012-6-16 15:26

http://item.taobao.com/item.htm?id=8810245276
其實都唔平,其實可以係香港買,德發地庫,Onix紫銅蕉,之前好似$190/4隻

隻叉http://item.taobao.com/item.htm?id=56698508
Devialet 220 pro
JBL Array 1400

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 21# rickyfab

Ching, I also want the link, please!
Could u PM me?
Joker

高級玩家

師兄,多謝分享,請pm。

進階玩家

回復 142# wuying908
ching 單支銅既線有咩特性?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  jonahung

JONA兄, 想問下個Y 夾後面唔係夾線身, 前邊夾線? 事關小弟都剛剛買左呢款Y 夾, 不過未開 ...
tatchai 發表於 2012-6-16 15:50

一般造法係咁,應該會實啲,但1102三條心,連膠皮唔夠位入,所以我都係要去皮先!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如無意外今日都會去入手購買  $125 x 19呎
wuying908 發表於 2012-6-18 10:37

19呎咁多?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

每邊9呎, 另外一呎有其他用途, 因為我隻舊喇叭 要改插,我想用埋依隻線材去改插頭, 舊款既JBL L88 PLUS 改 ...
wuying908 發表於 2012-6-18 12:19

勁wor, 原來ching係高手, 咁要出post分享下la

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

不過師兄想請教一下, 1102 依條線, 特質係點樣? 音色可以簡單形容一下嘛, 高音人聲, 低頻靈活性及低頻 ...
wuying908 發表於 2012-6-18 15:04

睇ching嘅回應, 應該都唔係新手wor, 其實我就真係好新手下, 閱歷淺 , 真係唔知d高音同低音有幾好, 只知比我之前果條好咁lor

如果唔怕俾我煽嘅話, 我覺得1102係分析型, 但係唔係薄聲, d低音唔弱, 尤其是2去4, 對我黎講d低音係過咗籠, 所以我都係用返2去2, 加jumper調較下, 我之前對speaker可能未發揮到條線, 所以覺得低音比較濛, 唔夠線條, 而高音都可以去得幾盡, 純粹分享下

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟都只係一個識買野既新手,見ching整得咁靚,小弟都買左20呎玩下,加2個鍍銠白金叉頭玩下,我都好快手都 ...
wuying908 發表於 2012-6-18 22:45

手工"衣知班"