設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

[請教] 急問: SFH PX 10th HD .........

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢條線一直都無咩師兄用完之後有報告

貌似大家都淨係欣賞非 HD 版0既 President X 十周年咁

唔止 HD 呢一 ...
ivanbbq 發表於 2011-12-17 15:20

我唔識架, 都係學下人DIY玩下. 不過少人玩呢條HD version我估因為d師兄都玩厭左呢個level既線, 依家d師兄都轉晒玩1x02喇.....
1002我都諗左一排, 不過真係覺得貴, 我第一條線咋都係唔好玩咁貴住喇.
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

呢條線一直都無咩師兄用完之後有報告

貌似大家都淨係欣賞非 HD 版0既 President X 十周年咁

唔止 HD 呢一 ...
ivanbbq 發表於 2011-12-17 15:20

同埋其實所謂什麼HD版, 可能我唔識野啦 , 其實都只係將原本幼果兩心升級到粗果兩心既粗度, 同埋加一層錫紙(鋁紙)去隔干擾, 外面再包層透明線皮俾人睇到佢有錫紙姐. 拆開線皮入面其實都係咁上下野. 咁我斷估都聲底應該都差唔多, 如果銅料無變既話.....

咁同我用緊果條"細尚"最強既Belden 8471比肯定有進步啦, 平平對千零兩千, 又有得diy下, 低玩既!

舊版SFH(借其他師兄既相一用):

舊版SFH 10th 非HD(借其他師兄既相一用):
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

今日整好左條中置線, 不過要放低一陣, 呢個星期都好忙, 可能要放假先可以再開工喇.
整條中置一d都唔難, 一來有咁多前輩教過路, 二來我中置double run都係2去2, 單支野易攪好多, 個零鐘都攪掂, 不過淨係上左兩隻蕉(我Y記入門amp中置係夾線 )已經攪到掌心有個血沙印同埋中指都左水泡喇.....  跟住果12隻蕉都唔知點算.....

評分

參與人數 6威望 +55 收起 理由
ricoy288 + 10
bloodkid + 10
jonahung + 10 好手工
KING + 10
ckw3031 + 5
alfredmyc + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日整好左條中置線, 不過要放低一陣, 呢個星期都好忙, 可能要放假先可以再開工喇.  
整條中置一d ...
sclendan 發表於 2011-12-18 05:41

ching,  想請教一吓。一條8呎既SFH 10TH 喇叭線用在一隻喇叭度(沒有bi-amp, 做齊紅(2芯),克(2芯)線) 是否就叫做double-run?  
但如果用一條8呎做紅(4芯), 一條8呎做克(4芯). 咁應該叫咩-RUN吖?  tks~~

黃金玩家

回復 24# cm666

師兄, 請教不敢當喇, 我都剛請教過, 你可以看看呢度: http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=93804

就你既問題, 其實都只係字眼既問題姐. 我係新手, 唔知我諗既係o岩定錯. 如果你隻喇叭做2心紅兩心黑, 以我角度計係double run. (因為如果線廠出條線俾你要打孖行當一條, 咁不如用條粗d既, 只係我地玩野將兩條扭埋當一條行姐.) 但如果你想行4心, 真係唔知喇咩run喎, 不過都係字眼姐.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  cm666

師兄, 請教不敢當喇, 我都剛請教過, 你可以看看呢度:

就你既問題, 其實都只係字眼既 ...
sclendan 發表於 2011-12-19 01:29

ching, 我諗我行緊你條link 既F圖。但我隻喇叭冇HF, 只有LF.

黃金玩家

ching, 我諗我行緊你條link 既F圖。但我隻喇叭冇HF, 只有LF.
cm666 發表於 2011-12-19 01:41

咁係喇叭設計唔同姐, 咪仲易駁!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好好手工喎. 好快變新新線王喇!!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

整條中置一d ...
sclendan 發表於 2011-12-18 05:41

Good Job!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

好手工