設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[主題新聞] 「Sony Signature Series 醇音典範尊貴體驗會」(會後分享)

高級玩家

依部機清爽,分析力好好,岩曬我聽JPOP.ACG
跟住都係keep返聽前面果幾首,同以前Onkyo DP-X1. Fiio X7差距係有,大概都係一個grade咁上下,比我揀都唔會揀前兩部。因為我聽DSD多,軟解既聲始終都係唔夠完美,除非係聽PCM就差一個GRADE

據我認識既$0NY調音風格,用其他brand係入唔到耳,相當難聽
我好記得半年前用ue900s(四鐵),係百老匯聽部ZX2,完全唔掂⋯⋯
我果陣都唔明點解,攞部A17搭隻ATH-IM02會爽過搭部ZX2
ZX2味精重過WM1A,如果要講繼承人,WM1Z先係。WM1A係另類風格

之後攞隻JVC HA-FX850,如果聽過依對JVC木單元既都知,依對耳機好鬼易推到啲低頻又肥又厚。成對wharfedale喇叭咁,但落到WM1A聽落會中性左好多,我記得以前無論點玩都好重BASS。例如搭ONKYO DPX1,FIIO X7,就算攞部PONO DAP都要行雙3.5mm balance先拉淡到佢低頻
而攞DPX1果陣要行2.5mm Active Ground Control,如果用BALANCE MODE又變左粗聲
但攞部WM1A又出奇地MATCH。。。

聽左兩首轉ATH IM02,無以前ZX2個問題,推全鐵正常聲。少少女毒,BASS還可以。
之後又轉金磚WM1Z,聽左半首就完場,音樂感濃,音場闊唔少,未有機會聽真佢直推既聲,意猶未盡。

外國有網友笑言:"People buying 1A should be happy. It is 99% of 1Z. People buying 1Z should be happy. It's the best of the best. End of Story…"
And my answer is definitely NO! 一聽就差完全唔同音色。WM1A少好多音染

但衝忙之下都CHECK一CHECK部機既FIRMWARE,FW1.0。係未來唔排除UPDATE FW會變左聲,至少自己試過A17 UPDATE完係咁。興幸係好聲左,以前用AK100ii總係覺得唔升好過升,玩兩玩唔係電量DROP,LAG機就HANG埋添(果陣ibasso dx90->ak100ii)

金色果部機,大家摸多幾下⋯⋯捽捽下話唔定有金執

最後影幅大合照散band

去CASHIER唸住做分期買WM1A,但原來買AMP條數未找清,CREDIT唔夠。咁都冷靜一下先,因為通常出左一兩個月就開始送皮套。今次買機咩都唔送,幾令人遺憾。
如果日本當地買仲有3年保養。
---------------------------------------------------
結論:你問我買定唔買?我好肯定答你,係WM1A了。至少QC唔會甩頭,以前用DPX1心驚膽跳,都唔知幾時會爛。用FIIO X7又會LAG。以前無BUDGET買〜10000既機,焗住買唔同機玩。而家有機會買部岩自己心水既WM1A,買WM1Z唔係唔好,如果價位~15000我會考慮再儲。但~25000我就堅係放棄,寧願玩返屋企套HiFi,樂得清靜。相信買完依部WM1A都夠我退燒,而我暫時聽既只係UNBALANCE既聲,如果將來買埋條BALANCE線一定更上一層樓。

澄清返我只係學生哥 唔係記者

最後都曬一曬屋企套HiFi

各位想睇相可以去依條link欣賞返,真係太衝忙,無時間慢慢影靚相,有啲out focus都無留意

http://drive.google.com/drive/fo ... X1JSMzA?usp=sharing

評分

參與人數 5威望 +856 金錢 +856 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 用家心得
alleelarry + 100 + 100 精彩報告
hiyori + 200 + 200 精彩報告,總合加分
cnhk + 6 + 6 一定要加分
wil-wil + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

我係今日第一場試聽會嘅其中一員,因時間不多下,只集中試了兩部Dap。比我嘅感覺都係一貫Sony調音,部貴版嘅聲多咗份順滑感覺,造工就無得頂,加上嗰份重量,好配合個價錢,若賣價係萬中我都會買入。有個比較後平版就唔會考慮。平版就係少咗份順滑感。

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
小瑟 + 50 + 50 用家心得
hiyori + 50 + 50 用家心得
wil-wil + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-8 22:43
依部機清爽,分析力好好,岩曬我聽JPOP.ACG
跟住都係keep返聽前面果幾首,同以前Onkyo DP-X1. Fiio X7差距 ...

Willson師兄,今天很高興認識你:)師兄咁快出到咁詳盡而精彩既速報,實在太厲害了,期待師兄之後入手1A既開箱報告,也很歡迎師兄多多上來吹水;p

高級玩家

岩岩check返原來漏左最尾段⋯⋯

活動感言:
真係要多謝多次所有工作人員!完場見到你地好比心機咁執返正啲機 預備下一場,用條布係咁抹Mon, check card
第二場活動好順利,有乃各方鼎力合作⋯⋯

時間上真係可以長多一倍,頭尾扣左十分鐘⋯⋯除返開 1 part聽三四首完整就要換位
所以我聽果陣都好擒青,聽到半首就要轉歌⋯又要摸下player preference,試下EQ,聽感唔多深入
我雖然見到cam man係隔離影住我,但我比唔到反應 人不能三心二用,唯有繼續摸機 聽唔同搭配

anyway, 我好支持post76繼續搞相關活動,因為試過先知自己岩唔岩,其他forum都少依類型,發布會就聽過⋯⋯

希望係下次活動見到各位..............

評分

參與人數 2威望 +120 金錢 +120 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 一定要加分
wil-wil + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

雖然有點老套,真的很感謝今天各位來試玩的版友。全因大家的支持,我們才能爭取到最優先試玩的機會給大家。時間有限,必有未能盡興之處,但希望大家也可以體驗到Sony One Signature系列的趣味。無論大家有什麼感想,或只是想分享下靚相,都很歡迎在此多多分享喔!

高級玩家

hiyori 發表於 2016-10-8 23:55
Willson師兄,今天很高興認識你:)師兄咁快出到咁詳盡而精彩既速報,實在太厲害了,期待師兄之後入手1A ...

師兄你好你好⋯
我今日miss左個pre-order. 最快都係第二批。除非佢仲比我訂

btw, 收到貨一定開箱分享

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wil-wil + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-9 00:02

活動感言:

完全明白,試玩的時間會過得特別快…謝謝支持,我們會努力搞多D呢類活動俾大家的

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-9 00:02

活動感言:

終於見你多謝 "我" ... "地"!!! 用心辦好每個活動,絕對係我地 76 忠旨,你多黎玩下就知無吹水,呢類搶先試其實我地都搞唔少,甚至搞到可以借到機返去自己屋企試過夠皮都仲得。

當然要都要借個機會多謝埋出心出力嘅版主,佢地唔止今天幫手抹機、執卡之類小工作,早係爭取籌辦呢個搶先活動時,已經畀好多提意、開好多次會先傾到 76 仲要搞得快過 Sony 自己,中間又因為器材數量出現多次變數,要多次轉陣,度點玩先會大家收貨,又要希望爭取到最多時間畀到最多 76 會員有機會試到。如果你都認同今天好玩嘅話,同我畀多次掌聲今天幫手有出席或未能出席但又默默支援我地嘅一眾版主。

最後當然多謝你地,包括有出席到今天活動嘅 30 位幸運版友、有份睇緊呢個帖嘅版友 及 咁信任我地建議嘅 Sony!!!

高級玩家

wil-wil 發表於 2016-10-9 00:42
終於見你多謝 "我" ... "地"!!! 用心辦好每個活動,絕對係我地 76 忠旨,你 ...

多謝台前幕後,各位辛苦曬
可以借返屋企慢慢玩就好

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wil-wil + 20 + 20

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

今次依個Signature Series我對佢都有幾大期望, 始終Sony之前的高階head-fi產品我感覺上同其他廠的旗艦產品完全冇得比. 睇到Sony終於肯出真旗艦產品, 當然感到好興奮.

講左全套Signature Series (耳筒+DAC+DAP)的聽感先, 依套組合我覺得佢係在Sony傳統調音的基礎上進一部走向高清化. 它的低頻明顯拿走了以往Sony耳筒那個量感多得過火的低頻, 換來收放自如, 層次感明顯的低頻. 這點我十分欣賞, 因為這可以令它更加"雜食".

中頻方面, 它聽起來比較淡, 但又不算是暗. 我覺得這可以令人聲聽起來可以有一點距離感, 有助塑造更深的音場.

這組合最搶耳的是它的中高頻及高頻, Z1R有SA5000的華麗感, 但又沒有SA5000的冷冰感. Z1R的中高頻我覺得比高頻更突出, 令女聲在較高key時的聲音會有更強的穿透感. 最重要的是整套系統的層次感很好, 很多時一些瞬變反應不夠快的系統都會在中高頻"炒埋一碟", 引致吵耳的感覺. 但這系統即使中高頻很突出, 但仍然不感到吵耳, 証明這系統的瞬變反應夠快, 可以捕捉到音樂中的細節.

高頻方面, 它可以做到很好的空氣感, 意味著它的高頻延伸力極佳. 但又沒有出現明顯的齒音問題, 証明它的高頻很平順, 亦証明Sony製造寬頻動圈單元的技術又更進一步.

但是, 我認為Z1R的外殼尺寸真是太巨大, 巨大至一個無法輕鬆地拿起再戴上頭上的程度. 當然, 這可能只是因為我的手掌較細而已. 而且ZH1ES亦要調至High Gain才可以令Z1R做到足夠動態.

IMAG3983.jpg IMAG3986.jpg

之後再說說WM1Z及WM1A. WM1Z跟WM1A的最大分別, 我認為是音場的立體感及空氣感. 兩者在音色, 推力及聲音細節方面可算是不相伯仲, 至少用4.4MM平衡線接MDR-1A, 效果我完全可以收貨. 但WM1Z的音場極度立體, 相對之下WM1A就平面得多. 但這又不能說WM1A不好, 因為整體而言WM1A絕對有WM1Z的最少八成水準, 最重要是WM1Z重得嚇人, 我覺得它比AK380 Copper更重. 相對而言WM1A的重量跟ZX2差不多, 可以接受.

不過可能還是未正式推出的關係, WM1Z的操作介面明顯比ZX2還要lag很多, 而且其中一部WM1Z還出現所有中文字變為白色方格的情況. 這兩點在正式版中必須要改善啊!

評分

參與人數 2威望 +150 金錢 +150 收起 理由
hiyori + 100 + 100 精彩報告
wil-wil + 50 + 50

查看全部評分