設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[主題新聞] 「Sony Signature Series 醇音典範尊貴體驗會」(會後分享)

高級玩家

trio_killer 發表於 2016-10-11 13:37
因為好聽果隻係XBA-4,但要好大推力先得,無力就會好似你所講咁

之後果D系列改善左,但發揮到盡都唔夠XB ...

想請教下你攞咩推,你指好大力又係點define?咁問係想知道我有無錯配,因為xba3我點都出唔到滿意既聲(而且同z5圈鐵差好遠添)

Xba-3. Z5 sensitivity ~107dB/mw... 如果純粹講功率,手機都推到聾啦
iPhone 6 (26mw)
屈指一算
1mw 107dB
2mw 110dB
4mw 113dB
8mw 116dB
16mw 119dB<---已經失聰⋯⋯⋯⋯⋯ 更何況用DAP大輸出

如果你會攞埋impedance matching黎講,成個circuit提供理想既電流去單元⋯我又唔覺得有咩咁難推,16ohm唔算低⋯ 普通DAP output 1ohm都幾常見
中價位既Fiio x7 , <0.5ohm推出黎都係合適範圍

N3正 都只係繼承緊z5圈鐵,佢最大特色始終係粒圈,基本上依兩三代係改阻抗 電阻令佢圈鐵頻率響應balance啲,順便攞埋個hi-res certification

xba-3. z5... 插x7+am2,兩隻耳機啲臨場感差好遠,xba 3音場始終係好窄好焗耳,又唔自然
兩者sensitivity近乎一樣,相反z5換粒圈入去已經爽好多
H3果代分頻差,發揮唔到特性,去到a3.z5已經solve左⋯ 易推左都係真,但以前就算點推都推唔出動圈既聲,依樣始終係事實,that why $0NY既旗艦都係會繼續圈鐵

要佢出返純鐵,我就會覺得機會好微,$0NY賣點始終係LCP液晶振膜
由exk到而家都係,小至初代Exk 入耳,大至耳牛Z7, 今代mdr z1r&mdr 1000x bluetooth耳機
一對2010年出產既耳機,2015年先停產,絕對唔係無原因⋯ 如果純鐵係出路,早就出左後代;但點解最近三代(H3, A3, N3)都出返圈鐵?另外點解要強調同exk一樣用LCP液晶振膜既圈?

而家圈鐵周街都係,ibasso it03, dunu dn2002/3001/4001, akg k3k3/n40, fender...
未來只會愈黎愈多廠係咁做,就好似喇叭廠唔再獨孤一味 用 絲質高音,鋁帶式⋯ 各廠都搵緊出路混合,B&W 鋁膜double dome, Elac氣動式⋯
無可能「不變應萬變」, 堆砌單元既時代已過,大部分人都開始知多單元又唔代表一切... 任你堆到四單五單,sennheiser ie800一粒彩虹單元今年VGP2016仲係攞緊金賞@@

而家z1r做得出「一粒圈,兩種料」既新技術,我相信$0NY會唸方法植入 入耳式,變另一個selling point,亦成為一個趨勢
以上純粹個人看法,希望大家交流

評分

參與人數 3威望 +38 金錢 +38 收起 理由
hphp + 8 + 8 用家心得
goodabc2010 + 10 + 10
hiyori + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

t1174 發表於 2016-10-11 15:40
Z1r 是夾4.4 mm插頭線,想試自己機不太可能啊。

其實Z1R與Z7既接線可以共用,當日爭取到安排Z7換上4.4平衡線,反而忘了Z7本來的3.5非平衡線,其實可用作測試其他器材之用
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

高級玩家

alleelarry 發表於 2016-10-11 15:48
其實Z1R與Z7既接線可以共用,當日爭取到安排Z7換上4.4平衡線,反而忘了Z7本來的3.5非平衡線,其實可用作 ...

一定係時間短無機會插黎插去(好似係

進階玩家

尋日有幸搭上搭竄到入去sony store入面試玩新既signature series系列,真係估你唔到咁精采。
先又長氣講講佢新野,分別有nw-wm1z/nw-wm1a player,耳擴ta-zh1es同埋mdr-z1r頭帶式耳機。

或者你會問乜又係個幾味?= =
但聽完呢個,就發覺耳目一新。

作為一個多產品牌,要創新一個系列,尤其要同舊有熱銷系列另覓一個新風格,相信唔係易事。
但今次sony真係徹徹底底大膽改變固有風格,尤其係nw-wm1a已經有好明顯分別。
對比係zx2黎講,空間感係整個Signature系列黎講,係幾重要一環。
首先呢兩部player加入左4.4平衡頭,亦支援DSD2原始格式,係試聽過程不難感到個種空間立體感。

再聽番zx2既播放,無錯地細緻位放大令到歌曲細位清楚,但相比新系列,nw-wm1a同wm1z已經好似進化左第二種截然不同既東西來。係人聲表現,每粒音收尾既細位好靚,尾聲延長亦非常出聚,尤其以wm1z,佢做到既剔透度好好,或者有賴佢既鍍金無氧銅底盤。

用wm1z播放jass類型歌曲,D-bass撥弦(低音大提琴)底蘊足夠,其實呢類低音樂器歌曲演譯出黎對播放器黎講係一大難度,假如低頻range唔夠,出黎就會聽到死實實聲,好似閣下感冒傷風鼻塞咁,就算有音擴就只有放大既鼻聞聲,聽得耐真係覺得好悶。
有玩過樂器既朋友都知道,低頻係最能反映樂器價錢,哎呀…講錯野tim><

鋼琴顫音方面,係指來回快速個幾個音,每個碎音大細分明,能夠捕捉到細微差距既表達,清晰活潑,無論弦、撥弦、擊打類都帶比我有非常出色既體驗。

下節再講,飲啖水先XD

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-11 16:28
一定係時間短無機會插黎插去(好似係

係 Sony 大本營攪分享會,其實好處係個度「架生」多,中段休息時間都借左第二D耳機黎試,配上新4.4接線又會係咩效果!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

琴日都去咗試聽
1A行平衡已有PHA3感覺
串燒三兄弟就去咗另一樣聲底咁

另外外國已有比較深入既1Z review, 不過佢只係試unbalance
WM 1Z review by Steven @ enjoy the music

高級玩家

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-11 15:45
想請教下你攞咩推,你指好大力又係點define?咁問係想知道我有無錯配,因為xba3我點都出唔到滿意既聲(而 ...

數據既野,參考黎既je....間間廠(甚至係每一隻耳機)都用唔同準則去度比你睇,HD800 得300ohm 睇數據都應該唔難發揮架,但實際就...

推力可能講得求其左,你可以睇番XBA系列既設計係以動圈既概念去設計一個單元,用既電流其實唔多,需要既電壓擺幅會比較多,但放大率又唔可以太大(過大聲會拆聲),以佢推出既時間同市面可以選擇既機真係少之又少,可以話生不逢時

XBA-3我就未玩過,XBA-4其實上年九月先買既,在Jaben一試即刻要比錢....
我之前會用AUNE B1 全分立的手提Amp,依家會用自己設計既膽+分立混合手提AMP
如果點都要剩用一部DAP去推,AR-M2會係唔錯既選擇。

有機會既下次版聚可以交流下

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
WillsonLaw@FB + 5 + 5 互相交流

查看全部評分

進階玩家

alleelarry 發表於 2016-10-11 19:21
係 Sony 大本營攪分享會,其實好處係個度「架生」多,中段休息時間都借左第二D耳機黎試,配上新4.4接線又 ...

我就因為人人都試緊,無得又拔又插=,我都只係中場時間有得轉插黎試。

高級玩家

trio_killer 發表於 2016-10-11 20:58
數據既野,參考黎既je....間間廠(甚至係每一隻耳機)都用唔同準則去度比你睇,HD800 得300ohm 睇數據都應 ...

我當然知廠既數據係參考啦,一時maximum output,一時rms
我亦明白:推得到夠聲 唔代表推得好
但我用過好幾部機⋯ 即使推到xba z5曉飛⋯ xba3都係好難入耳
低頻量夠,但無質係入面
所以我先會質疑係先天不足(包括無得換線,調音,動鐵缺陷

如果要整隻耳機表現得好,我就同意 取長補短,互補不足

你唸下,如果幾粒動鐵單元 可能係超低 低 中低 咁先做到一粒圈既低頻
咁點解唔一粒圈搞掂佢,而去利用動鐵既長處,唔係用佢既不足

除左腔體體積,分頻 同 相位設計 搞到好複雜,亦可能出現你口中既「唔易推」
就算放到咁多單元入去,好似shure咁搞到出音咀角度太大,一用balance去推就出事

如果睇過下 acoustic reference book. 啲theory都會提到 多一個相同既單元先做多3dB既響度

無睇過都好,應該會見過下啲座地喇叭點解咁多個低音(特別係6inch座地果堆
B&W... 成三對低音⋯ 但得一個中,一個高
出黎既聲,好多時唔及 12吋JBL加對超高

所以#64樓上講:低頻係最能反映價錢,都唔可以話錯{:9_435:}

And then 講咁多野亦想表達,$0NY暫時咁多代,都好用心經營佢粒LCP
今代N3改改粒圈既相位,配適感,隔音改善⋯ 其實又幾多人受落
因為咁多代都衰隔音

Btw, 攞Hd800講,其實好多手提機連正常音壓都唔做唔到⋯ 你攞akg做例子會好啲
以上です 理論野有時講下講下 幾開心,可能我仲係學生 如果唔鐘意講,就算,大家吹下水咁

有機會帶出黎再交流! 我今次原本都想帶xba 3... 但最後帶左im02出黎

高級玩家

alleelarry 發表於 2016-10-11 19:21
係 Sony 大本營攪分享會,其實好處係個度「架生」多,中段休息時間都借左第二D耳機黎試,配上新4.4接線又 ...

如果有埋power cord換⋯就正
我見原廠果條好似有啲雞,咩Oyaide 102SSC... Furutech尾插

買返去,換埋IEC純銀內接⋯⋯⋯
今次$0NY唔要條GND, 廢時拖板啲noise落埋去,已經係成功既第一步