設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 點解香港唱片不斷炒冷飯?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

而家果啲SACD, XRCD, 乜D物D咁, 只係不斷把舊歌炒冷飯, 出完又出,
而且技術都唔係新, 唔會特別難工序煩, 但係仲買二三百元, 三四百元,
有時真係買唔落手. 你們認為定價過高嗎?

外國係咪都係咁不斷翻舊碟來賣? 還是香港樂壇無幾多人出新碟?

不過, 就算外語歌都唔係多碟上市, 廿幾卅年前, 香港掀起日本熱,
好多日文唱片賣, 英文歌又多,
而家就算吹韓風都唔多韓國歌賣, 英文碟亦唔多.
香港唱片業到底怎樣了?

真係好似電影咁無人睇戲一樣咁無人買歌了?所以都唔係好肯出唱片.

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100
fungl + 20 + 20
SonSon + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

難聽的唱片你會買嗎?
沒有歌詞在手,唔知歌手唱乜的唱片你會買嗎?
錄音一團糟的唱片你會買嗎?
點解唱片出不同版本會有人買?
搞清楚上述原因,就會明白一切。
只要香港唱片業仍然不思進取,依然故我,只係死路一條。
Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

1萬

白鑽玩家

老而不

己不再會買港版什麼SACD, XRCD, 乜Q CD . 真係想打粗口       
不知所謂 . 出完又出, 大量製造垃圾. 音質每每下降, 當人耳聾定耳殘?
甚至連我都懷疑聽完之後狂讚的人是不是收了錢就大書特書...?
現在香港的唱片被兩大公司把持, 想好都難.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

都係果句,舊錄音出咩版都唔及黑膠。

翻出可以俾錯過了的新知舊雨再買到係好事,但三四百蚊隻太搶錢,我一隻都唔會買。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

都係果句一定有水魚

鑽石玩家

至於唱片業萎縮就唔只係香港,全世界都係,現在娛樂多左,大眾唔係只有電視電影聽歌漫畫,所以歌影視漫從前的四大娛樂係全球市場都在萎縮。

另一個原因,係好野已經差不多出哂,就算再有驚世鉅作,都唔會好似以前在較單純的社會咁大迴響了,何況一般製作。

換個角度睇,以前係較多機會,其實現在的佳作係較難出頭。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

koalaau 發表於 2017-4-9 10:15
至於唱片業萎縮就唔只係香港,全世界都係,現在娛樂多左,大眾唔係只有電視電影聽歌漫畫,所以歌影視漫從前 ...

咁都係,驚喜太多都變得無感覺,
驚世之作咁多年都唔少,都變得無咩特別了,
而且邊得來咁多驚世之作呀!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

久唔久唱片公司都吹噓,咩終極版 l最靚聲?K2...直刻......每次都有個終極,就好似睇龍珠一樣,以為超級撒亞人係最勁,以為菲利大王無比,點知之後又一二三四代,咩超級撒亞神......破壞神!其實我諗唱片公司嘅Master都想問:久唔久比你拎出嚟執一劑,究竟幾時完?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

byingfung 發表於 2017-4-11 21:57
久唔久唱片公司都吹噓,咩終極版 l最靚聲?K2...直刻......每次都有個終極,就好似睇龍珠一樣,以為超級撒 ...

調番轉諗叫唱片公司唔番出,叫佢唔糧出都唔掂,其實現今新嘅錄音聽file都已經好靚同聽cd唔大分別,因為數碼錄音真係好平面,音揚無深度無濶度,仲可以執到人聲好靚先出好適合聽耳機,已前嘅錄音可以好深好濶,你覺得靚聲嘅番出版本根本就係因為舊版已經係好靚聲所以舊版cd真係好很貴,唱片公司眼見d舊版賣到咁貴都有人搶,唔番出就唔會有糧出

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

說實話,外國都係炒冷飯的,例如 Eagle 隻 Hell Freezes Over, 出過的版本多到嚇死你...
日本的老牌歌星翻炒的絕對唔小得過香港,你去過日本睇過就明白!單單山口百惠"新碟"經常有出.
古典音樂更什!!!
還有很多同樣例子, 問題不止發生在香港.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。