設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ckw3031

[音響配件] 試頭....最新款Wattgate 330i Rh (reported P.7)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 70# derekwyw

THX...Ching! 呢喥係咪普通無加工冷凍o架!

高級玩家

回復 71# frankiechan

係~不過我有d懷疑個d非原廠加工的冷凍效果

新仔玩家

呢個Wattgate Rh頭好利害,音效好強,要好小心使用,否則成套嘢的音色完全改變,簿聲系統一用必死,對一些 ...
ckw3031 發表於 2012-2-26 23:02

Ching,路過想問句,我時常有個問題,就係若果CDT是經DAC入AMP,咁雷源線對CDT的影響大嗎?因為CDT只是一個精準的轉盤,數碼輸出,咁是否不會受電源的影響呢?可否分享下你的經驗呢?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

銀級玩家

Ching,路過想問句,我時常有個問題,就係若果CDT是經DAC入AMP,咁雷源線對CDT的影響大嗎?因為CDT只是一 ...
chakat 發表於 2012-2-28 14:20

首先要理解,電源線唔係 exactly 優化部機,而係優化部機隻牛,從而令整流/濾波/穩壓呢 d 電子部份響更理想 o既 AC 狀態下將電轉化理想 o既 DC 供電比主電路。

從另一方面睇,整流/濾波/穩壓呢 d 電子部份,從來都係追求好似電池咁純咁直 o既 DC 為理想目標。

換句話講,無論咩機咩電路,最理想係用電池咁純咁直 o既 DC 供電。

但因為成本、體績、壽命、方便性,怎至乎安全性,唔可能完全電池供電,退而求其次就係由市電經牛再比整流/濾波/穩壓轉化 DC 供電。

整流/濾波/穩壓呢 d 電子部份,各施各法,但係以今日 o既科技,就算最簡單 o既 IC 電路,效果已經可以好理想。

牛,除左一 d 真係呃內地農民級 DIYer o既垃圾虛標鋁線牛外,一個正正經經 o既國產牛其實唔輸咩箭豬牛。

剩返就係市電,除非你自建發電站、或有一日電力公司開展「發燒友供電業務」,否則用家能力上可以優化市電 o既方法,無論只係心理上定係實質上,最簡單 o既手段就係電源線。

所以冇話咩機同有冇需要,原則上係無論咩機都有需要,實際上就係你身唔身痕同荷包生唔生性。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
audia + 10 又曾進學識喇! thz ^^~

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 74# Wilmer威馬

又學到嘢.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

秋記$680,唔知永X會否平D,我冇格到價....
ckw3031 發表於 2012-2-26 01:31

有得諗吓wor!!

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

Ching,路過想問句,我時常有個問題,就係若果CDT是經DAC入AMP,咁雷源線對CDT的影響大嗎?因為CDT只是一 ...
chakat 發表於 2012-2-28 14:20

我的經驗得知電源線對CDT的反應也好大,有時聽感上仲大過DAC,例如用voodoo Vajra插Northstar CDT或DAC,相比之下,插CDT時的音埸深闊度、音壓、控制力、淡定度等都比插DAC明顯,而插DAC時就會特出到較多的缐味及改善細緻度,如果你只有一條PC,就將最好的先比CDT用。

新仔玩家

回復 77# ckw3031

謝謝以上各位回覆!咁今個星期六又要試下先!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK