設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: law1987

[外國] 《蝙蝠俠—夜神起義 The Dark Knight Rises》- 影評討論區(含劇情)

高級玩家

回復 150# AST(Gym)

原來唔係得我咁,希望出碟時汁番好佢啦

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

尋日睇左.......個人覺得係一套好好睇既戲
我想講.....我無睇開漫畫, 只係當batman 係一連三集既戲

其實交比Christopher Nolan 做.....我已經了解呢三步曲係戲情片多過係動作
我覺得呢個batman series 絕對係一套好好既戲情片

其實唔應該當呢個series  係英雄動作科幻片,
因為呢個series 絕對係想由唔同角色去帶出唔同既訊息

第一二集其實有好多伏線同訊息
alfred, batman, wayne family 個關係
batman 對付壞人既理念
影子軍團對社會腐敗既解決方式/ TDK 郵輪人性醜陋既試驗/ batman 對人性仍有一絲希望

今集亦有好多唔同既意念
爬出監獄時條麻繩其實唔係保障而其實係令到BRUCE 唔能力超越自己既負擔
同埋我覺得就算BRUCE 整好左架BAT 個自動導航, 佢都要自己上埋機.
其實唔係扮野話佢要為人犠牲
而係想帶出BATMAN 已經離開GOTHAM, GOTHAM 唔可以再依賴BATMAN, 經過最後呢次GOTHAM 應該唔再需要BATMAN (呢點亦係三集出現過好多次), 而要自己去成長
BATMAN 燈我覺得係比JIM GORDON ONLY 如果有需要時仍可著燈警惕壞人
最後出現我又唔覺得係咩王晶結尾反而係比番個安心比ALFRED 因為唔應該BRUCE 係一個人而ALFRED 係一個最關心佢既人, 比ALFRED 知佢無事係令ALFRED 老懷安慰亦唔好令ALFRED 覺對唔住WAYNE FAMILY.

TDK 可能係三步曲裡面既高潮位但呢一集絕對係一個非常好既結尾
首尾呼應, 中間穿插前兩集既伏線
以一套美國傳統漫畫英雄帶出咁多值得人深思既電影
我覺得真係應該介紹多D 人去睇

呢套唔係齋英雄動作片, 係好有深度同訊息用BATMAN 包裝左既戲情片
好希望呢個大片吸引多D 人去睇, 睇完之後可以接收到佢想帶出既訊息

評分

參與人數 6威望 +60 收起 理由
stanleykc13 + 10
ykluk + 10
@肥狗仔@ + 10
RiceR9 + 10
law1987 + 10 我很贊同
louis001 + 10

查看全部評分

己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

[YoutubeHD]Hlgv_RkZGCk&feature[/YoutubeHD]

鑽石玩家

回復 152# 沙煞比

認同沙煞比師兄觀點. 呢部確實係一部很好的結尾, 雖然個人意願上很想導演繼續拍這個系列一直拍下去,

而這三集實在係所有戲劇 / 導演的示範性作品, 一個完美的三部曲.

p.s.:我今日先終於可以看這個post, 因為昨日才看, 真係唔想睇左大家討論後才看, 減低我對劇情的吸引性. 真係忍得我好辛苦, 哈哈哈

專業玩家

尋日睇左.......個人覺得係一套好好睇既戲
我想講.....我無睇開漫畫, 只係當batman 係一連三集既戲

其實交 ...
沙煞比 發表於 2012-7-24 17:17

所講唔係王晶式結尾係王晶式交待-咩叫王晶式交徒?就好賭神之類片結尾拍晒D問題&佈局出來講比觀眾聽
Bruce Wayne已半年前整好左自動導航(戲初同Fox既對話已有提示蝙幅機導航壞左),整返左蝙蝠燈比哥頓用,其實由dark knight起佢就話搵接班人就退休,所以搵左Harvey Dent出來做白武士接棒退休自己同Rachel Dawes一齊,今集搵左Blake傳承後咪退休,重有已話catwoman囉左珍珠鍊,基本上都講晒佢未死唔係咩咩幻想開放結局

如導演已露骨地話比聽bruce無死,重話唔知係開放式咁以後真係要睇tbb既師奶劇先係結局喇!結局講未死跟住要全班主角開心地bbq

專業玩家

Error......(pls delete)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

嚴重+過份劇透

今日終於喺TST睇左IMAX皇帝位...............好正.............難以形容 ! BANE好正...............好有POWER.............壓迫感十足...............拳拳到肉....仲好捱得打................一睇開頭BRUCE嘅回塘款...........唔洗Alfred講都知BRUCE輸體能..............最堅果下係耡爆條腰................呢下睇到都痛..............最令人受樂一定係跌倒再起番身.............. ! 另外CATWOMAN好有驚喜亦好搶..........除美貌外亦加了點感情.............LAST 同 BRUCE GABYE KISS 又 係好感人.............今集BATPOD又係好搶...............CATWOMAN騎較多 ! 結局又係好感人.............GD ENDING ! BRUCE終於能如Alfred所講離開高咸市..........放下BATMAN..........退休如普通人一樣同Selina 生活 !

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
law1987 + 5 我很贊同

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Catwoman好正
尤其坐bat pot既時候
總受

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

回復  沙煞比

認同沙煞比師兄觀點. 呢部確實係一部很好的結尾, 雖然個人意願上很想導演繼續拍這個系列一 ...
cyber_look 發表於 2012-7-24 08:06 PM

忍得好, 我睇套片之前連trailer都少睇

黃金玩家

回復  沙煞比

認同沙煞比師兄觀點. 呢部確實係一部很好的結尾, 雖然個人意願上很想導演繼續拍這個系列一 ...
cyber_look 發表於 2012-7-24 20:06

我都係忍住唔睇任何影評/相關報導, 因為好想知Christopher Nolan 會點拍

出字幕個時諗住走, 老婆問會唔會仲有野睇
我話唔知, 佢好奇怪地問你點會唔知....唔係係forum 睇左相關既post 咩
我話我無睇.....佢陰陰笑左一野
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人