設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[影音配件] DIY 箱底的發現

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

發現箱底有有成百隻好耐未用得着, or 用唔曬 嘅電解電容 (E-cap), 全是日本原庄買入,適合DIY 摩改開關式電源用.
唔想拋出街比收買佬當垃圾,係度問下有冇師兄啱用;不求價錢、只為興趣/環保/物盡其用。歡迎pm。

呵呵~~

E-caps

E-caps

評分

參與人數 4威望 +40 收起 理由
obee + 10 正!
itoy2008 + 10 唔錯既分享!
Einstein + 10 抵比10分
johnnykut + 10

查看全部評分

billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄可唔可以輕輕講下例如咩 機種 會用到"開關式電源"呀???

黃金玩家

johnnykut 發表於 2012-10-5 00:10
師兄可唔可以輕輕講下例如咩 機種 會用到"開關式電源"呀???

師兄,
基本上中下價 CD-player, DVD player , BDPlayer, 十仔, 合併機都會用到"開關式電源" 架。例如 OppO, ....
有D膽機( 前or后級電源部份)亦用得着相中所示電容.   
billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2012-10-5 00:13
師兄,基本上中下價 CD-player, DVD player , BDPlayer, 十仔, 合併機都會用到"開關式電源" 架。例如 Opp ...

唔該billy兄
我見好多時d文都係講"線性"多(呢度都有幾個),,
其他師兄成日"摩改乜乜乜"原來就係呢樣,,,要google下先得~

黃金玩家

johnnykut 發表於 2012-10-5 00:18
唔該billy兄
我見好多時d文都係講"線性"多(呢度都有幾個),,
其他師兄成日"摩改乜乜乜"原來就係 ...

師兄,有時間可以瞄下 allenyu 兄引介某篇 OppO摩改文摘。

billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2012-10-5 00:25
師兄,有時間可以瞄下 allenyu 兄引介某篇 OppO摩改文摘。

我買機前都睇左好多呢個壇既改機文,,咩位換咩電容有咩效果都講晒
呢d真係高高手,,最緊要係材料大眾化,唔駛下下幾百銀一粒o個d

黃金玩家

johnnykut 發表於 2012-10-5 00:32
我買機前都睇左好多呢個壇既改機文,,咩位換咩電容有咩效果都講晒
呢d真係高高手,,最緊要係材料大眾化,唔 ...

小弟家貧,從未嚐過下下幾百銀一粒o個d!
青菜豆腐就有。
billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我舉手報名先~

黃金玩家

johnnykut 發表於 2012-10-5 00:53
我舉手報名先~

師兄,你第一個舉左手, 我就贈你一枚,完全免費嘅, 隨便從相中揀一枚、毋須客氣;個中係有啱Oppo 用架!
不過我唔送到府上啦, 你我pm約時間在MTR站內交比你喇。
(你揀 E-cap 或 大電流整流子都得;但果粒大電流整流子非 Oppo可用--- 它中央有孔可配裝 heatsink的,用在 AV amp 至啱。)

呵呵~~
billy

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Billy Ching, Nice! I want to DIY....但未想到點改/改什麽...?
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3