設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kmr

[討論] 實驗!地盒作業

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

angllewave 發表於 2013-1-21 20:57
被你踢爆左添....

但呢D家野太似mod機...又太實驗性啦....要開機加間隔, 係我到有效果唔等於 ...

其實...我都想試...夠直接,只係淋淋點做格離?
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

homantin 發表於 2013-1-21 23:08
............目標:測試DIY地盒對平民兩聲道的影響......................
目標達成??  期望
...

其實都唔平民架,有時買依樣買下個樣,都幾貴架...
kmr Ching, 呵
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

黃金玩家

自定義頭銜

itoy2008 發表於 2013-1-23 02:39
其實都唔平民架,有時買依樣買下個樣,都幾貴架...
kmr Ching, 呵  ...

我套cheap 野不值一提啦

擺出街都冇人要

銀級玩家

kmr 發表於 2013-1-23 12:21

擺出街都冇人要

你擺既時候,叫我出來,我幫你搬...去我屋企

銀級玩家

kmr 發表於 2013-1-23 12:21

擺出街都冇人要

呢個世界冇話 cheap 唔 cheap,只有好唔好,price tag 唔代表一砌,如果將你份心機同時間換成商業操作 o既 R&D,可能升價百倍。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

itoy2008 發表於 2013-1-23 02:38
其實...我都想試...夠直接,只係淋淋點做格離?

>淋淋點做格離?

SORRY 師兄, 唔係好明

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢D盒O唔OK,不過有扣
http://a.m.taobao.com/i146379138 ... aobao_android_3.4.1

補充:好似唔夠硬,樟子松/氣乾密度只有0.4-0.5g/cm3

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

終於有人整{:9_426:}

黃金玩家

自定義頭銜

忙了個多星期,終於有時間再上圖

三個插位用哂~
-> CDP + cable shielding
-> Speakers
-> DAC + cable shielding

接線用MIC CABLE, 原因有三
1> 平
2> MIC cable 設計俾MIC SIGNAL, 絕對岩低電平的SIGNAL
3> 4芯 24AWG 加上來差不多是 18AWG, 點計都夠用~
4> mic cable 有shielding, 可以減少emi

cable 的連接點一定要在ground box 那個terminal, 否則會出現ground loop 的情況

另外,接地,我建議直入SIGNAL GROUND, 所以直接用RCA 接入機就可以了
其實, 大家可以用“他錶”去CHECK 下, chassis ground 好大可能同 signal ground 係通的, 所以不用分開兩邊落地
當然,個盒夠大,多點接地, 用star grounding tropology 都可以的

好奇怪的係,剛放好的盒,靜左,但聲好硬,之後加埋釘,仲差
....
過左兩日 。。。
....
最後乜都唔用...再聽,好點點,冇咁硬
......
聽多兩日,聲音的厚度與分離度同時上升, 而且一樣好靜,總算沒有白花心機

所以,盒應該都要一個時間去穩定的,這個可能同石仔有關, 也可能用接線有關, 暫時沒有明確的答案

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +10 收起 理由
itoy2008 + 10
xxijixx + 10
sam12345 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

支持
我個WAITING LIST又多一個PROJECT啦~~
多謝師兄呢個簡單易明既教學分享