設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: saxhorn

[請教] 請問 CD 轉成 file 會 lose 幾多?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

agic 發表於 2013-10-3 22:18
transport係real time 一只碟60分中,60分中先play完
请问rip只60分中CD  多过,定少过60分中

前輩你好好人!教色好多人!
我就喜歡真實感覺!聽吓小鄧好過

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
terryc + 10 + 10 精彩報告
guly + 10 + 10
agic + 10 + 10

查看全部評分

sanyo

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

agic 發表於 2013-10-3 22:18
transport係real time 一只碟60分中,60分中先play完
请问rip只60分中CD  多过,定少过60分中

積Sir 這兩句說話堅值錢

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sanyoboy33 發表於 2013-10-3 22:29

3哥又用呢啲極品引人 {:9_422:}

星級玩家

terryc 發表於 2013-10-3 22:36

我諗真係冇hifi慧根,究竟係呢幾句野係想表達啲乜,可否用淺白啲嘅中文解釋解釋,我完全領略唔到

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kmr 發表於 2013-10-3 19:42
如果由光碟non real time 讀取數據會有loss,所有今日用緊的數碼儲存裝置都會有同樣的問題,如此一來科學的 ...

師兄,音樂 CD 嘅數據同一般 data CD 嘅數據唔同

Data CD 每個 file 都有詳細既 metadata,甚至傳送時每個 package 都有 metadata 作為 verification 用途
音樂 CD 則大多數只有好簡單既 metadata,通常只用作識別用容性質之類,用唔到嚟進行 verify data integrity....
而且雖然你 rip 碟唔係即 read 即播,但卻係即 read 即 encode ,缺咗 verify 步驟,後果都係極易有 loss

所以就算你將同一首歌 rip 10 次,只可以話 loss 既機會少咗,但卻無得確定是否 100% 無錯;因為你部 CD ROM 係有可能10次都 read 漏 / 錯同一段訊號
laser 頭或摩打質素所限,係 read 唔到某段就真係試10次都 read 唔到
另外 CD 品質都有好大影響,唔好太信任 CD 廠既品質管理,好多都吔吔烏咋
read 得好嘅 CD Player 可以賣到咁貴,其中一個原因就係佢地以超強拾訊能力嚟彌補 CD 先天既不足

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 10 + 10
tomtomsuccess + 10 + 10 絕對認同
terryc + 10 + 10 精彩報告
Will19 + 10 + 10
kmr + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

1萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

guly 發表於 2013-10-3 22:39
3哥又用呢啲極品引人

布歐大少!冇呀!
不過有碟系手過癮d姐!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
agic + 10 + 10 抵死得三Gor ah
guly + 10 + 10 有碟在手都係過癮啲

查看全部評分

sanyo

星級玩家

Raphael 發表於 2013-10-3 22:44
師兄,音樂 CD 嘅數據同一般 data CD 嘅數據唔同

Data CD 每個 file 都有詳細既 metadata,甚至傳送時每 ...

多謝先,呢點我都明,但如果accrate rip都話係100%,咁係唔係代表冇loss?
當然好多時都只係9x%,但有98%我都ok......我當一部普通CD機都唔會100% correct playback

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
sanyoboy33 發表於 2013-10-3 22:29

出只成皮野CD,d人点追呀,成套砌机刀未及la   

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
terryc 發表於 2013-10-3 22:36

证明用电腦術乳high level lanaugae系可以同same level人沟通

進階玩家

小弟用dbpoweramp rip CD...試過一次rip兩隻唔同新舊程度嘅CD (同一隻CD, 一隻全新, 一隻舊d有少少花)
出嚟嘅數據都有出入...當然有花果隻就出晒交差...話你知有data loss...不過dbpoweramp已經用buffer令到唔會聽倒有跳線聲...