設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Budget-fi

[老機新歡] Philips SHP9500 配 AZ6819

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我第一部買既同記憶猶新既DISCMAN 係303... 當時都無而家甘燒 (講自己情況), 買左台機玩就吾會亂追機, 不過當年都未有INTERNET... 資訊都係好缺乏... 要追都比較難...

知道 555係有一次係舖頭見到, 不過個價錢好鬼貴, 當年而言, 個價計番通漲, 應該有今日萬零蚊甘上下...

350係神壇收過一部, 功能OK, 不過給我感覺似終無第一部303來得強烈...

第二部係465, 我記得當年廣告係講有個人帶住部機滑雪係個雪山向下沖, 好強調部機係吾跳線.... 部機吾係MIJ, 無記錯好似係星加坡做, 不過部機用左吾肯定係年多定年半多的, 就開始窒窒地.... 讀碟無甘順

第三部係311 ...

上街聽用最多應該係465, 當年用465+SONY 838, 868, 848, 888 (上述塞仔吾係同一時間擁有, 都係壞一支再入一支)

以前帶機出街聽好儍仔, 一部DISCMAN加6, 7隻CD, 好鬼重, 仲有換碟個陣呢甘HEA, 邊似得而家DAP甘方便, 不過音質我都係鍾意老SONY 303個浸濃厚SONY味, 仲有個重重MEGA BASS

科林玩家

shp9500 聲音質素算得上交足功課了

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-10 12:45
我第一部買既同記憶猶新既DISCMAN 係303... 當時都無而家甘燒 (講自己情況), 買左台機玩就吾會亂追機, 不過 ...

好高興有discman 的同好呢, sony discman真係好機, 我手頭上既D250同D515都有不錯的水準, 當然同神器555好難提並論。
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

madcapbaby 發表於 2014-4-10 23:24
shp9500 聲音質素算得上交足功課了

SHP9500, 真係幾唔錯, 2000內真係無投訴;

師兄都有玩? 換線同拆綿之後會正好多啊{:9_404:}

"哀傷浮遊 別冊"

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-11 00:26
好高興有discman 的同好呢, sony discman真係好機, 我手頭上既D250同D515都有不錯的水準, 當然同神器555 ...

問朋友借左部D250, 係幾好聽啊
試緊唔同耳機, 唔同歌嘅配搭
明日を掴むために !

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2014-4-11 00:56
問朋友借左部D250, 係幾好聽啊
試緊唔同耳機, 唔同歌嘅配搭

D250都算爆得起得來sony 味精唔重, 應該幾易夾機的

"哀傷浮遊 別冊"

科林玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-11 00:27
SHP9500, 真係幾唔錯, 2000內真係無投訴;

師兄都有玩? 換線同拆綿之後會正好多啊  ...

線換咗啦 , 啱啱有 3mtr gotham 剩餘物資, 上個頭就得, 3.5 去 3.5 就係方便
綿就未拆啊, ching 有空影張相比小弟參考吓.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

重覆回覆

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

madcapbaby 發表於 2014-4-11 02:11
線換咗啦 , 啱啱有 3mtr gotham 剩餘物資, 上個頭就得, 3.5 去 3.5 就係方便
綿就未 ...

唔知呢張圖幫唔幫到你,因為塊綿係用膠水痴住,要用刀或尖既野去勾走,要少少暴力成份,而張圖就係失敗例子

"哀傷浮遊 別冊"

進階玩家

今年購買一台Sony D-Z555的人旁邊路過留

機器還是老的好,因為那個聲音我再近十年的DAC都沒聽過類似的,PCM66P的聲音跟PCM1704也不像,更與目前用DELTA-SIGMA技術的DAC更不一樣,老機獨特的聲音很迷人。

那個CD花了我8000多台幣,我另外再花2000多去修理機器,因為買沒多久就讀不到CD片了,買方是說CD讀取頭有換過(拆開確認換了KSS-320),拿去台灣專門修理老CD店家檢查,是說以前電池漏液沒處理,可能傷到電路板了,就處理電池漏液就要花這麼多錢。

上市25年後居然還能運作且我又接了目前最高科技 地球最貴IEM Vision Ears-VE6 Xcontrol上去,當初在日本生產有人會料到居然能用25年嗎,這已經算奇蹟等級的了。

台灣這裡蠻多人蠻推崇sony D303這台CD的,因為去年年中台北市耳機網聚造成一堆人在找這台,因為聽起來氣勢十足。