設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 魔警….J J 小評 (含內容)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

先指聲明,呢套魔警與當年轟動一時既徐步高故仔完全無關,而主角亦都唔係張家輝,今次焦點會落左o係吳魔警身上,所以睇前要有心理準備,我當然做足晒功課,所以無期望自然唔會太失望啦。

故事其實只係講一個當差既傻佬思覺失調發作,因誤救賊王令佢幼時潛在唔好既經歷爆發出黎,加上班賊比入魔後既吳彥祖玩弄,令到佢地籠裡雞作反 (我個人就覺得呢part比較兒戲左d) ,最後點就唔講留翻自己睇啦 。睇得出吳彥祖今次比足心機演譯呢個角色,個角色應該都可以好好發揮,但奈何可能真係樣既問題,入魔後除左個眼圈大左d之外,演譯方式其實同未病發前都係目口目面分別唔大,比唔到我驚慄既感覺。家輝好戲就唔使講,雖然成套戲斷斷續續咁出場,有d仲要係吳魔警幻想出黎添,但演譯同表情真係無得挑剔,我咁諗如果將兩個角色調轉,出黎效果會唔會更好呢。綠葉除左智叔同林嘉華比較突出d外,其他都係普普通通,反而近黎比較留意同鐘意既演員有黑仔姜皓文,但戲份比激戰小好很多,真o徒晒料。另外萍果影評話無交代智叔同邊個講電話,講真都好明顯係安志杰勒掛,又一次証實Apple daily D寫影評既人堅流到爆。

總結:今次睇完硬係覺得剪接部份好似有d問題 ,你問我咩問題我梗係答你唔到啦,只係覺得唔夠連貫性,同明明可以有高潮忽然又無左既感覺,到之後睇下其他人既影評都有提及,即係唔係淨係我有呢種感覺啦。中段吳魔警回憶同幻想部份我略嫌過多稍有悶場,但可接受。動作同爆破場面雖然知道好多都係CG,但效果唔錯,起碼順眼過風暴。唔理佢d犯駁位同合唔合理,整體故事都叫講得通同完整,我覺得可以一看。

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
SonSon + 20

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果部戲收得既就唔駛賣團購谷票房啦

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

口碑一般,票房麻麻好合理,我都係有贈券至去睇架炸!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝分享,林導演的戲都多都是票房一般

禁止發言

電影版揸fit人

我都想睇