設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kkchau

[~ 原創影評 ~] 變種特攻未來同盟戰

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

jayjay 發表於 2014-5-26 14:11
同《Back To The Future》差唔多

咁又唔係播!
劇情裡面
X教授&狼人&磁力王係巴黎到成功阻止到妖后殺 Dr. Bolivar Trask,但未來歷史無改變到
藍獸博士之後同狼人講量子力學來講,雖然改變左個事件發生
正如你用石投去水產生漣漪,但都影響唔倒水流既方向來比喻佢地改變唔倒未來

禁止發言

電影版揸fit人

kkchau 發表於 2014-5-26 14:31
咁又唔係播!
劇情裡面
X教授&狼人&磁力王係巴黎到成功阻止到妖后殺 Dr. Bolivar Trask,但未來歷史無 ...

咁係咪性格決定命運??
簽名被屏蔽

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

jayjay 發表於 2014-5-26 15:21
咁係咪性格決定命運??

你記得那一件事才引起未來產生變化嗎?

禁止發言

電影版揸fit人

kkchau 發表於 2014-5-26 21:10
你記得那一件事才引起未來產生變化嗎?

of course not !!
簽名被屏蔽

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

jayjay 發表於 2014-5-26 22:38
of course not !!

令未來產生變化係最後白宮前妖后放棄殺        
Dr. Bolivar Trask 時發生
劇情場口係藍獸叫X教授用念力控制阻止妖后
但x教授唔阻止要妖后自由意志決擇殺唔殺dr
(之前提過劇情裡面
X教授&狼人&磁力王係巴黎到成功阻止到妖后殺 Dr. Bolivar Trask,但未來歷史無改變到
藍獸博士之後同狼人講量子力學來講,雖然改變左個事件發生
正如你用石投去水產生漣漪,但都影響唔倒水流既方向來比喻佢地改變唔倒未來)
所以就算x教授縱使再阻止妖后未來都係唔可以改變
最後係要妖后殺念消失地獄未來就改變倒
依D正係一念天堂一念地獄
點解我咁肯定這是一套佛學禪理電影
基本上戲開始那場虛礙大戰介紹Kitty Pryde能力已經開始
Kitty Pryde能力唔係穿越過去未來
其實佢能力係佛家講睇倒
因果

而套戲未來xmen最後大本營係那處
在中國明顯一間寺廟中

禁止發言

電影版揸fit人

kkchau 發表於 2014-5-26 23:23
令未來產生變化係最後白宮前妖后放棄殺        
Dr. Bolivar Trask 時發生
劇情場口係藍獸叫X教授用念力控制阻 ...

咁係咪矢志田會番生
真理子唔識狼人??
簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

套戲故事基本都ok, 但又未到好精彩, 偶有驚喜的要數快銀個一場show off, 好過癮.
基本上套戲係講[因果], 而狼人就係因為佢的特殊技能, 被派到以前去做和事佬, 將仇恨化解, 改變歷史.
而佢係改變歷史個度我覺得有點兒戲了, 佢係1973年意識回到未來後, 就畀stryker 捉左, 咁除非佢一直昏迷, 否則d記憶去左邊???
但佢係學校間房醒來, 同周圍人的反應睇到, 佢唔係長期昏迷下醒來的, 呢度的矛盾好大下.
睇戲唔駁戲, 都係咁諗下姐, 我唔介意科幻片唔科學的.
等運到

禁止發言

電影版揸fit人

咁狼人就應該冇鋼爪?

禁止發言

電影版揸fit人

mike384 發表於 2014-5-27 09:27
套戲故事基本都ok, 但又未到好精彩, 偶有驚喜的要數快銀個一場show off, 好過癮.
基本上套戲係講[因果], 而 ...

臨尾個Stryker係Mystique扮的
簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

jayjay 發表於 2014-5-27 09:44
臨尾個Stryker係Mystique扮的

講講下,好似係wor~~~咁即係又有另一個故事~~~
等運到