設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 明明是 digital,為什麼會有分別?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
成日睇各師兄話 NAS 要用線性牛,LAN 線要用 CAT 7 線,個個都話有用。我就一直唔明,既然係 digital 唔係 1 就係 0,唔會話條線差 d 就將 1 變左 0.7 既,所以 d 聲冇理由會有分別。

但係我今日查過 UPnP,發現原來佢係用 UDP 而唔係用 TCP 既。用 UDP 有 corrupt packet 或者 lost packet 係唔會 resend 既,所以的確有可能會用線性牛,CAT 7 線等係會減少 packet lost 而令 d 聲好 d 既。

唔知仲有冇其它原因呢?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
edison133 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Naim Uniti 2
Naim PowerLine
B&W 805 Diamond + AudioNote SPx III jumper

鉑金玩家

digital係確保0/1傳送正確,但仲有物料,織法,防干擾之類可以影響。。。聲音始終是analog的

正如,好似食嘢咁,除咗飽唔飽之外,仲有好唔好食

有時,理論嘅嘢,唔好咁執著  

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
diamondblack + 10 + 10 絕對認同
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同;唔好咁執著

查看全部評分

器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

你說的原因仲唔夠?

線性牛是為了減少電子噪聲,應該同data lost關係不大。

條線差係可以 "將 1 變左 0.5的",否則packet為何會lost?

其實所有線都是analog,雖然說裡面傳送的訊號是數碼,數碼只是說error correction、storage等方面,條線傳送0與1的訊號其實都是以analog的方式傳送的,舉例HDMI線是5V,threshold是3V,若傳送的訊號高於3V就叫做1,低於3V就會被判定為0,但線越長、質素越差、加上各種interference及fluctuation,波形就會變得扁平及不穩定,很易踩界於3V的上下之間,令到訊號錯了,出來的聲畫自然會受影響。

CAT 7 線可減少 packet lost 主要原因是它內裡幾組線有獨立屏蔽。

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
obee + 10 + 10 correct
alpinweissM + 10 + 10
leemanho + 10 + 10 一定要加分
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同;interference及fluctuation,波形.

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

線材除了要來傳送資料,
仲係條天線接收emi/rfi,
而cas天生就係一串emi/rfi既generators,
d人攪0甘多野就係呢個原因,
而非怕個“0”傳傳下變左做1。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
edison133 + 10 + 10 勁!
obee + 10 + 10 correct
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同;天生就係一串emi/rfi既generators.

查看全部評分

DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟又學到野.

評分

obee + 10 + 10 你咪玩啦. 哈哈

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

按小弟所知,即使 TCP 會 resend,但來回就已出現時差,咁同一data resend 得多就多 jitter / latency 等問題。一條 lan 線好唔好,可以用 transfer 一個巨大 size 的 file 就會睇到個 speed 上真係會有唔同的,雖然最後個 file 係可以 100% 無錯咁傳送。如果出現係 CAS,呢音質當然有影響。

係 video 上,咪背景夠唔夠黑、呢色夠唔夠準同實、影像夠唔夠清呀、多唔多微粒/雜訊、呢皮膚夠唔夠滑溜等等。

所以,如果中間呢線同 media 好乖好 honest,一take 攪掂,唔洗 resend,咁就當然係最理想。當然係未有呢樣,除非樣樣都變成超導體。

呢樣就解釋了 lan 線同行 asyn mode 時的 USB 線都會對音色有影響。

(如有錯漏,請不吝賜教。)

評分

edison133 + 10 + 10 agree
obee + 10 + 10 你咪玩啦. 哈哈
leemanho + 10 + 10

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

至於 LPS 對 digital signal 的影響,請先睇 Edison133 個 blog http://ediscreation.blogspot.hk/2013_06_01_archive.html。 (Edison123兄,唔好意思,未問就借嚟用)。

你見到 switching power supply 出既電其實有好多 spark 同 ripple,呢 D noise 會令相關的電子零件多咗 error 出現,咁咪出錯 data ,或要 resend 幾次嚟 correct,咁咪又產生時差等等。

有咗呢D background noise,咁咪 mask 咗呢聲,變成唔清啦、dynamic 唔夠、兩極出唔盡等等。就如影相曝光過多,或無用遮光罩時出嚟既相,呢色唔飽和又隔住層紗咁。

另外,因為我地玩緊的係 2 channels,人腦對空間定位係靠兩隻耳收到的聲音的 phase difference 同大細聲來辨別。於是,兩邊聲道夾得唔好,各有各 noise randomly 出現,個腦就會收到個聲音的 focus 鬆郁矇,即係講開的咀形夠唔夠細呀、條邊夠唔夠清呀、個音場有幾深有幾闊呀等等。

咁兩者加埋一齊,咪係我地加咗 LPS 係 NAS、DAC、music player (e.g. mpd, music server) 後既分別囉。

(如果攪錯,敬請指正。)

評分

obee + 10 + 10 精彩報告
alpinweissM + 10 + 10
leemanho + 10 + 10

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

謝謝各位,小弟又學多 d 野了

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2014-6-12 02:03
按小弟所知,即使 TCP 會 resend,但來回就已出現時差,咁同一data resend 得多就多 jitter / latency 等問 ...

sorry, 落錯 "like", 果句"你咪玩啦. 哈哈"係俾 itoy 的.

星級玩家

明明是 digital,為什麼會有分別?

另外
開關電源高效,輕巧,平宜,現在普遍使用,但工作時有變頻動作會產生大量噪音,
而呢類高頻噪音對非音響裝置影響不大,
不過當應用在音響裝置時噪音就會在不同途徑進入系統對數位,模擬,電路形成干擾,
而線性電源只要將市電的50hz好好過濾出來嘅效果已相當不錯

有錯漏請師兄們補充^^

評分

edison133 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分