設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Ambrosia

安橋SR606壞HDMI輸入自己修,吾比維修部屈水

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2014-7-10 10:13
p記相對只係暖,唔會燙手,有一年保
不過電器既野有時都係撞手神
(Post76 Android  ...

P記係底部散熱架,你試下擺隻手去機底.......
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

yuppi 發表於 2014-7-10 13:35
好似你咁講法係要check 哂每一塊版所有零件,換完零件仲要check 多一次,分分鐘吾只一日,呢個係廿年前既 ...

時代唔同喇
逐粒換,到最後都唔得咪盞搞
最緊要快!!
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

Ambrosia 發表於 2014-7-10 12:47
C舉例講,保養期內,假如原廠同你講,焊番兩粒野就得(成本平過塊板),如你是消費者想佢成件底板換新還是 ...

終於睇晒成個post , 樓主師兄識做維修真喺好 , 有事自己搞掂 , 但喺你既見解我有少少意見...
其實O記熱 , 我絕對認同 , 我都喺O記用家 , 夏天唔開冷氣開部AMP真喺熱架~

不過保養期內成塊底板換新定逐粒焊好D , 個人就會揀前者 , 我既理解有新用新 ,
其實電子零件本身存在損耗/老化問題 , 至於去焊兩粒野呢個問題 , 可能有經驗既師父或者好似師兄咁專業既喺會好快搵到源頭 , 不過焊番上去同師兄講"由壞機拆下“所謂”的好零件去壞機裏"其實有唔同咩 ??
唔好忘記要焊果塊版已經唔喺所謂全新既板 , 即喺已經有一定損耗架播~ 咁樣喺咪真喺好過塊新板 , 見人見智~

同埋有少少野真喺唔明 , 點可以咁肯定人地比用家既零件喺舊 , 又認為維修做法喺搵到問題源頭試兩個鐘就當冇事 ?
呢樣我有少少保留 ,
因為小弟曾經親身上去安橋維修部睇住個師父維修之後再幫我試 , 當時我喺佢樓下番工
我要求逐樣試到冇事 , 當時問題喺因為開幾個鐘部機播播下收音機/BD會冇左聲 , 果次個師父用左大約兩個鐘整 , 跟住我冇攞走部機 , 我叫佢放喺門口COUNTER日日播 , 我連續幾日LUNCH都去望望同大約搞一輪叫佢試呢樣試果樣 ,
之後再試之後就一直用到而家~同埋76呢度都有個O記區 , 我見喺av amp唯一一個官方討論區(可能仲有其他品牌 , 如有錯請指出) , 耐唔耐都有用家話自己部機有問題 , 但我見起碼都有人跟進 , 壞左機果d師兄好多都喺維修完冇再勞氣 , 或者可能冇氣...  
我只喺講佢地個service好好 , 但喺起碼解決到問題 ! 總好過乜都唔理~

至於換板要比錢個做法冇話啱定錯 , 過左保養要比就合理 , 乜有其他電器會免費咩 , 雖然要整如果唔駛錢梗喺最好啦 , 不過邊有咁著數...

樓主自己做通信維修可能情況喺咁 , 但喺就表代其他品牌產品既方式都喺咁 ?

未免太一概而論 , 同埋點解要一開始話自己路過又話google ....  

以上喺我個人觀點 , 唔啱聽唔好插我亦唔需要覆我 , 唔該~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我都知安記d機好熱,所以依家一定:
擺放位置最少前後打通
絕對不會叠其他機係佢上面
睇戲時一定開冷氣,除左冬天
咁就會好襟用啦
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

ww1338 發表於 2014-7-9 00:02
你說的我應同,我買部3010,使用時發現主板發熱量極高,我都有發現佢兩把風扇真的懶惰。本來想賣出二手市場 ...

佢兩把風扇 wont move until the machine is very very hot haha tested with my 3009

鑽石玩家

benny888 發表於 2014-7-10 17:24
佢兩把風扇 wont move until the machine is very very hot haha tested with my 3009

真係唔知佢定幾多度先識旭 ,定係只係一個擺設
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

專業玩家

RE: 安橋SR606壞HDMI輸入自己修,吾比維修部屈水

kelvinchan 發表於 2014-7-10 16:16
終於睇晒成個post , 樓主師兄識做維修真喺好 , 有事自己搞掂 , 但喺你既見解我有少少意見...
其實O記熱 , ...

(1)即喺已經有一定損耗架播~ 咁樣喺咪真喺好過塊新板 , 見人見智。但我吾信係新,因為太多人有壞HDMI,全部棄掉入填田區?當全球回收三萬塊HDMI板,每塊$50HKD,條數係……只係我吾信,或許我太大疑心了。(2)點可以咁肯定人地比用家既零件喺舊 。因為自己做過的幾間公司都是這樣做,純粹親眼及親手做。 又認為維修做法喺搵到問題源頭試兩個鐘就當冇事,純粹是經驗。如果修的機出廠時間比較新及無之前的維修史,會這樣做,不用長時間試。(3)我叫佢放喺門口COUNTER日日播 , 我連續幾日LUNCH都去望望同大約搞一輪叫佢試呢樣試果樣 ,
之後再試之後就一直用到而家。師兄,你很聰明,因為這樣做才能把潛在之隱患暴露出來,因為有這個因,你的機才能用到現在(這個果)。(4)至於換板要比錢個做法冇話啱定錯 , 過左保養要比就合理 , 乜有其他電器會免費咩 , 雖然要整如果唔駛錢梗喺最好啦。問題是純粹是該機的design有問題,但無去fix the problem,之後要個客在過了保養後自己比錢修,我真是摸不着頭腦,唯一方法就是用別的牌子了。(5)同埋點解要一開始話自己路過又話google ....因為真的是路過及只想舒發一下自己的想法。但最估不到的是那樣多師兄回覆及知道真的很多安橋機壞這部份。本來想買舊些的828,現在不考慮了。多謝各師兄回覆。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

bigair 發表於 2014-7-10 17:26
真係唔知佢定幾多度先識旭 ,定係只係一個擺設

上次吾記得拎走上面d野睇左around 成粒鐘movie先轉

鑽石玩家

benny888 發表於 2014-7-10 22:28
上次吾記得拎走上面d野睇左around 成粒鐘movie先轉

但如果上面唔通風,開左風扇都無用

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

bigair 發表於 2014-7-10 22:31
但如果上面唔通風,開左風扇都無用

所以最後off 機降降温