設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] 日本有 40D既 REPORT勒...仲有 SAMPLE睇!!

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 ahnel 於 2007-8-27 16:10 發表
係呀, nikon一係好平, 一係好貴~ 平果d質表唔見得差~

好似支以前支18-35, 新既有18-70, 兩支都唔駛三千~ 但係兩支我都有見過用黎搵食~ Smilies018

當年支18-70, 啫係d70支kit鏡, 有afs有ed都係賣果兩千幾~ 簡直 ...

其實當時都無乜真正比較過...
不過我覺得nikon出d色真係sharp d 同埋色彩豐富d.   Canon就近似原色.   
roy哥講得啱, 影相過程同之後執相既樂趣最重要.   所以我影raw.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 Roy 於 2007-8-27 23:53 發表

我都係有得玩下就開心,我在乎玩緊既過程和之後執相既樂趣
,所以 300D 都可以有排玩架啦 :D

ROY哥你都買左唔小野啦, 都唔係玩下架勒~~~有L鏡~~~Smilies010Smilies010Smilies010
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

響 roy 哥o既 level 黎講 L 鏡都係玩吓嫁啫~ ;P  算得係咩~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇呢個 review既 sample, 又即時靚返唔小喎, 點解既呢????
http://www.dpreview.com/gallery/canoneos40d_preview/
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

鏡頭作怪~ Smilies010

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 ahnel 於 2007-8-27 16:10 發表
係呀, nikon一係好平, 一係好貴~ 平果d質表唔見得差~

好似支以前支18-35, 新既有18-70, 兩支都唔駛三千~ 但係兩支我都有見過用黎搵食~ Smilies018

當年支18-70, 啫係d70支kit鏡, 有afs有ed都係賣果兩千幾~ 簡直 ...

係呀, 玩c記我覺得都起碼係中產人仕, 玩得起L鏡, 的確好正.

n記就我地呢d窮人都可以玩得幾開心, 枝18-55, 55-200vr, 18-135, 18-70, 千零二千已經有枝okay既鏡. 副廠都未必夠佢平. Smilies018

5萬

總版管

不過我始終覺得N記係專業D既, 起碼佢都只係齋做相機, 唔似 C記咁, 咩都做丫麻~~~~

玩C記其實都可以用副廠鏡既, 都係平得黎又OK呀!!!Smilies018

Post76玩樂網.

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

以前你揀一個 system 黎玩, 鏡頭o既素質係好主要o既因素, 支鏡o既色水呀反差呀都好緊要, 機身反而係次要~

所以依家玩相機都好緊持玩原廠鏡~ :lol

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 ahnel 於 2007-8-29 11:01 發表
以前你揀一個 system 黎玩, 鏡頭o既素質係好主要o既因素, 支鏡o既色水呀反差呀都好緊要, 機身反而係次要~

所以依家玩相機都好緊持玩原廠鏡~ :lol

原廠, 副廠鏡(sigma, tamron)我都有.

原廠的確歸一d, 準確d.

枝sigma成日偏黃, 枝tamron測光起伏好大, 又淡d色. 無錯後制係可以tune番好, 不過張張相搞就都幾麻煩. Smilies003

都係果句, 有錢都係玩原廠好d.  Smilies006

5萬

總版管

如果齋計原廠鏡, canon又真係貴D既~~~

計我話, 唔好買咁多支鏡就最好~~~Smilies017 Smilies017 Smilies017

Post76玩樂網.