設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[音響配件] 搵隻穩腳比A3X - IsoAcoustics ISO-L8R130

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係咁既, 對Adam A3X真係跟咗小弟好多年, 佢應該係小弟喺post76以嚟第一件買既毒物, 由舊屋房仔, 到結咗婚搬埋屋宜家仲係守住間書房~~!! 亦都係因為鑑聽級active speaker特性, 夠中性同誠實, 比乜佢食佢都會好敏感咁話你知件嘢係點, 所以基本上大部份小弟之後買返嚟既玩具, 都係先由佢去品嚐試味先既~~!! {:9_428:}

但係咁耐以嚟小弟對佢都唔算太好, 雖然整咗黑麻石比加強咗低頻結實度, 但為咗"朗"高佢等佢可以對正小弟耳仔, 夾硬將啲淘淘不锈鋼釘同黃銅墊嚟加高佢, 但係始終黑麻石同銅墊太滑都係唔係幾好....

上網睇吓有咩好嘢比佢企得好啲, 不過中文網又唔多講, 鬼佬網小弟係英文有限公司睇到啲又睇唔到啲咁....但睇相好似都有啲外籍人士推介IsoAcoustics (IsoAcoustics ISO-L8R130):

官網:
http://www.isoacoustics.com/isol8r130.php

雖則覺得膠膠好似唔係幾好既調音墊, 但見佢好似又有理論又咁多鬼佬用(尤其是專業studio用)又只係幾舊水, 個網仲有demo片睇又好似得, 試吓又無妨啫~~

佢個網有個calculator, 比你揀唔同喇叭去夾返個size, 唔錯~~ {:9_426:}

http://www.isoacoustics.com/calculator/#/

基本上小弟都唔知邊間門市有得賣, 見代理喺公司附近, email佢問佢拎貨仲方便, 個盒就係咁:

拆開一堆嘢, 上下底座都係膠, 但柱身就係不锈鋼, 有長短柱身送齊, 仲有可以用嚟調教高度既膠粒:

因為要調教高度, 小弟就喺前2條柱加多2粒膠粒嚟等A3X可以斜對小弟耳仔:

整完就係咁, 有啲似路邊水碼.....

比A3X一坐就超級四平八穩, 宜家唔會周圍郁, 連路飛同艾斯都話正~~!!

聽感:
講真, 本身小弟真係唔會對膠墊有咩期望, 搞呢隻嘢目的都係想穩陣啲, 咁結果穩陣就梗係啦~~!! 不過聲音都有少少唔同, 感覺上三頻都比之前實淨, 當然係企穩咗梗係實淨啲啦, 但啲尾音同弱音就無之前咁明顯喇, 不過穩陣咗小弟可以再調教喇叭位置都方便教聲, 由2邊水平慢慢移向toe-in都可以慢慢試真每一個位, 去揀返自我感覺最良好既嚟聽, 真係方便咗, 8舊幾水, 呢隻好腳值得啦~~!!

多謝觀看~~!!

評分

參與人數 9威望 +99 金錢 +97 收起 理由
jason1969 + 20 + 20 精彩報告
hocch + 10 + 8
garranho + 10 + 10
leo25 + 10 + 10 超正!
pinkspider + 10 + 10
ilavbnm + 10 + 10
KING + 10 + 10
小寶老豆 + 10 + 10
flight + 9 + 9

查看全部評分

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

... 6 爺又有箱開喇...

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

not bad!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

普通喇叭用又得唔得

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

喜喜天使 發表於 2015-2-13 11:21
普通喇叭用又得唔得

有啲鬼佬會用佢嚟放studio喇叭, 十仔甚至2CH書架無源(我見有人放ATC添)~~!! {:9_423:}

不過咁, 作為用家小弟又試過唔同嘢, 如果要穩陣或者隻十仔周圍跳用佢都可以考慮, 但用嚟調音就唔好喇~~ {:9_416:}

3萬

白鑽玩家

小寶老豆 發表於 2015-2-13 10:57
... 6 爺又有箱開喇...

幾舊水啫, 你去買箱橙嚟出post都得架~~!! {:9_436:}

3萬

白鑽玩家

KING 發表於 2015-2-13 10:59
not bad!

用嚟企穩用就Not bad, 調音就~~~ {:9_410:}

宜家啲三文治可以等金鹿返嚟用喇~~!! {:9_407:}

黃金玩家

座枱腳架

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-13 11:27
用嚟企穩用就Not bad, 調音就~~~  

宜家啲三文治可以等金鹿返嚟用喇~~!!   ...

膠腳架唔好要求咁高!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

3萬

鑽石玩家

ykluk 發表於 2015-2-13 11:27
用嚟企穩用就Not bad, 調音就~~~  

宜家啲三文治可以等金鹿返嚟用喇~~!!   ...

隻鹿比塊碳纖板佢用仲好啦!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"