設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kkfung

[黑膠碟] 曬一曬多多黑膠碟

1萬

白鑽玩家

老而不

tlsk 發表於 2017-2-27 20:25
kl兄,鳳凰版是10吋,寶石版是45轉7''吋膠。

我知EMI/鳳凰版是10吋, 而你照片中的寶石版EP是7吋

然而我指的是, 當年我曾見過寶石版 的大尺吋版本, 用同一樣cover art的.
在內地網找到一個12吋版
http://www.997788.com/41453/search_190_15918684.html

但我是有點印像見過10吋寶石版江山美人....莫非記錯了?

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Norman + 20 + 20 一定要加分
dc903 + 20 + 20 用家心得
km3232 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl兄提到的當年的老翻外套全部都是一樣,衹是招紙歌手不同,膠料顏色相當鮮艷,多種顏色,圖為有''顧媚''演唱的老翻...

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 7威望 +140 金錢 +140 收起 理由
Norman + 20 + 20 精彩報告
km3232 + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 50 + 50 have U counted how many vinyl U have
dc903 + 20 + 20 精彩報告
Msuper + 10 + 10 tlsk兄你買翻皂,睇唔出睇唔出
kl122002 + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 20 + 20 tlsk Ching ~ 晚上好

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-2-27 20:39
我知EMI/鳳凰版是10吋, 而你照片中的寶石版EP是7吋

然而我指的是, 當年我曾見過寶石版 的大尺吋版本,  ...

呢張12吋版我都是第一次見..

評分

參與人數 6威望 +130 金錢 +130 收起 理由
dc903 + 20 + 20 一定要加分
ernietse + 50 + 50 post more photo so we all learn more
kl122002 + 10 + 10 師兄才是最多藏品!
窮小子 + 20 + 20 係 Ching 珍藏 堅正先真 。。。
Msuper + 10 + 10 你屋企的珍藏,好多大家都一樣茂見過.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

tlsk 發表於 2017-2-27 20:47
kl兄提到的當年的老翻外套全部都是一樣,衹是招紙歌手不同,膠料顏色相當鮮艷,多種顏色,圖為有''顧媚''演唱的 ...

你手上這張不一定是老翻. 台版好多時候都用彩膠+紙袋了事 .
但台方特色是有註冊. 碟身, 袋 一定有.
正式的老翻台版, 以我經歷之見, 是連台方最重要的註冊地址都錯, 又或者無.
以前無google map, 係難查的. 唯有寄封信去試探一下.

台版黑膠...我記得當年YMT上海街, WC 火油站(即今日加得士油站), 天樂里付近的地方都有賣, 是小店類.
是現在消失了的巷仔小店, 一張張插在牆上和紙皮箱上賣.

至於名劇最多老翻.... 好似呆佬添丁, 呆佬拜壽, 帝女花...
有些甚至用原唱片公司的cover art, 但logo 位置就被用東西蓋過

當年有數種說法, 以碟身說,
1. 星馬印的回流東西
2. 舊模具被小公司買了/找到了, 然後自已印
3. 真是如今日, 老翻
只是我覺 3 是最不可能. 想想在50-60年代人工才數十元, 而一台收音機都六七十元,
搞台錄音機, reel的錄音帶, 再搞印碟, 成本太大了...估你今日好似燒張CDR 甘易咩?

cover art 易搞, 模具翻造加少少技巧弄走了個公司logo 就行了, 之後去印刷.

評分

參與人數 5威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Norman + 20 + 20 用家心得
dc903 + 20 + 20 精彩又詳盡報告
Msuper + 10 + 10 資料豐富呀
tlsk + 20 + 20 精彩報告,又學到嘢嘞!

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-2-27 21:26
你手上這張不一定是老翻. 台版好多時候都用彩膠+紙袋了事 .
但台方特色是有註冊. 碟身, 袋 一定有.
正 ...

呢類唱片90年代是沒有人買的,我就人棄我取,10元8塊一隻,我就在當時買了很多...

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 20 + 20 精彩不跟大隊收藏。
Msuper + 10 + 10 10元8塊真係唔掃就笨!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

tlsk 發表於 2017-2-27 21:37
呢類唱片90年代是沒有人買的,我就人棄我取,10元8塊一隻,我就在當時買了很多...  ...

你今日可以話賺左了

的確在80年代上下我已當廢膠扔走了一堆去收買佬, 可能有些今日所見, 有些可能是我的舊物吧?
另有好幾張給了細路+小狗, 當飛碟去公園玩 (又真係幾好玩)...
有些被朋友帶離港移民了
總之...無keep了. 係因為打掃先在不正常的地方找出來.

有位朋友FB找了SSP一家樓上店有得賣10吋的,
張張天文數字, 真是嘩左  

如果今日問我仲買唔買...好怪lo, 我真係要諗出一個理由, 過到我自己果關,
先可以去買返自已當垃圾掉出去的野.

不過找出甘多黑膠, 又要諗下入唔入台唱機了....

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 10 + 10 快d啦,真其待
km3232 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-2-27 21:51
你今日可以話賺左了

的確在80年代上下我已當廢膠扔走了一堆去收買佬, 可能有些今日所見, 有些 ...

老實講,如果而家由零開始,真係要停一停,想一想...

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Msuper + 50 + 50
dc903 + 10 + 10 若錢財無憂,要考慮的是耳朵enjoyment.
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
Norman + 20 + 20 用家心得
km3232 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

嘩封面印刷有點蒙羅麗莎既模,雖然係彩色.

Msuper兄,真係有隻蒙羅麗莎做封面嘅碟㗎....

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +110 金錢 +110 收起 理由
dc903 + 10 + 10 唔知版權費貴嗎。
km3232 + 10 + 10 超正!
kl122002 + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 50 + 50 personally i dislike black color label,
Msuper + 10 + 10 tlsk兄,蒙羅麗莎係我口頭禪形容矇叉叉.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

tlsk 發表於 2017-2-27 21:57
老實講,如果而家由零開始,真係要停一停,想一想...

如果以前一直有一堆膠, 找一個盤去聽下是ok

如果本身無, 而想試下, 甘我覺得平平地粗玩都可以, 今日出的黑膠似乎是DDA,

本過如果以前已是用良盤 + 好錄音收藏, 如我今日回歸,  就真是要諗家下的名盤, 貴盤值唔值了.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 用家心得
tlsk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-2-28 13:34
如果以前一直有一堆膠, 找一個盤去聽下是ok

如果本身無, 而想試下, 甘我覺得平平地粗玩都可以, 今日出 ...

可以平平地揾部易手 Thorens 玩下,夠晒Classic...

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Msuper + 50 + 50
dc903 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分