設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhilipsI

【賽後討論】Philips Fidelio 金耳朵系統達人大激鬥 (附花絮相)

高級玩家

maiudar999 發表於 2015-4-28 18:59
大家好,我係今次活動年齡最細 嘅參與者,但係喺活動場地各位嘅helper 都對我 好友善 同 熱情,當然唔少得 ...

Maiudar999師兄, 雖然你年紀輕輕, 但已經係金耳朵, 同你傾計你又有自己一套睇法,
的確係前途無可限量!

多謝你讚我地友善&熱情呀
希望你同Rex傾計嘅得着, 同你最初嘅期望相乎~

當日同場因為有人進行拍攝工作, 所以場面比星期五&六熱鬧得多~
我地即將舉辦試聽活動, 希望到時見到你~

睇得出你enjoy同其他玩家share心得, 一於去以下嘅金耳朵教室同大家分享爆game秘笈吧~
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

Philips Fidelio討論區管理員呀Yan

星級玩家

金耳朵金耳朵學員

大家好,我是最後一名參加者。首先要在這處同大會講聲不好意思,因我遲到而令大家遲收工,希望不會影響印象分

因我平時用CAS 聽歌, 故今次整套帶去, 好在不是好重!

其實我都幾like 飛記, 由SHP9000用起, 到L1, 再到X2. 不過價錢就越來越貴, 由五百幾買到三千幾, 可能因為通漲, 不過同某D品牌來說, 都未算誇張,末過萬.

今次好多謝阿Rex, 他講解得好清楚, 而且有圖表幫助下, 好清楚隻耳機在不同歌曲的發揮。

不過最恐怖的是阿Rex 對 Adam, 平時我在家聽時都不發覺的東西, 在studio 面前好似照妖鏡般, 無所遁形, 好驚

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
PhilipsI + 10 + 10 精彩報告
wil-wil + 100 + 100 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

大家好,我係holiday529
今次活動亦係我成為post76會員第一個活動
當日同rico一齊到

先講下工作人員嘅態度
係幾令我感到意外
不但熱情款待
而且絕對唔會令你出現dead air呢啲尷尬場面

到rex方面,
大家開始時都有講有笑
亦都好細心咁講解步驟
而且清楚講解器材嘅缺點
獲益良多
rex更有時搞下gag
輕鬆緩和一下氣氛
絕對抵讚

完成測試後
做問卷時工作人員亦都有一些心得交流

我希望黎緊有更多呢頖型嘅活動
或者入耳式耳機嘅試聽會
等我地可以試更多唔同嘅耳機
都係果句啦"地方近啲就好啦"

評分

查看全部評分

銀級玩家

懷著一片興奮心情,去測試我嘅至愛MR1,點知攪極都入唔到歌,最後唯有用只run左唔夠三十個鐘既N6作測試,整個過程經由錄音大師Rex詳細描述各個細節,内容亦非常專業,我呢D門外漢,好彩我做定功課,睇過活動的介紹片段,知道大慨內容,否則一定一頭霧水。

場地我覺得唔錯,對我泥講係遠咗少少…

原本以為只可以試大耳牛,帶備HD650耳機作測試,去到先知入耳都得,咁就優先試出街用既UE900s,但原來每setup一個耳機同要完成一次測試音樂都需要不少時間,最後只做了UE900s,為免阻延大家晚飯時間,有機會先再試(不過都好微)。

Player與原始檔既比較要有待報告先知,但當日可以透過即時對比,已經“睇到”耳機有幾傳真,興幸我個UE900s中低頻表現都算接近direct output,但係响10kHz果個位就明顯偏差,應該係不同單元分頻位不函接做成,不過好彩我聾聾地,都聽唔出,呢D真係無儀器幫助都幾難發現。

至於在場幾個Philips Fidelio耳機,因為我掛住攪入歌,同兩位靚女吹水,未有時間詳細試聽,加上當日唔夠瞓,就如Rex所講,物理同心理因素會影響聽感,所以呢次唔敢立亂比意見住。

但都有見其他版友提及,關於可以有M2L,又點解無android版本?dac、耳擴同耳機三合一,的確好方便,但諗深一層,唔同android機都有唔同硬件,而M2L係靠由device攞電,電源唔同好難確保機器可以正常運作,除非耳機加內置電池,或者另外再插電,否則都幾難做到可以大部份android手機都可以用到,重要確保有HiRes質素,就難上加難。

呢次對我泥講,並唔算乜嘢比賽,只係想了解多D自己嘅器材,多謝Post76同Philips Fidelio合辦呢次活動。

辛苦哂當日各位,包括好Pro既Rex,言談間令我學識唔少嘢,兩位靚女熱情款待,有飲有食,攝影師哥哥同相入面呢位硬漢…

(Post76 Android 手機版送出)

評分

查看全部評分

76-FriendClub

76-FC 藍寶石勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 綠翡翠勲章

大家好,我叫Rico
活動當日我係同上既holiday529一齊到場
系同各活動主管傾談裏面亦得知在座大部份師兄都係金耳,所以都知係一個有實力既參賽活動,而音響都係我其一興趣,所以我對呢方面既認識唔太深入廣泛,而系活動裏面有咁多位主辦人既建議都令我覺得有種共鳴感,雖然今次活動地點偏遠,但係各主管都知道參加者大多數都唔會帶水,所以都有提供水同零食,我覺得好細心體貼~ 而且各位主管為今次活動籌備都辛苦la,期待你們下一次活動

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PhilipsI 發表於 2015-4-28 21:12
你好Kenneth師兄, 多謝你咁詳盡嘅分享, 同埋對我地品牌咁讚賞呀
正如師兄提到, 我地Philips Fi ...

唔該晒~

其實Philips呢個brand真係唔錯; 因屋企有7,8成物品都係佢 (電腦mon, speaker, so跑, 吸塵機, 慳電膽, 藍光機)
品質穩定之餘又平,, 對比其他貴幾百的有咁既質素已經唔錯 (我個so跑買左4年, 吸塵機5年都就黎黎緊)
(黎緊仲想買佢個空氣清新機...不過等銀包君有彈藥先XD)

其實本人第一隻耳機都係買Philips, 最記得$98蚊的電腦耳筒, 跟住對比其他的: "咦, 又唔錯wor", 之後就買左隻9850, 9850真係classic的in ear, 玩左一年, 之後放出去, 跟住幾年後就出Fidelio M1, 果陣時諗都唔諗就去馬, 去百記分期買左隻M1

一聽M1就真係好正好正, 雖D人話X1 更好, 但限在銀包君上,同埋唔想買難推的耳機所以都係選M1

跟住之後聽厭左, 換左Sony的, 就諗住放M1

最印象深刻就係放俾個客時, 個客同我講左一樣野: "聽N隻耳機都係Philips耳機先俾到D野我"

所以其實對佢隻F1, 新果D耳機係有期望

(P.S  不得不提Philips的售後真係幾好, 跟得唔錯)

高級玩家

marcustam 發表於 2015-4-28 22:43
大家好,我是最後一名參加者。首先要在這處同大會講聲不好意思,因我遲到而令大家遲收工,希望不會影響印象 ...

Marcus師兄, 至緊要係最後你嚟到, 放心, 我地一定會等埋你~
比賽係以公平公正為原則, 只會對你嘅耳機 & 器材進行客觀評分, 所以冇所謂嘅印象分架XD

多謝你對Philips Fidelio產品一直以來嘅支持!
我地行性價比高嘅路線, 所以貨價貴左, 即係代表我地產品嘅質素都更進一步!

Rex嘅錄音室設備的確好專業&齊全, 所以你地嘅耳機&器材嘅長短處都會睇通睇透, 走唔甩呀Rex嘅法眼架~
我地稍後會將圖表連Rex對每首歌嘅分析, 以email/郵寄形式俾大家留作參考~

Philips Fidelio討論區呀Yan

高級玩家

holiday529 發表於 2015-4-29 01:36
大家好,我係holiday529
今次活動亦係我成為post76會員第一個活動
當日同rico一齊到

你好呀holiday529師兄!
好榮幸今次大激鬥成為你join左post76之後第一個活動!

多謝你對我地同呀Rex嘅讚賞!
知道等待需時, 所以大家傾下計交流一下, 感覺時間會快過D~

我地喺下一個試聽活動, 會積極考慮將入耳式耳機列入試聽行列~
比起耳罩式耳機, 入耳式要顧及衛生嘅問題呢~
收到! 下次活動會盡量揀旺區嚟方便大家,
不過今次因為rex嘅錄音室係全港拎到認證嘅幾間錄音室之一, 設備較專業, 希望大家理解

Philips Fidelio討論區管理員呀Yan

星級玩家

PhilipsI 發表於 2015-4-30 18:55
好榮幸今次大激鬥成為你join左post76之後第一個活動!

正呀!
衛生的確係一個幾重要嘅問題
要諗下十幾二十人試同一隻耳機...
所以最好有消毒紙巾提供啦
期待你地下一個活動呀
mh335dw
se846
se535
wm1a
zx2
dx90

黃金玩家

金耳朵金耳朵學員

PhilipsI 發表於 2015-4-30 18:55

Hello, 今次活動好好, 可以比我們知道自己器材特性. 多謝Rex 很有耐性同我講解.
我亦趁機試試 X2, 真的很好, 下次換機會考慮它.