設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[後級] 300B SET Mono Block

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

趁住圣诞新年假期,DIY佐一对300B 单端三极管Mono Block.    同大家分享一下。

线路主要参考JE Labs 300B Classic 同埋 Derek Walton 300B MK1。 
属于最简单的Point To Point 设计。 小弟能力有限,只能试下容易的制作,各位前辈吾好见笑。

http://jelabsarch.blogspot.ca/20 ... sic-and-deluxe.html
http://www.iol.ie/~waltonaudio/mk1schematic.html

主要零件包括:
Angela Universal 电源变压器
James Audio JS-6123HS 输出变压器
Hammond 193J 滤波器
ASC Oil Filled 电容 (超级巨无霸,50uf Cap 有两吋半粗)
Mundorf Supreme Silver Gold Oil 耦合电容
KIWAME 电阻
18 awg 手工银线

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
mankoo米高 + 100 + 100 一定要加分
ADA + 10 + 10 一定要加分!

查看全部評分

進階玩家

一直觉得用开的PSB Synchrony One音箱好大食(高中音喇叭和三个低音喇叭), 150 watt amp 都有D吾够力,后来换 250 watt amp先至OK。 

试下接上7watt的300B吾知会点?

接上300B一开机,哇!好大声。调番细少少,慢慢听。Tube amp的watt同ss amp的watt真系有咁大区别?!

用solid state amp通常要开到一定音量的声先至靓。 300B细细声D声都好清晰细腻。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ADA + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

song 發表於 2016-1-7 16:14
一直觉得用开的PSB Synchrony One音箱好大食(高中音喇叭和三个低音喇叭), 150 watt amp 都有D吾够力,后 ...

請你換走James牛
否則
浪費了你的心機
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

請問师兄有没有心水推介?

2萬

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

good job la

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

师兄DIY 300B

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

song 發表於 2016-1-8 01:34
請問师兄有没有心水推介?

錢多d更係日本三大牛廠
錢少d就用台灣lookT
香港聽說寶山有雙C牛聽講好好聲
但我未用過但知道佢比日本牛平唔到好多

講開大細聲跟膽同石機無關
只係線路放大倍數既設定啫
所以唔關用膽定係用原子粒會大聲d

(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

schmike 發表於 2016-1-8 13:33
錢多d更係日本三大牛廠
錢少d就用台灣lookT
香港聽說寶山有雙C牛聽講好好聲

多谢师兄建议!

我都有听讲日本牛最好,但真系好贵。

lookT 网上有卖吗? 比起JAMES优胜在那些方面呢?     

小弟人在北美,只能网购。

進階玩家

对amp煲佐差不多25个钟,D声比以前柔和佐少少,音场定位清晰佐DD。 请教各位师兄,新tube amp 通常要煲几耐先至煲透?

仲有一个喇叭线问题,一直用开9 awg bi-wire.  对于7 到8 watt 的SET amp系唔系太粗? 大概几粗先至匹配?

多谢大家先!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

song 發表於 2016-1-8 14:20
多谢师兄建议!

我都有听讲日本牛最好,但真系好贵。

LOOK-T佢都係網上EMAIL跟佢訂就OK.
但係用T T 錢給他
把應用跟他講好就會幫你設計
LOOK-T係我既系統中有日本牛既級數,
仲多一D我自家要求既聲音.
啱我自己既聲,
但好唔好聲好個人,唔一定有全部人啱聽既野
所以你參考下其他師兄
以下網此你參考下
http://blog.xuite.net/look_t/twblog

不過日本牛就值錢D樣就靚D囉,

JAMES牛你放棄就好了
只係一D好折衷既萬用牛方案
高不成低不就的,
只有中音感覺好
但低音曚
高音就...................................失蹤了