設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-13 18:23
絕對可以架~ io data soundgenic當係NAS咁其實都係電腦,   如果你要買io data soundgenic 咁不如直接買部 ...

絕對認同我兩個T B就唔係好夠用

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-13 20:23
絕對認同我兩個T B就唔係好夠用

咁你都好多歌下喎.....2TB都唔夠的話~不過而家都好平~

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-13 20:29
咁你都好多歌下喎.....2TB都唔夠的話~不過而家都好平~

Dsf DFF 檔案好大…之前儲埋都有啲下

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-13 18:23
絕對可以架~ io data soundgenic當係NAS咁其實都係電腦,   如果你要買io data soundgenic 咁不如直接買部 ...

不是沒想過,
只是..市面上好少intel nuc ? 反而是另一個牌子GNK的比較多?
而GNK不可以加HDD/SDD

原本是打算買台Qnap / Synology 做NAS 振wifi router 再輸出
不過...好似又有複離的地方, 於是想由簡單入手.

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-13 23:52
不是沒想過,
只是..市面上好少intel nuc ? 反而是另一個牌子GNK的比較多?
而GNK不可以加HDD/SDD

NAS 功能主要係做備份資料,同方便外出,上傳下傳去NAS備份....不過經過QNAP 後門事件,冇人會再買QNAP.........而且好多人都唔夠膽再開放NAS  server

如果你只係用ROON CORE 就唔洗買intel nuc   NUC專門用係ROON ROCK   ROCK 只可以用係 Linux 平台, ROCK 裝Linux系統上, 就冇任何多餘軟件,只可以用黎做ROON ROCK

就直接用APPS控制ROON   如果用ROON CORE 就求其一部電腦都可以,最簡單就係APPLE MAC 機都得, Mac Mini 裝 Roon Server 再用 ios 去 control

但我網上睇用家分享就係,CORE同ROON ROCK 音質係冇乜分別,   

而且如果買部PC 裝 CORE 我就唔知道用乜APPS去開個ROON 啦, (意思係唔知有冇專門軟件可以係,開著電腦情況下,再入卓面開個CORE軟件出黎, )

當然如果你係當NAS咁用唔關機,一直開住部PC 當NAS咁24小時行  用手機ROON APPS控制,當然冇問題啦!!

你首先要分清 ROON CORE 同ROON ROCK分別,     ROCK就比較複雜少少, 要入BIOS 設定以及行Linux平台~

如果唔想煩又用開IOS產品, 就直接買部Mac mini, 直接有埋ios系統,連電腦系統都唔洗裝,   

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-14 00:32
NAS 功能主要係做備份資料,同方便外出,上傳下傳去NAS備份....不過經過QNAP 後門事件,冇人會再買QNAP..... ...

明白

就係因為如此所以我唔太想買太多野. 有想過 roon nucleus 問題是那個其實根本是intel nuc.
我去看過intel nuc 的kit set,  不貴, 3K左右就有了.
roon os 在我之前去roon 都看過, 只是要boot 進去安裝.

看來我都是糾纏在NAS還是來一台roon OS的問題當中...

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-14 07:30
明白

就係因為如此所以我唔太想買太多野. 有想過 roon nucleus 問題是那個其實根本是intel nuc.

或者你等下我 買左個intel nuc 裝左ROCK 再教你阿~ 其實因為每年都有新硬件推出,ROON 都冇可能更新得咁快去配合硬件,

暫時只支援到NUC10代,  而家NUC已經出到12代~  而且每次支援新硬件都出唔少BUG 要時間去解決,

而且我見討論區師兄話買舊款NUC 都好難係市面買到, 因為始終係舊一兩代,又唔係主流產品,所以好多人要玩NUC 都係去淘寶買NUC舊一代~

如果動手能力不強, 去淘寶買好似比較方便, 因為如果你要24小時長開無風扇 可以連機箱都換埋被動散熱, 如果唔係一般原身已經非常夠做一D都唔熱,內置風扇,可以STE低轉速

又或者你比多200左右 換個更靜加好散熱器同風扇,    我睇左好多教學 同師兄講解  如果你有ROON READY 器材做roon bridge

(用ROCK同 CORE)音質方面唔差異不大.,  當ROCK 裝好linux     NUC 就係一按制開機就會開ROCK  , 我覺得就唔洗24小時長開囉~

反正你器材都要開機, 聽個陣咪再開囉~

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-14 12:00
或者你等下我 買左個intel nuc 裝左ROCK 再教你阿~ 其實因為每年都有新硬件推出,ROON 都冇可能更新得咁 ...

因為呢個roon都特別留意在nuc . 我諗緊如果要DIY可能i5的應該夠了吧?
早前我有望過roon rock. 問題是現在好難買到甘細的SSD去裝(最細都500GB)一個細OS. 變相我覺得如果OS用的HD太大的話會好似有點浪費?

更有趣的時, 我手上除一只mouse外, 沒有外置keyboard.
如果要在新機裝roon OS 都真係幾頭痕.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-14 12:33
因為呢個roon都特別留意在nuc . 我諗緊如果要DIY可能i5的應該夠了吧?
早前我有望過roon rock. 問題是現在 ...

I5已經夠了~好多師兄都係用I5  主要係冇咁熱, 如果唔係所有DSP 功能全開同升到512~絕對夠用有餘

唔係阿我見到都有256阿好多, 128就真係難搵少少, 如果要買記住唔好買咁快....快個D會好熱,

我有一部電腦裝左Samsung 三星 M.2 970 EVO Plus  512GB 過熱燒左,用高速要再加裝散熱片先得,反正都唔係用黎剪片打機,都係放歌,買隻涼D穩陣

https://shop.pegasus.hk/products ... ta-iii-ssd-m-2-2280     https://shop.pegasus.hk/products ... vme-pcie-3-0-x4-ssd  黎隻夠涼~

我睇翻128 同256 價錢只差幾十,唔多過一舊水,鍵盤就好容易姐,都比左錢搞咁多野,唔差在幾十買個鍵盤,

科林玩家

大家好啊 我剛買了Marantz的擴音機PM7000N,希望可以聽到串流平台嘅Hi-res Audio.

我見到產品description寫了部Amp.有built-in Spotify, 可以唔洗iPhone air play 2直接播歌(?). 我想問用哩個方法可唔可以播到16-bit 48kHz以上嘅音質呢?
希望有大大可以解答