設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《赤誠者 Allegiant》一次生,兩次熟,三次就大結局

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

少量劇透,慎入!

(Thursday)

睇到我一舊雲。先沉澱吓,今晚再講多啲。

(Friday)
訓醒覺,頭腦清醒啲!但我印像中,在影院睇到約20分鐘,我左後方傳來鼻鼾聲,應該唔係 Atmos 音效掛...

回正題,近年有很多原創作品(或改編作品)都論及「圍牆」、「中央監控」等議題,除【Divergents】系列外,日本有【巨人】系列,荷里活也有【Hunger Games】和【Maze Runners】,誰先誰後,我已經搞不懂了。為保留空間給故事細節,它們都以系列撰寫(拍攝)。主角可以是型男,可以是由柔弱成長至成剛強的英雌。時空場景不打緊,有人坐飛機,有人靠一雙腿奔跑;有人拿弓箭,有人拿槍炮。其中共通點,都是主角們離鄉背井,為理想國跟「敵人」拼個你死我活。就讓「抗爭的動機」為命題,作為評系列作品的 bench mark。

過去只從影碟觀看首兩部【Divergent】、【Insurgent】,第一步對主角的成長的掙扎表達得最清楚,對 fraction 的描寫亦很清晰。第二步著墨逃避抗爭伺機反擊,和「敵人」的 vision(Kate Winslet 的演出,救了整部戲!)。主角們體驗多了,「升了level」,飛機大炮科技場面倍增也是可以理解的。從影碟的 special features,見原著作者暨電影監製 Veronica Roth 的訪問,為映像的縫罅作了不少填補。

感覺係:首步正,第二步勉強收貨。

Fractionalised 嘅 Chicago 拍到悶,第三步場景轉移到「中央基因福利局」,特然間又變成「基因純種人(中央)」與「基因改造人(周邊)」的對立。好,講基因,且先將所有【Gundam】、【X-men】的前設移除,才對眼前的作品公平!故事從不同視點講了成粒鐘:

1)FOUR 的媽媽 Evelyn 禁止人越過圍牆,看似要跟中央劃清界線。但首兩集從無提及 Evelyn 一伙人與中央到底如何結下樑子?首兩步都以打倒 Jeanine (Kate Winslet) 的高壓統治為目的,第二集 Jeanie 被處決後,第三集權力重心轉眼已經去到中央局。

2)Amity 的首領 Joanna 在第二集內相當唔能夠容忍暴力,Tris 連同 Peter 打交都幾乎被趕走。第三集竟然會話唔同意 Evelyn 嘅管治手法要同佢開戰?「Gather the men who have lived to fight?????」

3)David 啲馬仔,Matthew 同 Nita 又突然調轉槍頭幫助 FOUR,話:「唔係個個都認同 David 嘅做嘢手法。」咁唔認同乜呀大佬?個個伙記身光頸靚,當兵頭嘅Nita有權有勢,為乜要反呀?

4)David 搞咁多嘢,原來就係為出動「失憶gas」,等啲人忘記晒自己係邊個,方便重新調教管治?佢自己都有講,到底教小朋友容易啲,還是大人容易啲?突然咁高成本,為咗收服一個,被評為「不健全」、為世界帶來麻煩的基因改造人群體,一時又挑起佢地內戰,一時又話出動失憶氣體,大佬呀,到底你想佢地消失滅亡「冚 fraction 剷」?定係覺得佢地好有價值,要「平穩收回」架?

一時又好似想放入好多現實世界歴史嘅政治隱喻,一時左堆右堆,堆左好多 futuristic 嘅 fancy 嘢(e.g.三眼飛碟)。睇到我一舊雲。

可能其實係我蠢。
Chicago Fraction 裡,為咩內戰?我唔明。
中央 Council 對 Chicago 想點?我唔明。
Council、David,各自有咩利害關系?啲手下現況安穩,為咩要反 David ?我唔明。
純種人勢力有幾大?世界各地仲有幾多個異種人嘅 community?我唔明。
世界已變成一個 deserted area,充滿幅射的「毒」。咁係咪基因純種/異種所做成?我唔明。

我唯一知道,名副其實,一次生,兩次熟,三次就大結局。第四步【Ascendant】唔洗預我。

評分

參與人數 7威望 +160 金錢 +160 收起 理由
Nolan + 50 + 50
Logan + 10 + 10
陳永仁 + 10 + 10
堅持一夫一妻制 + 10 + 10
day2013 + 20 + 20
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

仲有半集啊!星期四睇早場……,嘩!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
我琴晚都睇完《分歧者 系列:赤誠者●末世醒覺》特別埸,這是同名小說第三部曲,我個人覺得整體上故事唔算吸引、又沉悶,可能套戲拖得長。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

呢d荷里活式商業垃圾片,送飛都唔會睇

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

第一集, 幾好睇。第 二集, 真係悶到爆, 好彩是問人借碟睇.....第三集。..真係無興趣睇

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ltho3k 發表於 2016-3-13 10:29
第一集, 幾好睇。第 二集, 真係悶到爆, 好彩是問人借碟睇.....第三集。..真係無興趣睇 ...

唔親自入場,你係唔會明白的。

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
4KPK + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

估唔到有第三集, 睇過1,2, 今次冇打算去戲院睇, 咁打算係邊度睇? 唔好誤會, 我都係正版支持者, 但有個地方係可以順便睇埋又唔使突登畀錢去 --> 飛機
一般呢類年青人, 尤其係TEENAGER救世界的電影不嬲都長拍長有, 年紀由真正的TEEN到廿幾都有的.
但隨著肚餓遊戲係市場上的成功, 引埋一大堆類似作品(主要係以反DISTOPIA)蜂擁而上, 初初都有留意, 而家已經麻木.
講返呢套我都未睇, 第一集當年見佢女主角都OK, 走入去睇完就有個錯覺 = 點解我好似睇過?,後來如HONEST TRAILER 個旁述所講, "We did this before!!",
跟手介紹時整句"“Enter a world inspired by a woman who read The Hunger Games and said to herself, ‘I can change that slightly and make a ton of money."
自己未睇過小說所以冇資格講, 但電影的第一集好明顯係咁.
至於第二集, 其實都冇打算去睇, 不過舊年有一次坐開長途機, 無聊起來就睇埋佢, 睇到肥溫斯利要到最後先發覺, 原來自己一直搵緊自己笨...真係笑左出黎, 呢D咩白痴橋黎架....咁以為佢地已經搞定哂啦, 點知重有第三集, 睇過下TRAILER同預告, 覺得又幾似迷宮跑手...
其實唔係話呢類片冇可取之處, 起碼一大班後生的去捧場, 如果今年重有飛機坐, 都唔介意睇埋第三集的.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

等運到

鑽石玩家

mike384 發表於 2016-3-14 09:18
估唔到有第三集, 睇過1,2, 今次冇打算去戲院睇, 咁打算係邊度睇? 唔好誤會, 我都係正版支持者, 但有個地方 ...

Maze Runner,Divergent 系列,睇大銀幕同小屏幕唔差好遠。

但個人認為,Hunger Games 的攝影比較用心的。

很多角色的表情都用近鏡拍攝,在大銀幕才睇到分別!

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
4KPK + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

5係個女話要睇, 都五會入場睇. 第四集5使睇.

AV WEAPON'S                       MUSIC WEAPON'S

星級玩家

Watched it in 4DX Langham
The story is quite good
Much better than expected
Best amongst the franchise
A step forward than the ending of Hunger Game