設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2021-12-24 00:09
冇得親身去大阪道頓堀食馳名燒餅,唯有喺香港食啦

想起了在日本見學時代裡, 貪得意幫手賣過大阪燒和廣島燒..

話說那家店..不知有沒有加新鮮淮山/山藥泥??

在家是可以DIY.

評分

參與人數 2威望 +160 金錢 +160 收起 理由
CDROMRW + 80 + 80 噢!非常簡單易做,買料試試先^_^.
ernietse + 80 + 80 nice! Let our viewer to try homemaking t

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Disney+ 有NASA 無名英雄上映。看了。

豆丁問我有沒有見過片中的那台IBM
他很意外的有見過兼用過, 而且也曾是computer lab 內之一員

只是比起那個老東西
我覺得最新的MS Excel 還難用....
自2017版起, 那些計算的功能都不知藏到了什麼地方
計算家用都變得好麻煩

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
CDROMRW + 80 + 80 認同呀,唔攪到複雜D點叫你升級呀!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回CD兄
新版的問題是
-那些本來淺易可到的功能, 就是為新而新就放到了別的地方, 再當那個視窗被開出來時就是和舊的一模一樣, 那是有什麼作用呢?
-那些字的顏色, 我用的就是紅, 藍, 黑, 極少數才用綠, 那些淺少少的紅, 深少少的藍, 灰少少的黑有什麼用呢????

評分

CDROMRW + 80 + 80 認同呀

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

最近屋企部 desktop i9電腦免費升級咗去WINDOW 11仲衰,以前我唔鍾意group埋啲檔案 icon 落一個引點 click,而家焗住你一定要group 埋 一齊,唔可以分開展示icon 喺底部,極之黑人憎麻L 煩!

評分

CDROMRW + 80 + 80 好彩我DWin10無逼我upgrade住嗻!

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2021-12-31 18:20
回CD兄
新版的問題是
-那些本來淺易可到的功能, 就是為新而新就放到了別的地方, 再當那個視窗被開出來時 ...

我用 Office 365,我覺得佢過一排就會改下版,D Function Keys 又會執下位,多咗D奇怪 Keys,好彩我E+用極都係加減成除、背得出用開果幾條Formula,摸多兩摸OK啦。

佢有標準顏色畀你,仲可以改,其他果D可以不理

評分

ernietse + 80 + 80 paid $1199 for office 2019 better than O

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

我都係用Office365. 於是成日做做下野忽然之間個funcion 唔見左 , 又或者多左個奇怪的功能.
其實...佢地係唔係真的為用家著想?

搞到我好想用返VisiCalc或者Lotus 1-2-3...

講起Windows OS, 我真係由3.1學起, 實用係Windows NT(未退休時公司用), 返去做下"受顧於問題"時都識用Win 2000.
Win 3.1 至 2000 都唔係出入好大, 而且Win XP就變化大, 但好穩定
Win7 後係另一個世界. 現在Win 10還好,  
Win 11 因為聽了日本老朋友的吐苦水之後, 我暫時不敢用.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我在這片...好似看到了舊同事? 亞細亞行出現的時間左右...

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

paid $1199 for office 2019 better than O365

I use Office 365 Family Plan, 可裝5部機, 啱我屋企用

評分

ernietse + 80 + 80 I prefer lump-sum buy than rental paymen

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2022-1-1 10:39
我都係用Office365. 於是成日做做下野忽然之間個funcion 唔見左 , 又或者多左個奇怪的功能.
其實...佢地係 ...

搞到我好想用返VisiCalc或者Lotus 1-2-3...

VisiCalc ==== Apple II 年代,我見我阿哥用過
Lotus 1-2-3 ==== IBM PC DOS3.1 同 Windows 版時都用過,真喺偉大發明

如果畀我揀,Windows+Excel 點都贏 Windows + 1-2-3

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2022-1-3 02:30

VisiCalc ==== Apple II 年代,我見我阿哥用過

道王上Excel係應該好過Lotus 123
問題係現在的Excel 有點不知它在幹什麼...

評分

CDROMRW + 80 + 80 Basic function 都係大同小異嗻!

查看全部評分

還是好音樂最好.