設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Ccs56084342

[CAS音響] DSD vs MQA

白鑽玩家

kkkiu 發表於 2016-7-30 13:11
Someone will ask for equipment(Ex. 玻璃喇叭、MSB.....), how to compare, which music....which sessi ...

呢啲就係睇武俠小說同睇拳賽嘅分別

既然話詠春一定打贏泰拳
都有一場講得出嘅比武
邊個對邊個
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kkkiu 發表於 2016-7-30 13:11
Someone will ask for equipment(Ex. 玻璃喇叭、MSB.....), how to compare, which music....which sessi ...

One example. I have a Anita's CD issued at 1983 and manufacture by Toshiba. When compare with the hybrid CD/SACD issued at 2014, the CD layer of the 1983 version is more natural than the CD layer on the 2014 version. The CD layer of the 2014 version are more HI FI and unnatural. While the SACD version of the 2014 version is very near to the 1983 CD version with better sound quality.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 精彩報告
MDLP + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

vm8833 發表於 2016-7-30 13:32
One example. I have a Anita's CD issued at 1983 and manufacture by Toshiba. When compare with the  ...

呢啲咪有個實例講吓囉

黃金玩家

vm8833 發表於 2016-7-30 13:32
One example. I have a Anita's CD issued at 1983 and manufacture by Toshiba. When compare with the  ...

同感,第l代CD聲音自然過現代高碼率CD,但點解會有此結果?估系已前真正模擬錄音,現代系電腦運音,歸根究底都系個源頭問題,錄音用左PCM,後期轉成咩出貨都變成次要。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

星級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-30 13:52
同感,第l代CD聲音自然過現代高碼率CD,但點解會有此結果?估系已前真正模擬錄音,現代系電腦運音, ...

我個人認為係以前嘅模擬錄音,以當時嘅技術,適合當時嘅模擬載體。而家嘅數碼錄音,以而家嘅技術,適合而家嘅數碼載體。勉強要模擬錄音數碼化,或者數碼錄音模擬化,都無乜好結果。

得罪講句,80年代嘅香港流行曲錄音,有好錄音嗎?覺得好聽同錄製出色係兩回事。
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

黃金玩家

diamondblack 發表於 2016-7-30 14:58
我個人認為係以前嘅模擬錄音,以當時嘅技術,適合當時嘅模擬載體。而家嘅數碼錄音,以而家嘅技術,適合而 ...

奚秀蘭舊CD今日攞返出黎聽會赢曬現代D高碼率CD㗎!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

白鑽玩家

diamondblack 發表於 2016-7-30 14:58
我個人認為係以前嘅模擬錄音,以當時嘅技術,適合當時嘅模擬載體。而家嘅數碼錄音,以而家嘅技術,適合而 ...

最慘千禧開始至今
香港流行曲好歌好錄音
比80s更少

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-7-31 13:32
最慘千禧開始至今
香港流行曲好歌好錄音
比80s更少

大陸近年就出產好多高質出品,我都有聽下孫露,張偉伽等。

白鑽玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-31 14:03
大陸近年就出產好多高質出品,我都有聽下孫露,張偉伽等。

師兄你講緊都係口水歌手不是原唱

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-7-31 14:10
師兄你講緊都係口水歌手不是原唱

無所謂啦,好聲就得。