設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: malretep

[影音配件] TDK 雙級濾波器 + Emerson主動式濾波器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛剛回家post昨日的big hero 6 , 首先.小弟的電視是6年前的東芝,重行緊100Hz,同時用手機影可能和實物有差距。請留意男主角的頭髮/金属工具/玻璃.
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

victor76 發表於 2016-8-17 19:51
請問用喺電源嘅薄膜電容係咪理論上好似amp嘅水塘咁,容量越大效果越好(如其他數值不變,即V數一樣,都是X ...

請留意頭髮/金屬工具/立體感/玻璃(左面)

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 超正!
frankpoon + 10 + 10 超正!

查看全部評分

Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

victor76 發表於 2016-8-17 19:51
請問用喺電源嘅薄膜電容係咪理論上好似amp嘅水塘咁,容量越大效果越好(如其他數值不變,即V數一樣,都是X ...

Film cap係講細的、Y同X係有分別.上綱會揾到相關資料,打"x2電容"。

JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

網上摷左一陣,見到有ic+ series,應該夠位裝落我隻箱仔入面
但有個問題想請教下
我唔知要買幾大A數,或者應該話我唔知用緊既器材要扯幾大電流
電視,bdp,lps,或者會試下插埋部avr

查下本電視menu,,rated power consumption係160w
咁會唔會係160w/220v=0.727A呢?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-8-19 00:00
網上摷左一陣,見到有ic+ series,應該夠位裝落我隻箱仔入面
但有個問題想請教下
我唔知要買幾大A數,或者 ...

Johny兄.咁深的問題我答唔到你.不過我依家用emerson 的3A版(203).就算連AMP及oppo  BR機都完全冇問題,有氣有力得嚟聲音非常細緻及層次,.
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-8-19 00:00
但有個問題想請教下
我唔知要買幾大A數,或者 ...

Johny兄.咁深的問題我答唔到你.不過我依家用emerson 的3A版(203).就算連AMP及oppo  BR機都完全冇問題,有氣有力得嚟聲音非常細緻及層次,.
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於都的起心肝去訂電容,橫掂都係就訂多幾粒Y2試試~
另外BID左隻2手IE205
希望換完有驚喜

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-8-19 18:59
終於都的起心肝去訂電容,橫掂都係就訂多幾粒Y2試試~
另外BID左隻2手IE205
希望換完有驚喜 ...

記得比報告呀!毒下其他師都好!
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

銀級玩家

malretep 發表於 2016-8-17 20:04
Film cap係講細的、Y同X係有分別.上綱會揾到相關資料,打"x2電容"。

(Post76 Android 手機版送出) ...

X用系L同N度,粒電容壞果時會斷,
Y用系落地度,粒電容壞果時會通

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
johnme + 5 + 5 一定要加分

查看全部評分

<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

昨日將兩隻大BGT用鍍銀線接連.再用鍍銀線接到oppo 103的RAC(負極).
效果非常滿意!部機好似食大力菜咁.