設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: LeoLee1223

[請教] 請教換電容

專業玩家

FelixTheCat 發表於 2016-8-31 16:56
自己在用YS-Audio,可參考一下:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=225124

部機未聽過,不過以價睇料算唔錯,而且內裡空間又夠大(即使第升級啲大舊發燒組件亦大把位…但見啲電容甘貼近個面板,一般膽機面溫度較高(前級較好啲),組件太貼近受熱面板無乜著數 ,好多電阻遇到稍高溫就數值嚴重漂移,對把聲影響幾大 油浸等電容亦怕受高溫…尤其jensen油浸,我就試過穿左粒油浸…因而燒左隻300B膽

如有得揀,最好揀啲好線路(比如一啲經典級…),內裡空間夠大…以減少干擾同日後夠位升級…反而用料唔靚都出到好聲,果啲真係堅抽 (把聲上升空間又大),當然最緊要啱聽啦(每人聽感同口味都唔同…

黃金玩家

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-9-1 13:50
部機未聽過,不過以價睇料算唔錯,而且內裡空間又夠大(即使第升級啲大舊發燒組件亦大把位…但見啲電容甘 ...

但D膽裝響機上面,電容裝機裡面,照計唔會熱到D電容喎,除非系密封機。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-9-1 13:35
c兄,可否pm我邊度可買到啲平靚正零件,香港好多都無!又貴!

上外國網買

http://www.partsconnexion.com/index.html (加拿大)
http://www.hificollective.co.uk/componentshome.html (英國)
http://www.store.diyhifisupply.com/capacitors

淘寶這間在深圳,有實店,賣的都是正貨,價錢自己比較
https://shop59003871.world.taobao.com/

專業玩家

hksarac 發表於 2016-9-1 23:16
上外國網買

http://www.partsconnexion.com/index.html (加拿大)

早晨C兄,吾該晒!

早前將髙音電容換左mcap白色鋁膜油同埋金銀(收到期效果…髙頻幼細輕身左,人聲結象細左…由於音源膽cdp再經膽合拼…把聲較厚,反應等較差…

尋晚將粒打入冷宮好耐嘅電阻(mills 無磁電阻$85粒)換入去分音器髙音3粒中其一粒(前幾日已再換左打入冷宮好耐既英國RS電阻(平好多…好似記得$18粒)3粒換晒后…反覆試都係得把人聲…鬆厚聲底…髙頻線條較糊…又要還原,手痕係要付出代价…自作賤),唸住輕手啲換一粒mills入去…攪掂坐定定開聲…!

一開聲,第一反應就望返部机啲膽…(無嘢呀…都係早2日前換番晒較通透個類),把聲仲誇過換3粒RS...要唸唸點形容(有冇甘跨呀…),MCAP金銀油糸性格好強…但換左粒mills后竟冚晒mcap聲底…比rs更鬆暖,焦點更差…但味道真係吾錯…但高頻好柔…總之好似去在另一个世界甘!

有啲懷疑對耳…拿拿臨還原番,再開聲,好彩!正常返!

尼粒mills用係髙音…性格真强橫!但唸番翻轉頭!尼个個位都值得再投資…!

吹完一輪無謂嘢后…返尼重點啦!

想請教下C兄(或者其他C兄),有冇試過啲分音用電阻較通透人聲偏鬆…分音用嘅電阻較少…較難搵!想同各C兄取下經

專業玩家

Ccs56084342 發表於 2016-9-1 20:59

但D膽裝響機上面,電容裝機裡面,照計唔會熱到D電容喎,除非系密封機。 ...

早晨師兄

個人較心急!熄機換膽時…就搵把風扇吹住部機,等佢快啲凍,好啦,吹凍左啲膽啦,再摸面板…都仲熱

有次照樣關機搵把風扇住部機…膽凍後除晒佢,今次糸開蓋還原機內電容(新嘢唔啱聽…又要還原個隻,呢啲咪叫自作賤)

拆開部機底蓋(有好多坑散熱),一摸粒電容(金屬殼油浸),華,仲甘熱 !再摸大粒啲電阻同濾波電容都糸熱…反而膠殼電容就唔多熱

當然每部機都唔同…師兄可試下關機後盡快除左啲膽再開蓋摸摸機內組件實際溫度…大約都估到機內組糸乜溫度下運作…

我就糸因爆左粒原裝金屬殼mallory電容…而燒左隻300B膽(真慘),所以先多口勸告一啲diy嘅朋友…唔好步我後塵

專業玩家

網上http://tieba.baidu.com/p/2618848408有評測…copy一小段參考下(但我無去測試過…唔知真唔真)

Jensen油浸铝箔和油浸铜箔电容
伟大的Jensen帝国自从1917年成立以来,就从未停止生产油浸电容,甚至在70年代晶体管和电解电容组成的日本“高档”器材充斥市场的时候。随着80年代电子管浪潮的再度兴起,Jensen对油浸电容的信心被再度充分地认可。Jensen公司曾经有过辉煌的历史,现在依然是全球最大的高档油浸电容制造商。
我们测试的两款Jensen电容,一款使用铝箔电极,另一款使用铜箔电极。它们有一些共同的特性(来自Jensen):
1.引线采用纯银,轴线设计,直接密封焊接到电极终点上。电极终点连接于外层的金属箔,最靠近外壳的金属箔端有垂直线标记。
2.电容密采用酚醛朔料密封入铝管中。
3.最小误差:容量等于和小于0.1uF的电容在-20~30%,容量大于0.1uF的电容在-10~20%
我们测试的两个电容中,铜箔的声音在各个方面都要远远好于铝箔,特别是解析力和音乐感。因此,只要你负担的起,买你能够买的起的最好的金属箔。你可能觉得我对Jensen电容声音的评价太简单了,因为我就是以Jensen为蓝本来描述这整个一组油浸电容的。其实,铝箔Jensen应该排在D级,列在这里是特别表彰它多年长寿地生产。
Jensen还有一款使用银箔的电容,我非常希望可以评测它,不幸的是这个愿望没有实现。
Jensen油浸电容在这一组中是比较便宜的,我在强烈推荐它的同时,也提出以下警告。
首先,Jensen是一打电容里误差最大的,在现代工艺下,这是非常糟糕的。好在偶合应用时对于声音来说影响不大。

真正的问题是可靠性 ,根据Jensen的官方网站,它们的油浸电容在85度 的高温下仅仅有250小时 的寿命。对于Jensen的解释你可能要跳起来,“实际电器中的温度要比85度低的多,因此寿命一定可以成指数延长。”因此而吃到苦头的厂商不在少数,我不会泄漏这些厂商的名字,免得它们被关于Jensen可靠性的询问而打扰。如果你真的对这些厂商的恶梦体验感兴趣,只要去Google或者audioasylum.com的博客搜索一下就知道了。基本上,如果你要使用Jensen,一定要确认你的机箱温度保持凉爽,并且在使用半年之后就应该每季度 检查一次,如果看到任何变形,污点,漏油等现象,立刻更换它们。

黃金玩家

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-9-2 09:51
網上http://tieba.baidu.com/p/2618848408有評測…copy一小段參考下(但我無去測試過…唔知真唔真) ...

我部機都有用油浸電容,用左十幾年都冇病冇痛重好fit
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

專業玩家

hksarac 發表於 2016-9-1 23:16
上外國網買

師兄,多謝提供資料…

上左小皇音響淘寶網睇左…真糸幾多料!

但比對下mcap 粒鋁膜金銀油浸電容…點解同我粒唔同色嘅連但比例都唔多同…佢果粒較長身,但呢款電容比較短身… (我個粒mcap左邊白色果粒…糸旺角荷利活9F代理度買)!還是大陸另有規格定A貨…有啲疑惑

專業玩家

Ccs56084342 發表於 2016-9-2 11:36
我部機都有用油浸電容,用左十幾年都冇病冇痛重好fit

唔試唔知身體好…師兄部機勁

我有粒mcap銀油油浸電容糸膠殼,接入機箱交連用…真糸一啲都唔熱!可惜把聲唔啱聽!

試過放粒成粒大電蕊甘大嘅audio note 銅膜油浸入去做交連,關機拆蓋去摸勁熱

有得揀都糸建議買啲大單位(指機箱內籠)…唔洗焗得甘勁!好唔好聲唔講…應該耐用啲

星級玩家

其實換電容起唔到什麼作用,電容是用來儲低充放過量電流的
(Post76 Android 手機版送出)