設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[請教] 請教 :dac的疑惑

白鑽玩家

nannan 發表於 2016-8-31 11:37
係可以,我都用緊9700同軸去teac dac XLD出sacd,解到24/88.2,(DSD over PCM)聲音真係好靚好正
(Post76  ...

你見到DAC係24/88.1就已經唔係DSD over PCM啦
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-8-31 17:06
因為呢啲SACD喺由DAT(16bit/48K)轉
22K高頻在以上高頻在DAT已經無咗

如果是16/48,一转了一定不会在22000 cut哂,一定还有残响,在24000才 cut

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-8-31 17:08
你見到DAC係24/88.1就已經唔係DSD over PCM啦

sacd 碟在宇宙盘播,在机内已经转做 pcm出数码,、唔算dop,算系乜??

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-8-31 12:31
Sony本來將DSD設計成不能入電腦使用以免被人反版嘅,點知估唔到竟然響最估唔到嘅地方反身,搞到E+連接 ...

sorry以为是数码砖家,但一出还有一出高。pcm 转 DSD,模拟转DSD,差不多都是用 Weiss的 软件转

黃金玩家

nannan 發表於 2016-8-31 15:18
不會,rip ISO 就沒失真
(Post76 Android 手機版送出)

你都唔明人讲乜

本身母带转sacd都只是 cd format 的16/44.1,明吗?

白鑽玩家

hksarac 發表於 2016-8-31 18:30
sacd 碟在宇宙盘播,在机内已经转做 pcm出数码,、唔算dop,算系乜??

你呢種叫做 DSD to PCM 明顯係在player由DSD先轉去PCM由同軸/光纖送(24/88.2)去下級DAC又被認出係PCM

DSD over PCM 係將DSD包裝成一個假PCM訊號
經數碼線送去有DoP功能DAC再還原返係DSD

睇睇呢條片你地就會明

http://www.feversound1.com/131003-dop/

[youtube]Y6mZxxrK5Uw[/youtube]

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩 DoP 有幾種方法,直接播 SACD 碟嘅話可以幫 Oppo BDP-103 加件貴嘢:

http://www.audiopraise.com/forum/read.php?11,503
http://www.jvbdigital.nl/jvb.asp?level=sdi&page=title&title=924

另一種就係人肉用 foobar2000 自製 DoP encapsulated 嘅 FLAC 檔案:

http://www.audiocircle.com/index.php?topic=119364.0

http://www.head-fi.org/t/702787/chord-hugo/1995#post_10468747

比較方便嘅就係靠 MinimServer 嘅 dopwav 功能:

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-8-31 18:41
你呢種叫做 DSD to PCM 明顯係在player由DSD先轉去PCM由同軸/光纖送(24/88.2)去下級DAC又被認出係PCM

>>>你呢種叫做 DSD to PCM 明顯係在player由DSD先轉去PCM由同軸/光纖送(24/88.2)去下級DAC又被認出係PCM

這絕對是

thanks , 慢慢看

白鑽玩家

hksarac 發表於 2016-9-1 13:22
>>>你呢種叫做 DSD to PCM 明顯係在player由DSD先轉去PCM由同軸/光纖送(24/88.2)去下級DAC又被認出係PCM
...
這絕對是

師兄你指philips 9700播SACD經同軸出24/88.1這絕對是DoP定D2P ?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

其實想聽下歌放鬆下心情~搞到咁複雜好似唔知點咁~
小弟又有個迷團~CDP -> Amp 同 CDP -> DAC -> Amp 係未會有極大分別??
咁又係未一定會好聲咗??