設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: e3837

[討論] 平有平改之舊啦叭翻新

鉑金玩家

halfnew 發表於 2016-9-10 16:09
分音器就咁換未必係最好,我初玩摩喇叭時都試過硬放一塊新分音板落個只得1st order 分音的陳年喇叭仔度,效 ...

thx ching 提點,自身摩力有限,需時間提升,我現在重係一路試一路學,我D陳年喇叭,抱住玩死吧就心態,放手一搏.

高級玩家

halfnew 發表於 2016-9-10 16:09
分音器就咁換未必係最好,我初玩摩喇叭時都試過硬放一塊新分音板落個只得1st order 分音的陳年喇叭仔度,效 ...

這個當然
但分別一定有 係唔係提升就...

分音無mass production
前面板高度闊度 單元位置
唔同單元自身FR
有些單元有ringing, 有些有裂盤分割係高頻
就算db, roll off都隻隻唔同
重有impedance, phase difference

Mass production 只能取中位數
由1st order 換做2nd order
動態通常好左 但只係electrical order 特性
Phase difference 單元匹配到就會差左

不過diy 平平地試下又無壞
www.facebook.com/mharmony2013
Sokeris R2R/高手土炮前級/H20
DAC -> Preamp: DL2.0 RCA
Preamp -> Poweramp: DH LABS Air Matrix
SC: DL混種純銀

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

e3837 發表於 2016-9-10 18:20
thx ching 提點,自身摩力有限,需時間提升,我現在重係一路試一路學,我D陳年喇叭,抱住玩死吧就心態, ...

簡單D講,我覺得我由1st order 轉2nd order 係一個錯誤示犯,但咁都有進步,始終由电解升做mkp 的分别真係太大,ching 如唔怕煩,試下再照原裝數值再做一張分音板,但用上跟現在新分音板同grade 甚致相同的零件,我相信很大机会再提升致應有實力。

不過我實非專業,如mike1981 ching 等能出手,定獲益更多

鉑金玩家

mike1981 發表於 2016-9-10 18:58
這個當然
但分別一定有 係唔係提升就...

感激mike1981 ching指點,獲益不少,單元隻隻有唔同特性是明白的,但自己是新手對這些沒有太多認識,所以先平平地買mass production分音板試下,換完之後,動態感及清晰都好咗,可能是原先D料實在太差。衰在自己摩工有限,唯有一路學一路試,再次多謝各ching指點。  

黃金玩家

原裝平音廠同你計好晒數值, 點可能自己亂改

高級玩家

e3837 發表於 2016-9-11 10:40
感激mike1981 ching指點,獲益不少,單元隻隻有唔同特性是明白的,但自己是新手對這些沒有太多認識,所以 ...

CHING太客氣了

5-6年前我也試過玩佳訊
2分頻下相對錯極都有個譜
同埋坦白講
唔係分音料分別, 係你換埋機內喇叭線?
www.facebook.com/mharmony2013
Sokeris R2R/高手土炮前級/H20
DAC -> Preamp: DL2.0 RCA
Preamp -> Poweramp: DH LABS Air Matrix
SC: DL混種純銀

鉑金玩家

mike1981 發表於 2016-9-12 11:44
CHING太客氣了

5-6年前我也試過玩佳訊

我估計兩樣都有幫到我D炮婆野, 一如你說,【不過diy 平平地試下又無壞】,慢慢學啦。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

分音器只換同數值靚電容已足夠,線圈不要搞佢,內裡有很多學品的。
十仔不要搞,我試過只換單元接線,包圍感即刻少咗又唔夠潛。

鉑金玩家

YYSKY 發表於 2016-10-5 22:58
分音器只換同數值靚電容已足夠,線圈不要搞佢,內裡有很多學品的。
十仔不要搞,我試過只換單元接線,包圍 ...

thx ching