設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cd6sir

[請教] 入門升級疑問

專業玩家

ibo 發表於 2016-10-24 12:11
點都唔好用手機做source啦,方便還方便,用手機做source真係唔掂。

如果我用電話APPS DOWNLOAD完D無損檔, 之再後放入電腦-〉USB, 係咪會好D?

鉑金玩家

長期新手

cd6sir 發表於 2016-10-23 21:12
電話->usb->dac 得唔得㗎?
(Post76 Android 手機版送出)

請放棄 電話 做 source 這個念頭
Soundaware d100 pro deluxe
Mytek Dac
Krell Vanguard
PMC Twenty24,
Oppo103D, Yamaha RX-A3050
KEF XQ50C, Mirage, Cambridge.

黑鑽玩家

你用電話聽歌已經唔使講落去, 買對靚headphone 算

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mdo + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

cd6sir 發表於 2016-10-24 13:54
如果我用電話APPS DOWNLOAD完D無損檔, 之再後放入電腦-〉USB, 係咪會好D?

好好多,或者你用電腦開你用開既音樂app都已經有提升。

專業玩家

popo388 發表於 2016-10-24 13:56
請放棄 電話 做 source 這個念頭

睇嚟都係唔可以貪方便

專業玩家

manid903 發表於 2016-10-24 14:04
你用電話聽歌已經唔使講落去, 買對靚headphone 算

都係用返電腦經network/usb, 唔可以偷懶

專業玩家

ibo 發表於 2016-10-24 14:37
好好多,或者你用電腦開你用開既音樂app都已經有提升。

如果用電腦, 你哋通常用咩apps去download個㗎?

有咩軟件好介紹呀

專業玩家

其實仲有咩牌子嘅Amp同Dac性價係高㗎?
尤其我而家呢個bb階段

專業玩家

好吾好聽…好个人感覺!

souce...用手机一般較窄/硬聲…cas較難做到2 ch寬鬆髙貴…音質…(尤其膽机毒性…)

好似我尼啲年幾較大嘅比較鐘竟一把能令你坐低慢慢享受旣較寬鬆舒服嘅聽(可放鬆成个人…淡化日間繁重工作壓力…,好過食抗壓药…冇乜副作用)

但bb/后生仔又未必like...吾夠激(石机尼方面較可取…)!

C兄/bb  你出去揾间(旺角昌明/添置…)聽聽石机同膽机把聲…邊樣岩你口味先!先縮窄左範圍先出發。

souce夠分析力自然聲底便夠…染色(較聲)交俾pre/amp造便夠,如每一環節都性格强…日后好難較聲。

專業玩家

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-10-25 07:58
好吾好聽…好个人感覺!

souce...用手机一般較窄/硬聲…cas較難做到2 ch寬鬆髙貴…音質…(尤其膽机毒性… ...

其實我聽歌同你一樣, 都係想放假時輕鬆舒服咁聽下歌, 淡化日間繁重工作壓力(形容得好好)。

不過我就聽流行歌多, 當然都係舒情果種, 太激都唔係咁啱我, 可能我都心境老喇

音嚮真係好多變化, 真係要上黎睇多D學多D先得。