設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: takeishi

[討論] 大家睇下呢編文章~好有意義的

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

早幾個月前我亦有反思這個問題,雖然我還未到康復階段,但正在努力改變中!...之前都試過放晒成套5D3,機連鏡!但之後又買返部6D... 因為真係沒有了,想影又無得影... 因為我不是影相搵食,諗諗下覺得無需要用這些貴價高型號相機和鏡頭,所以一次過賣掉!買相機又唔會送技術,其實一部用得過的相機已經足夠比自已慢慢去影!去找唔同既題材,才是正確!

我現在覺得適可而止便可以,相機是這樣!但CD/SACD/LP先開始慢慢減退,有時為了加強自已CAS個 music library 我會到二手CD鋪買d唔知係咩水既歌手,因為唔知佢咩水,所以當年無買!自已又覺得無咩價值,返到屋企rip左就會帶回公司pack箱!如上文所講,都唔知自已係'想要'定係'需要'!又正如上次環求那些SACD或兩次的SHM-SACD,我都開始無入貨!因為我有第一版CD,又有hybird SACD... 如果唱片公司不停咁出,真係破產都唔掂!

評分

參與人數 7威望 +108 金錢 +108 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 用家心得
alexming0101 + 10 + 10 絕對認同師兄所講"適可而止".
ernietse + 50 + 50 but your B&W deserves good sacd sour
tlsk + 10 + 10 用家心得
Msuper + 8 + 8 適可而止_最正!
dc903 + 10 + 10 精彩心境
psb + 10 + 10 所以小弟都唔入SACD 機, 唔玩vinyl..

查看全部評分

Amp: Accuphase E-470
Net Player: Esoteric N-05
SPK: B&W 805D2
UHD: OPPO UDP-203
Sur-Amp: DENON AVC-X4800H
DAP: AK SP1000 & AK Layla II
Turntable: JVC QL-Y66F

鑽石玩家

psb 發表於 2016-11-14 13:51
恭喜晒師兄,你終於參透領悟,已經到咗更高嘅境界,鄧你開心 。其實人生所有一切都唔屬於我哋(包 ...

有感而發,借哥哥首"小明星"嘅一段詞..."才明瞭悠閒是最終福氣",悠閒簡單就係福

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ernietse + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

有 d 唔認同,每個人都有慾望_購物欲,正因為要努力賺錢去滿足購物欲/生活須要,然後才會努力工作,人生先有動力、推動力及意義。世上只有古代和尚、尼姑、傻人先至無物質欲望,當一個人去到無欲無求,生存不枯燥苦悶嗎?
另外,正所謂睹物思人,一件商品的價值可以令你記起一個人、一件事件、一個階段,一個人的記憶是有限的,一件商品可能令你勾起往年往事,有何害處呢?遺物的意義也是如此吧!CD 屬於娛樂消費品,當然不是必須品,但人沒有娛樂只有工作會點樣呢?行屍走肉?我自己認為適可而止及量力而為就沒有大問題。

當然購物欲也要自量,遠遠超出自己購買/償還能力,有些自己都無地方放置也要再買,當然不主張。有些物品如 CD, 物主10年也不會攞番只 CD 出來望一眼/播一下,禁你真係要思考下呢只 CD 對你仲有無須要呢?

評分

參與人數 8威望 +130 金錢 +130 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得
窮小子 + 10 + 10 C兄 好
Cheong448 + 20 + 20 用家心得
m600 + 10 + 10 絕對認同
alexming0101 + 10 + 10 適可而止
ernietse + 50 + 50 dc903 let me see your cd in your home la
tlsk + 10 + 10 知足常樂
dc903 + 10 + 10 最好的看待,物善其用。尤其地球資源有限.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Msuper 發表於 2016-11-14 15:15
有 d 唔認同,每個人都有慾望_購物欲,正因為要努力賺錢去滿足購物欲/生活須要,然後才會努力工作,人生先 ...

你未去到呢個LEVEL你係唔會明架啦.

你睇呢個傻仔儲左幾多個版本既LIKE A VIRGIN

評分

參與人數 7威望 +108 金錢 +108 收起 理由
psb + 10 + 10 shocking.
窮小子 + 10 + 10 蛙、蛙、蛙...
m600 + 10 + 10 一定要加分
alexming0101 + 10 + 10 適可而止呀師兄!!
ernietse + 50 + 50 maybe he looks at madonna then...oh!
dc903 + 10 + 10 good sense of humor,好難追到師兄level.
Msuper + 8 + 8 所以我最後話_適可而止,但人點可以無娛樂.

查看全部評分

鑽石玩家

takeishi 發表於 2016-11-14 15:21

哇喺,咁點夠你嚟,小弟至勁都係去到呢個 level 咋, 陰功。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +88 金錢 +88 收起 理由
m600 + 10 + 10 大開眼界
窮小子 + 10 + 10 C兄 講得太兼 啦
ernietse + 50 + 50 your PSB stuff are more than madonna
Msuper + 8 + 8 師兄須然你都不約,但你真係唔夠樓主多!.
dc903 + 10 + 10 wide eyes open

查看全部評分

銀級玩家

takeishi 發表於 2016-11-14 15:21

呢個係咪你? 有咁多LIKE A VIRGIN, 我以前有舖癮, 見唔同國家既IMMACULATE COLLECTION我就會買, 現在屋企大大話話有廿隻左右, 包括黑膠同MD.

但我其實呢幾年已退退地燒...... 正正是剛上來76網的時候.....

那時一天去左AV展....見到好多人搶首批號碼碟....然後見到呢度好多人一SET一SET咁買,
突然間叮左一聲, 其實買咁多一樣既碟做咩? 一張專輯廿幾個版, 其實都係個十首歌.

就是個陣時, 我開始買少左好多好多, 不過我覺得, 嗜好應該要有既, 但要理智D, 唔駛完全斬攬既 ~

評分

參與人數 8威望 +128 金錢 +128 收起 理由
psb + 10 + 10 精彩報告
m600 + 10 + 10 用家心得
Cheong448 + 20 + 20 買.......第三幾個版足夠,點解---打孖上 ==.
dc903 + 10 + 10 我都想有部薇波爐丁我提我但比我地看你d收.
alexming0101 + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 50 + 50 show us your huge collection then please
Msuper + 8 + 8 叮一聲醒了咪好囉

查看全部評分

買碟為樂

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

有 d 唔認同,每個人都有慾望_購物欲,正因為要努力賺錢去滿足購物欲/生活須要,然後才會努力工作,人生先 ...

Ching, 你都講得啱,這樣才有motivation! 這個動力可以另人更加努力去工作!如果唔係真係同條咸魚無分別

因為呢幾年唱片公司發行d碟真係好悶又唔好聽!又開始玩翻唱,把心一橫不如同d歌手整全集!我為了歌手全集的完整,砌好d歌去CAS 個度,自己做了個excel睇下有邊d碟係無,在網上或二手CD舖買回一些當年無入嘅碟,如:Alan 飛馬、克勤回環球年代部分碟... 攪完一輪感覺又幾完整之後 (即係買到無嘢好買),就開始入d比較少人入的碟!如:何嘉莉、谷祖琳、傅珮嘉... 因為大路嘢發行時已經買了!有一日瞓醒,發現 'CD將我包圍誓死都一齊'... 原來自己有成二千幾隻碟!間房八成以上既櫃入面都係CD碟!無位比女友擺衫,間中會因爲呢d事同女友爭吵!唉,之後才把一些比較次檔的碟放在公司!

其實我只是想講做咩都要適可而止,如果over 就唔好!

評分

參與人數 5威望 +88 金錢 +88 收起 理由
Msuper + 8 + 8 CD將我包圍誓死都一齊超掂,凡事過份都唔好.
ernietse + 50 + 50 why not listen to western, Japanese, cla
dc903 + 10 + 10 咁不如租倉放啦,不過極可能仲大劑。.

查看全部評分

Amp: Accuphase E-470
Net Player: Esoteric N-05
SPK: B&W 805D2
UHD: OPPO UDP-203
Sur-Amp: DENON AVC-X4800H
DAP: AK SP1000 & AK Layla II
Turntable: JVC QL-Y66F

鉑金玩家

我覺得凡事適可宜止, 小弟都有舖儲嘢癮, 無論玩具, CD, 漫畫儲到成屋都係, 不過而家已經比之前買少好多了, 可能人大左心態上有改變, 其實我覺得隨著年紀不斷長大, 對物慾的睇法亦會唔同, 而家我會買少D, 寧願攞錢去同屋企人去下旅行, 起碼我覺得值得過用炒價買隻出到爛的特別版

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 10 + 10 絕對認同
psb + 10 + 10 絕對認同
m600 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

許諾 發表於 2016-11-14 16:11
呢個係咪你? 有咁多LIKE A VIRGIN, 我以前有舖癮, 見唔同國家既IMMACULATE COLLECTION我就會買, 現在屋企 ...

當然唔係咪佢,師兄 此圖是我鋪上

外國某瘋狂碟友舖癮發作

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分
窮小子 + 10 + 10 C HING MORNING

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper C兄 、 羊羊C兄 、 psb C兄 、各位 C兄 好...

窮小子 游翻上水面啦...  

☆★ 小弟 亦好耐未 消費過啦 ( 買碟 ) ,  只係最近 買過 1 只

少少題外話   小弟 岩岩做佐  “  蘋果  ” 叛徒... 自己都有少少 估5到 !

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 7威望 +158 金錢 +158 收起 理由
sunboy + 50 + 50
dc903 + 10 + 10 超正!
Msuper + 8 + 8 好囉唔使出蛙人救生員,夜d去你地頭吹水!.
許諾 + 10 + 10 一定要加分 ~ 一D都唔窮
ernietse + 50 + 50 今次個壽司午餐好吸引喎!幾時同我一齊食.
Cheong448 + 20 + 20 變臉 “ 蘋果 ” 叛徒... 作死咁有米.

查看全部評分