設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 不如講下 古典 黑膠 ?

1萬

白鑽玩家

老而不

Why mono ?
Answer :

1. 以前沒有stereo
2. 有些音樂家在stereo 問世前已故 /沒再錄音/ 黃金時間已過
3. 技巧與時代不同
4. 唱片重量, 當大家說180g 是hifi 皇道時, mono的可以大過180g, 如下

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 8威望 +150 金錢 +150 收起 理由
HenryYuan + 10 + 10 俾個Like你啦
Msuper + 10 + 10 有態度有尋求知識的好學
窮小子 + 20 + 20
HD_2 + 10 + 10
old8woman + 10 + 10 78轉的黑膠更重呢
tlsk + 20 + 20 精彩報告
ernietse + 50 + 50 牛牛黃色杯蓋幾得意喎
dc903 + 20 + 20 誤差達1克準喎 (無fun la)

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Re: dc903
沒法, 家中只有平時的廚房磅,

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 20 + 20 好懷念細過時到米舖的法碼和秤。.
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又來一篇少少找黑膠的小分享, 我諗不少人都知我係有要求的人.

昨日終於找到了那家被大力推介的鴨記唱片鋪. 整個感覺是不值一入

第一件事是被一個店內頭髮有中有蟲蟲爬來爬去的男人 嚇死.

地方是大, 不過不相干的東西是有不少. 在一個橙箱中找到一箱古典CD, 是有名盤, 有難找的錄音, 不過condition 奇差.
黑膠錄音是有不少, 但如果以conditon 看, 也是一樣很差. cover 的spine 位很多都已發爛, 而且都只是當年的pop 錄音較多.

同行朋友說是找個機會, 找個運氣...
是的我找到一張Melody 的原聲大碟, 但就真是condition 令人一再疑惑

不少人是很用心地找, 同場其他人都是, 有位人兄找完了A又找B, C, D, E...卡式帶都唔放過
我真是有少少不明, 這種condition的黑膠值不值得去看....?

....
之後去了西九斜對面, 一家直入的小店.
這家也有我用過的Thorens TD 150 MK II唱盤
店內企理是真的 , 黑膠真是有一定的conditon . 古典不多也不精, 反而是流行曲多少少.
價格我覺是比較合理, 不是某些地方般炒到飛起的地步
呢家我覺是值得一去.

......
很久沒上過去MK的13樓了. 早幾次去好似都不覺佢開門,
最近是不是改了開門時間?

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 20 + 20 都好多年無去13樓
tlsk + 20 + 20 睇完打咗個冷震!
Msuper + 10 + 10 有膠膠有卡帶似係欽州街巷仔樓梯上果間.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2017-5-4 07:39
又來一篇少少找黑膠的小分享, 我諗不少人都知我係有要求的人.

昨日終於找到了那家被大力推介的鴨記唱片鋪 ...

kl兄,多口問下你指鴨記係邊間呢 ? 禁得人驚比你睇到有蟲蟲係店主頭髮爬出來!

我知道的有桂林街地庫(大快樂快餐隔里)、桂林街超級市場大廈的 Paul、西九龍對面欽州街巷仔樓梯上的鋪、
西九龍斜對面果間好細、醫局街近南昌街X榮唱片(呢間應該CD多過膠膠),總有一間量唔多係大南街近南昌街,如果話地方大我覺得係桂林街地庫及醫局街果間!

評分

參與人數 3威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 20 + 20 座多一會…等…
tlsk + 20 + 20 精彩發問+買家心得。
窮小子 + 20 + 20 路過 ~ M仔 好。。。

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2017-5-4 14:29
kl兄,多口問下你指鴨記係邊間呢 ? 禁得人驚比你睇到有蟲蟲係店主頭髮爬出來!

我知道的有桂林 ...

我被蟲蟲嚇死的果間是在醫X街.
我不清楚那位男士是不是店員工.
(可能只是剛好蟲蟲左落去而唔知?  大佬!  真係好恐怖!!!! 避佢避左好多次! )

不過你都唔好以為另一家在巷仔樓梯上的鋪好乾淨, 去過3次中間有一次被我見到蟲蟲一家人我在入口打招呼

仲未計其中一家因為碰完碟之後令我對手起疹.
我好有理由信果度一定有 "果樣野" 的存在.

只有西九龍斜對面好細果間 環境衛生叫做正常.
如果呢家唔做, 甘打死我都唔會去SSP買黑膠.

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 20 + 20 絕對認同
dc903 + 20 + 20 似乎hnv狗狗外 還怕怕小強喎。.
Msuper + 10 + 10 但我自己覺得醫局街果間適合搵CD多過膠膠.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2017-5-4 21:52
我被蟲蟲嚇死的果間是在醫X街.
我不清楚那位男士是不是店員工.
(可能只是剛好蟲蟲左落去而唔知?  大佬! ...

kl兄,我禁樣理解 :
CD的封面紙/歌紙係用粉紙(比較滑身及有韌力), 膠膠封套的紙只是一般紙比較容易梅的,加上膠套面積大好多,CD又有個透明膠合保護著,禁我認為膠膠發霉/梅爛風險一定高過 CD,再講鋪頭大藏膠量高,自然發霉/梅爛風險又高過鋪仔,禁梅爛紙張藕出蟲機率當然又高d。
仲有最重要一點深水埗好多執垃圾的人,垃圾當然係垃圾桶攞上來,然後轉賣比鋪頭,禁你話垃圾堆有蟲係咪好正常呢?不過蟲蟲爬上去人的頭髮度就百厭了d,哈哈!
所以對我而言,買了二手碟回家後最緊要做清潔,如果有師兄買完二手碟回家唔使清潔我真心佩服!

師兄你應該即時提下個男人,你頭髮有蟲蟲呀,睇下他有無習以為常的反應麻!

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 20 + 20 我習慣用消毒濕紙巾抹
窮小子 + 20 + 20 M仔好 ~ 我都洗到手軟。。。 hehe.
dc903 + 20 + 20 幾乎可以咁講 隻隻外來碟都沖涼。.
Stanley5387 + 10 + 10 ; 絕對認同,所以但凡我入手二手膠膠,不.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2017-5-4 22:26
kl兄,我禁樣理解 :
CD的封面紙/歌紙係用粉紙(比較滑身及有韌力), 膠膠封套的紙只是一般紙比較容易梅的, ...

其實在一個唔好的環境之下, CD是可以殘得快過黑膠 . 水氣在CD盒入面積, 猶其是書仔位,  之後D人就成日話CD發霉, 穿洞, 就係呢個原因.
可能果別gene的CD係果度的condition 唔會差. 不過古典就可免了.
話說, 入面有位戴眼鏡的女人有少少面熟...好似是在農曆新年的鴨記擺地攤見過?

而SSP就我所見, D黑膠的外紙邊大多都已梅左式者根本已爛,
以前D黑膠因為在SSP唔值錢, 是放在門口任風雨吹打. 霉爛是甘樣來的.
蟲禍是可以週圍走, 我唔會俾呢種來源進入我府.  

如果是要找好condition 的話, 除非運氣好夠, 如果唔係就真的上網買都唔值得花太多時間在果D地方.
更某說有無蟲蟲同你打招呼.

甘樣的環境實在太惡劣了 , 好彩我仲未見到 "果樣野".

評分

參與人數 5威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Msuper + 10 + 10 如果愛錫自己的碟碟,應該好好保存它.
tlsk + 20 + 20 用家心得
dc903 + 20 + 20 所以會小心揀和洗手洗手洗手
Stanley5387 + 10 + 10 太污糟嘅環境,邉有好嘢?!

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2017-5-4 22:26
kl兄,我禁樣理解 :
CD的封面紙/歌紙係用粉紙(比較滑身及有韌力), 膠膠封套的紙只是一般紙比較容易梅的, ...

所以我但凡入手二手膠膠,不論外地或本港,我都必會全面消毒,紙套內外同歌詞紙/Poster抺淨,洗碟,換碟內套,加碟外套保護,務求零蟲蟲或塵垢病菌入屋。

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Msuper + 10 + 10 有原則
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Stanley5387 發表於 2017-5-5 08:12
所以我但凡入手二手膠膠,不論外地或本港,我都必會全面消毒,紙套內外同歌詞紙/Poster抺淨,洗碟,換碟 ...

不過有D黑膠(好舊的mono) , 我試過唔小心用70%酒精一抹, 連上面的印花, 印字都無左

評分

Msuper + 10 + 10 自己抹甩封套紙四邊色最灑家
tlsk + 20 + 20 精彩報告
Stanley5387 + 10 + 10 相同經驗

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-5-5 08:29
不過有D黑膠(好舊的mono) , 我試過唔小心用70%酒精一抹, 連上面的印花, 印字都無左
...

雖然有呢啲副作用,但為咗自己同家人嘅健康,就算清潔後出現甩色或紙套損爛都無辦法!

評分

Msuper + 10 + 10 甩色經常發生係我身上避唔到
窮小子 + 20 + 20 怕的話 ~ 酒精 十 清水 ( 50 比 50 ).
kl122002 + 10 + 10 唉...

查看全部評分