設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PCMM1

[DAP播放器] 另一朝代的開始 - Oriolus DP100開箱

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2016-12-22 12:35
無呀,未得閒去試.......
好多野都未試,喱部啦,sony wm1a啦,vega同lyra2喱d都打算試
黎緊仲有fi ...

DP100+VEGA好夾效果令我比$$$

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2016-12-22 12:31
很久沒有添置新玩具
(被經濟封鎖...)

被經濟封鎖咁橙~

銀級玩家

要治本必需重口味

lwt 發表於 2016-12-22 16:34
DP100+VEGA好夾效果令我比$$$

遲下試過先算
始終我傾向揀d touch既機多d
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

要治本必需重口味

lwt 發表於 2016-12-22 16:36
被經濟封鎖咁橙~

可能pcm兄買買埋埋唔少呢

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2016-12-22 16:54
遲下試過先算

我就無乜以聲行先, 最緊要好聲
金菊都唔係TOUCH但好好聲所以都係忍唔住入手
反正聽歌又唔洗睇住~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2016-12-22 16:55
可能pcm兄買買埋埋唔少呢

咁又係, 佢應該收埋好多好野~

銀級玩家

要治本必需重口味

lwt 發表於 2016-12-23 04:55
我就無乜以聲行先, 最緊要好聲
金菊都唔係TOUCH但好好聲所以都係忍唔住入手
反正聽歌又唔洗睇住~ ...

除聲之外,我比較著重操作,好似valoq咁聲唔錯但最後都頂唔順賣左

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有封面睇有多一種感觀同玩法, 利申兩款機都有

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

jaffeinism 發表於 2016-12-22 12:53
樓主, 想問下FI-BA-SS係米ACG專用? 聽的複雜野無甘理想?

同埋DP100係米味道向? 暖聲?

Jaff兄
SS如果不加AMP去聽的話
低頻會傾向重質,量反而會少一點
一般PLAYER推都會有這個傾向
SS個高中音清晰亮麗
分析力很高,對SOURCE有一定要求
聽女聲無錯是有一定的毒力
是不是ACG專用不敢說
但女聲絕對是不錯的選擇
聽交響樂或小品也是不俗的
(FINAL AUDIO BAM結構可以說不是虛有其表)

在加AMP或用DP100的情況下
中低頻的量會增加了不少
立體感與聲音層次感也有所提供
特別用DP100推SS時
低頻具彈性,有質有量
令SS頓時變成一只面面俱圓的耳塞
這個是小弟在使用SS這麼多年裡
第一次有一部手提PLAYER可以令SS變成這樣

以一粒動鐵單元來說
在小弟心目中
SS在質素上可以說是位置前列
分析力,音場的表達,音像立體感,高中頻聲音之魅力
SS的價錢絕對是物有所值
無奈SS易出聲但難推得好
建議Jaff兄出去用自己器材試一試
看看是不是Jaff兄想要的聲音!!

-----------------------------

DP100在RUN IN一個多星期之後
(如果比起金菊的話可以說是味道較濃呢)
聲音走向可以說是中性帶一點味道
但也不失動態與速度感
三頻表現亦算平均
比起剛開箱時
聲音也少了點味道
以ESS9018S的特性來說
愈RUN IN就會愈變得清聲
(以K3003, SS來聆聽)

小弟也期待DP100往後的表現!!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
lwt + 10 + 10 絕對認同
jaffeinism + 10 用家心得

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

goodabc2010 發表於 2016-12-22 16:54
遲下試過先算

開始時都有想過TOUCH
特別小弟已經有一部金菊
再添置的話
像是用TOUCH SCREEN的PLAYER比較好
不過暫時以TOUCH SCREEN機來說
未有一部令小弟心動
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09