設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: masterpig

[請教] 想換線材, 請指教 (b&w 804 夾 金仔 470)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

可否pm b&w speakers 幾錢和在那裏買? x2

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Ching我對cm9用敏力煲了半年才啱口味, 可否提供b&w speakers 幾錢和在那裏買? 謝謝!
CD Player Accuphase DP65,PHILIP CD880 2Ch Accuphase E650 Accuphase E303X  CAS DCS DELIUS 1394 , B&W 804 D3, KEF R200C   YAMAHA RX-A3060,

鉑金玩家

terryc 發表於 2016-12-26 23:30
樓主煲返百五小時後就會好好多了

要怕就怕部470唔夠力推對B&W好過啦~ ...

資深用家....

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

樓主其實真係唔好太心急, 新B&W同以前既比較已經無咁濃厚味道, 煲好咗既加上鑽石高音應該係好爽吓, 一對喇叭就算日日煲5-6粒鐘, 都要2-3個月先叫做進入狀態, 如果好似小弟咁一星期煲得十幾粒鐘, 小弟對ATC SCM40啱啱一年貨仔都仲有少少改變中, 尤其低頻, 要打得鬆隻低音喇叭令佢震起上嚟好鬆容咁都要有返咁上下時間/volume/選曲先得....{:9_428:}

個人感覺, 對喇叭煲到咁上下, 先喺擺位著手, 試吓唔同位, 同埋有啲咩嘢會影響三頻表現(雜物/距離之類); 搞掂一樣, 之後可以試釘墊, 唔同物料同地板係咩, 甚至墊既高度都會影響低頻出嚟既快慢(其實好很煩...), 最好以唔影響本身喇叭聲底同三頻表現為主, 小弟最後用harmonix 909x(當然無錢玩999), 三頻都有改善, 不過對喇叭高咗啲係對低頻有影響(但已經係試過既最少影響); 最後先再諗喇叭線同jumper, 呢個係調音項目, 每行一步基本上整體都有唔同, 基本上係一子錯, 滿盤皆落索, 最煩係呢樣....

enjoy~!!

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +25 收起 理由
HaiFaiYau@FB + 10 + 10
smalltiger + 5
3g184 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

ykluk 發表於 2016-12-28 10:42
樓主其實真係唔好太心急, 新B&W同以前既比較已經無咁濃厚味道, 煲好咗既加上鑽石高音應該係好爽吓, 一對喇 ...

相音色賞歌, 聞音效辨碟, 觀音塲調機, 聽音樂娛己, 論音響交友!
*玩音響要了解自己的預算和取向,因音響

黃金玩家

試下 inakustik 的聲會唔會高清的?

進階玩家

ykluk 發表於 2016-12-28 10:42
樓主其實真係唔好太心急, 新B&W同以前既比較已經無咁濃厚味道, 煲好咗既加上鑽石高音應該係好爽吓, 一對喇 ...

多謝師兄咁詳盡既分析, 小弟學唔少野, 不過都係身痕, 明天去威x 望望有咩銀線買黎試吓先。謝謝
前置: jmlab 816S
中置: jmlab 800CCVW
後置: jmlab sib
重低音: sunfire hrs12

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

C-Hing,
I m B&W user too, pls check pm  
Enjoy Music, Enjoy Life!!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

benwongkk 發表於 2016-12-28 09:27
資深用家....

小弟係新手only

如師兄要玩銀線,睇下有無啲中古靚線啦!慳返唔少煲線時間
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

睇電視用喇叭出聲,每日都煲到二三小時。