設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: SonSon

[4K/8K電視] Sony Z9D 電視分享技術體驗會(會後討論留言帖)

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

vchai 發表於 2017-1-9 14:55
可惜無時間去,唔知同 Panasonic 比又會點呢?

小弟比校過 P 記高階 model X900H vs Z9D , 明顯今次 Sony 無論黑位、對比度較優勝。

而且P 記 Panel 已再不是自家硏發及日本生產 ........

今日 P 記高階 model 已不及過往 !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

diyman 發表於 2017-1-9 18:36
版主大人,

首先很多謝您 和 Wil-Wil Ching 安排這次Z9D電視分享體驗會!

多謝你支持及咁詳盡嘅意見。我都回應一下我回應到嘅情況 ...

2. 受測器材的設置和感想
因坐得較遠,而器材平放,只能見到電視的一小部份,建議若有同類分享會時可把電視放高一点,同時也 可试埋垂直視角!
原本想安排一個高台連檯,但有多個問題出現,第一,酒店提供嘅台,最多只可放兩部電視;第二,放上台連張底檯,高左後會較接近天花燈,相對較容易直射到幾部電視;第三,即使有足夠嘅台,前面多行望到電視嘅角度是仰望狀況,這樣對任何一部電視都不理想。

由於主要是比對畫面,没有環繞音效可接受
測试時四部電視輸出並不同步,Oled 較慢才有畫面,可改善!
我地已經採用一隻較專業非民用嘅 HDMI Spilter,無論輸出質素或穩定度都較高,但由於每個品牌電視對鎖穩 HDMI 訊號有唔同,我地係活動前多天測試時已試過無論掉到任何一個插頭或用較短嘅接駁方法,結果都係部 OLED 較慢才有畫面。

恕直言,三蘇的電視明顯地設定有問題,顏色和灰階不準,冇畫面時偏灰藍,不敢相信自己的眼晴!
調機方面,今次四部機專登只以個別品牌出廠嘅 Normal mode 作比對,可以咁講,我地點調到話幾好都好,總會有人會講,個活動由 Sony 支援,好有機會其它品牌被比調差來突顯 Sony 出眾,加上 Post76 唔係賣電視,同時我地都理解到調教就會有個人喜好加左落去,我地都係玩家,明白你所想,同埋我地要合乎我與邀請嘉賓 James 呢個中立性立場,所以活動開始前,小瑟已經清楚道明,四部電視全部唔作調教,好與壞或者品牌出廠設定想取悅什麼客戶,就看各品牌定位及功力。

兩部Z9D的設定並不一致,不知是否故意的 (因遲到!)
至於呢個問題,我個人感覺同場同一個型號電視拍住兩部比對,不論前後左右差好少,都會有分別,加上可視角度都會係一個問題 ... 段估呢方面 OLED 會略優勝。

5. 對日後分享會的建議
由於 4K60p 4:2:2 12bit 訊號對傳輸要求很高 (達 18G) , 相信很多 Ching都想知那些傳统 HDMI 缐 和 HDMI optical fibre 可符合要求。
你講嘅線材其實我地都已有資料,市場上有邊 d 品牌自稱做到但又是否真達標,有邊 d 無提及但原來係早做到仲好穩定 ... 不過點講都只係其中一範,其實與 4K 相關嘅問題多的事,我地 Post76 已經籌劃緊或做緊好多方面嘅資訊、活動,甚或 4K 聲畫家訪解決你疑難之類嘅安排,全部都有重量級本地及國際級人馬支援,你多上來 76 自己尋找或到時參予嗱! 現在等我賣住關子先

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Post76 玩樂網與您 ...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
grd727 + 10 + 10
edlsang + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wil-wil 發表於 2017-1-9 19:47
多謝你支持及咁詳盡嘅意見。我都回應一下我回應到嘅情況 ...

2. 受測器材的設置和感想

Wil-Wil Ching,

很多謝 Ching 快速和詳盡的回覆,原來你們已考慮了我所講的問題,受制於實際的安排和環境,我完全明白您們的困難,抱歉上文中的一些誤解,期望再次參予你們日後安排的相關活動 ,在此再次多謝 Post76各人員盡心盡力的安排!
Epson LS10500 proj 106in;; LG 65C6 TV
Oppo203, Pana UB900, Z9X, M9706
Denon 8500 AVamp
Spks: self built Fr, Ctr & Sub spks, HiVi VA6 x 4, Y 592 x2
2-ch Audio-gd C7SE, RE1, C39SE, C-1Mx2

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

diyman 發表於 2017-1-9 20:19
Wil-Wil Ching,

很多謝 Ching 快速和詳盡的回覆,原來你們已考慮了我所講的問題,受制於實際的安排和環 ...

師兄,千萬不要用抱歉來講。其實真衷心多謝你嘅意見。搞活動基本就係 Problem solving 嘅遊戲,因為資源有限、環境、時間等等樣樣野有限嘅情況下,做到最少嘅犯錯而比到大家體驗到想體驗嘅野,呢個就係好玩之處,玩完後一定人人有意見,吸收後再改進先有進步。討論區好玩之前就係你問我答,大家分享下,無錯或對,互相尊重最重要。一般情況我唔忙的話,都會盡力回覆大家嘅意見,可能的話比大家知到當中狀態,最重要 76 搞嘅活動絕不係人搞我搞,為威而威去搞,每每都是從心出發,考慮各方所想,希望出席完後或多或少有得著。歡迎師兄繼續提問或比意見我地團隊。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我認同師兄的講法
幾部電視的設定都有問題

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

首先多謝 Post76 攪這個 show, 的確獲益良多,  起碼知道怎樣看spec揀大電視。

當然揾一部合適的都是要相信自己眼睛, 今次是個好機會讓各版友來個直接PK, 可惜是比較多人,  後排便看得唔凊楚, 如每塲減少人數, 辦多幾塲會更好。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wil-wil + 20 + 20

查看全部評分

CAS, Head-Fi and Headphone Amps are my favorite things.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我哋自己post76去舉 辦分享會 應該會好好多
因為好多嘢我哋都可以控製到    ,人不要太多

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

去完技術體驗會後,明白左好多4k 既技術。

但我唔係好明白,個HDR 係由拍攝後期編碼收錄在4K ultra HD碟裏面。 附上圖參考。

咁1080p 藍光碟應該只係SDR, 咁試機時,1080p 藍光碟都可以開啟到HDR? 咁係咪部碟機把1080p SDR 提升到HDR?
(Post76 Android 手機版送出)
DENON X3600H
DALI IKON 6 MK II
DALI IKON VOKAL 2 MK II
DALI IKON ON WALL MK II
SUNFIRE HRS-10
OPPO 103D
PS4/PS3
Sony BRAVIA XR 55X90J
LG 55UB9500

鑽石玩家

都係果句,多謝Post76及Sony 舉辦今次活動,場地一流,小瑟生鬼主持,James專業講解,獲益良多,還有一眾工作人員幕後操作,令整個活動順利進行,功不可沒

講番少少意見,得知今次幾部電視都以預設setting作比較,但各廠所謂「預設」取向都有不同,光度顏色平衡不一,好難公平比較。也明白每人口味唔同,無可能調出所有人滿意的畫面,但如果能夠用儀器調校,至少調出一致的畫面取向,縱使未必適合所有人口味,但這樣作比較,參考價值一定更高。

另外,正如活動有提到,玩4K有很多新技術,希望將來可以舉辦活動,分享電視畫面調校心得,如何根據環境光暗調出一個合格,自己又睇得舒服的畫面,相信都幾有用

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
wil-wil + 50 + 50

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

感謝POST76及一眾工作人員舉辦這次活動~

接近兩小時的活動轉眼就完, 內容豐富令人流連忘返....

本人在活動中獲益良多, 尤其在新制式下對硬件及軟件的制定及要求, 在各品牌的電視比較下, 均已有初步了解, 對日後選擇電視甚有幫助!

期望將來會有更多類似的活動, 可以來一個終極大測試, 各品牌的電視在調校好後再比一次, 那就好了!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
wil-wil + 50 + 50

查看全部評分

Benq W1070 80" Projector
Pioneer LX-56
Mirage OS³-FS Front
Mirage OS³-Sat Front High
Mirage OS³-CC Center
Mirage OMD-5 Surround
EarthQuake MiniMe P8
Oppo 103D