設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: umoon

[喇叭組合] proac書架喇叭哪一型號靚聲

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

manblood 發表於 2017-5-29 19:08
好吸引下,,,請教db1大概幾錢?,,,我現用緊TA...感覺好正,,,用300b推 ...

師兄,人地咪响14樓講咗2皮找餐晚餐囉。
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

ADA 發表於 2017-6-11 22:22
師兄,人地咪响14樓講咗2皮找餐晚餐囉。

14樓, 是添置, 還是友誠呢??

銀級玩家

freesongbird 發表於 2017-6-11 01:40
如果放在房書枱上, 離牆只有3寸距離, 請問應買TABLETTE ANNIVERSARY 還是 TABLETTE 10 好, 兩對聲我都喜歡, ...

喇叭boom 其實即係咩?禾喇叭一直都是貼牆擺又無發現任何問題喎

鉑金玩家

umoon 發表於 2017-6-12 02:32
喇叭boom 其實即係咩?禾喇叭一直都是貼牆擺又無發現任何問題喎

boom可能amp控制力唔好,反射問題,空間唔夠大消化,組合個性重疊等等
曾經試過之前對喇嘛可能因為後氣孔氣壓大但係唔夠位tone in 就出現boom,,轉左喇嘛就無事。

如有講錯高手睇到唔好打頭
入門野,學習中

銀級玩家

basschan 發表於 2017-6-12 04:25
boom可能amp控制力唔好,反射問題,空間唔夠大消化,組合個性重疊等等
曾經試過之前對喇嘛可能因為後氣孔 ...

喔~

銀級玩家

umoon 發表於 2017-6-12 02:32

網上有很多討論,下面是其一則節錄

由於每個聆聽環境的聲學特性不同,所以音箱的擺位對音質會產生一定的影響。
A 兩隻音箱相距太遠,中間結像較差,音場中空,聲音散。
B 音箱離後牆太近,不易重現原有的聲場。
C 音箱離側牆較近,會產生過強的第一次反射聲,降低結像的精確度。
因此由於環境使音箱與原有的指標相差較大,可以通過押位來加以調整。一般音箱的擺位與聆聽者呈等邊三角形。有備件的話,可以把音箱放在室內長度三分之一的地方,從而取的良好的舞台音響重放。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/news/pb22yz.html

銀級玩家

pb2400c 發表於 2017-6-12 18:04
網上有很多討論,下面是其一則節錄

由於每個聆聽環境的聲學特性不同,所以音箱的擺位對音質會產生一定的 ...

soundmaster no81,
proac db1 speaker , audionote spx 31 jumper
Cambridge 851n ,
wireworld Silver starlight 7 usb & Silver electra power cord

銀級玩家

請教各位......想搵 1對SPEAKER 聽歌睇戲用 .我念緊 PROAC - STUDIO118 & TAB10(2隻有咩吾同) & PMC- DB1 , 我聽ROCK ,JAZZ , FUSION,POP,piano,violin and band sound...想要MONITOR sound ,但底音想多小小,只係小小,聽過PMC- DB1吾夠......請問大大邊隻好聱..OR 其他?
$15 - 14000.樓下....THX ALL!

星級玩家

點解我見Proac 官網db1 後面張label 同師兄果對唔同?係新舊版問題定銷售區域問題呢?

黃金玩家

freedom9394 發表於 2017-9-15 00:36
請教各位......想搵 1對SPEAKER 聽歌睇戲用 .我念緊 PROAC - STUDIO118 & TAB10(2隻有咩吾同) & PMC- DB1 , ...

我以前有隻studio115, 但冇用過TAB10, studio比response或TAB系列取向不同的,TAB系列聲音比較集中,Studio比較開場,如果bass會係118比較好點,看你注重那方面