設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 文次郎

[私人收藏] 那些年……尋找**錄音帶歌曲 (不分粤英日)

鑽石玩家

鄧麗君 幾盒帶,都很難找到;在15週年,分二盒發行 (看圖 132, 133)。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 9威望 +190 金錢 +180 收起 理由
熊心勃勃 + 10
km3232 + 10 + 10 一定要加分
ericeric + 10 + 10
sunboy + 50 + 50
Msuper + 10 + 10 果然心水清又眼利呀
窮小子 + 20 + 20 哇! 原來6音帶 都可咁講究。。。.
ernietse + 50 + 50 精彩報告
tlsk + 20 + 20 我以為得一盒!
dc903 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鑽石玩家

文次郎 發表於 2017-3-1 14:01
鄧麗君 幾盒帶,都很難找到;在15週年,分二盒發行 (看圖 132, 133)。

我一直都以為發行一盒,所以沒有刻意去尋找....

x

評分

參與人數 6威望 +120 金錢 +120 收起 理由
dc903 + 20 + 20 超正!
文次郎 + 10 + 10 精彩報告
Msuper + 10 + 10 既然有漏網之君,tlsk兄要繼續努力集齊.
窮小子 + 20 + 20 ( C兄好 ) 實在太認真啦…
ernietse + 50 + 50 hurry go to find the missing pair

查看全部評分

鑽石玩家

袁麗嫦最初是組樂隊,後來是個人發展;
第一張是《百厭仔唔肯吔飯》都紅過一段短時間,後來,加入麗的電視,參與 鱷魚淚 演出,唱埋主題曲,
電視為了加入宣傳和唱片公司合作,理所當然推出第二張同名大碟《鱷魚淚》啦 (最難得留下貼紙 看圖4),好奇怪,有二首插曲,
係沒有在電視劇播過,真難明……;第三張是《時時歡笑》是本人十分喜歡這張,首首都好聽,如 (想飛),
改編自日曲中詞,另一首是 盧國霑填詞,是 (注定失去你) 真係好到,講失去的感受,很貼人生(有興趣可以上youtube……)
講到她的唱歌技巧,真係用劣來形容,一時高音,一時低音,完全沒有一個統一唱法,
做歌手,最失敗的……

x

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
km3232 + 10 + 10 精彩報告
ericeric + 10 + 10
ernietse + 50 + 50 你仲記唔記得呢啲卡式錄音帶喺邊度買?幾多.
tlsk + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鑽石玩家

ernietse師兄問︰你仲記唔記得呢啲卡式錄音帶喺邊度買?幾多.

答︰當然係嗰間啦,唔知你記唔記得和有冇行過旺角唱片店!
最記得有間是砵蘭街,即現在食雞角位鋪,再入少少的冷巷,
嗰間有很多錄音帶款式,比一般平幾毫子到啦……,
或者到鴨寮街入面的鋪頭,嗰幾間又係平少少……
記得同同學鬥多錄音帶,最後都不知邊個多,也許記得啲啲啦……
愈想就愈多嘢講……

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ernietse + 50 + 50 keep tell us more your music story
窮小子 + 20 + 20 精彩報告
tlsk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

當時由華娃主唱''芸娘''同埋司祺姐主演嘅''董小宛''主題曲都相當燴炙人口的...

x

評分

參與人數 6威望 +120 金錢 +120 收起 理由
dc903 + 20 + 20 一定要加分
Msuper + 10 + 10 tlsk兄當年入好多貨下,仲要好多唔得閒開來.
文次郎 + 10 + 10 董小宛的司棋姐,好靚,大美人…….
ernietse + 50 + 50 SHAW HA HA is funny
窮小子 + 20 + 20 哇! 好懷舊呀 ~

查看全部評分

鑽石玩家

童年成長必經階段,在當時中午看430穿梭機,大家記唔得點唱呀?

x

評分

參與人數 6威望 +170 金錢 +170 收起 理由
窮小子 + 20 + 20 430 穿梭機 ~ 凸別喎。。。
dc903 + 20 + 20 未見過,如番出必買。。
Msuper + 10 + 10 一發沖天去 小小穿梭機_伊面唱吧.
tlsk + 20 + 20 呢盒帶未見過,正!
ernietse + 50 + 50 mice! wish they will reissue on CD soon

查看全部評分

鑽石玩家

文次郎 發表於 2017-3-5 17:46
童年成長必經階段,在當時中午看430穿梭機,大家記唔得點唱呀?

等待著下課,等待著放學,等待遊戲的童年...

x

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
窮小子 + 20 + 20 C兄早 ~ 當年原來有 咁多特別嘢.
文次郎 + 10 + 10 個人覺得張小姐,唱歌不合格
ernietse + 50 + 50 I missed FONTANA logo
dc903 + 20 + 20 好正的封面。
Msuper + 10 + 10 封面漫畫幾靚,童年相好似

查看全部評分

鑽石玩家

黃凱芹'' 雨中的戀人們 ''

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 好正喎!
ernietse + 50 + 50 Both Phillips logo and font design is cu
Msuper + 10 + 10 張彩頁保存得巧巧無發黃,但上圖合帶紙浮起.

查看全部評分

鑽石玩家

電影︰油脂《GREASE》在七十尾至八十初,無人不認識和看過這套戲!
的士高由這時興起……

x

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 RSO cow logo is cute
tlsk + 20 + 20 當年日聽夜聽!

查看全部評分

鑽石玩家

電影《大家樂》這盒帶,係好有紀念價值,黃霑投資這套戲,作曲作詞;在當時,賣座都唔錯,內裏的歌曲,有很多首都HIT過,
本人最喜歡都係 華娃 - 個地係圓又圓,在九龍 華仁書院 化學室 李司棋對住個地球係咁轉,是十分有意思,這個永遠的道理……

x

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 nice to see the cassette label
tlsk + 20 + 20 好學為福好聽

查看全部評分