設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[教學] 電腦也可出HDR

黃金玩家

chhanthony 發表於 2017-4-11 15:59
HTPC 最好玩的是3D LUT,玩過就知返唔到轉頭

3D LUT,咩黎架?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

https://en.wikipedia.org/wiki/3D_lookup_table

將畫面以最多65*65*65的方式校正,之後成為一個profile。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鉑金玩家

maxyeung 發表於 2017-4-11 13:33
哈,大家都係樂於生活響 "貧窮線" 下喎,咁0岩我之前又係用緊你呢部 "米盒" 駁AMP同TV睇片(當時仲係用緊 ...

其實要真正用PC為HDR點燈應係要咁做:
http://www.hd.club.tw/forum.php?mod=viewthread&tid=216044
好多機冇得強制開HDR Mode eg. LG

佢既教學係好既, 但我覺得咁做只係鼓勵人去dl HDR Movie (HDMI Capture), 而唔去買碟, 所以我就講"搞到咁複雜,不如用小米盒子好過!"
段估你唔會淨係買張貴價顯示卡來播Demo掛?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

首先小弟
出這個post主要是:
1)祗是介紹電腦可以這樣出HDR,
當然也有其他電腦出HDR 的方法,歡迎各位討論分享。
2)絕無意向引導别人去下載而不買碟。
再講現今暫時也未有UHD ISO的出現,你想下載都無。至於網上HDR 的files 都是合法下載的,試問有問題嗎?
再講就算有人問小弟取HDR 的files 小弟也不會提供。

分享交流是一樂趣,希望各位師兄可以開心繼續交流

評分

參與人數 2威望 +101 金錢 +100 收起 理由
wahw02311 + 1 絕對認同
小瑟 + 100 + 100 Pac大哥誤會了

查看全部評分

鉑金玩家

pac 發表於 2017-4-11 22:11
首先小弟
出這個post主要是:

咁係小弟誤會左, 唔好意思, 不過而家出面的確好多用HDMI Capture出來既UHD BD HDR電影!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Really good, really interested

黃金玩家

好啦, 大家都係吹下0者,反正我又買碟又去非法下載 "雙修",呢個網站D網友大多數肯駛錢的,鼓勵唔到太多人去行呢條路的。

講真除左你話用錢買顯卡睇片不如買高清播放器,就等如買顯卡為打機不如去玩CONSOLE一樣囉,不過,近排興行NETWORK直讀NAS入面D FILE亦係需要分享電腦上既軟件設定啊,而家好多人買左新碟就RIP入HARDISK, 新CD亦係,不過係用碟機去PLAY(需月肉)或CAS聽高質FILE,都係支持緊正版囉,亦正亦邪~

何況,樓主係分享方法去釋放已存在既HDR效果,唔駛再買用錢玩多樣新野喎,堅正囉~

黃金玩家

pac 發表於 2017-4-11 22:11
首先小弟
出這個post主要是:

............師兄,邊度有得下載啊?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

maxyeung 發表於 2017-4-12 10:30

youtube

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

maxyeung 發表於 2017-4-12 10:30

呢度都有

http://demo-uhd3d.com/categorie.php?tag=hdr

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen