設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[DAP播放器] 港行極速開箱-首部平衡線路Hi-End手機 Onkyo GRANBEAT DP-CMX1速評

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lamdog 發表於 2017-3-28 00:00
其實我都考慮緊,白痴問題,好想知係咪加個2.5mm轉插就可以用到依家用開既3.5mm earphone,還是本身要買個 ...

你用開嘅3.5mm plug係用唔到佢嘅2.5mm jack。你轉插頭都冇用。
其實唔一定要買耳機線嘅,買個頭,自己焊都得。
我等T20過保養後就會轉2.5mm平衡插頭

星級玩家

kiutao 發表於 2017-3-28 09:46
我個人聽感咋。
因我試機時,已關掉所有雜訊嘅功能,如wifi,藍牙,NFC,通話功能等。
我喺DXA試咗近半小 ...

咁其實係唔係好過iphone7好多?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HiRO84 發表於 2017-3-28 19:50
咁其實係唔係好過iphone7好多?

如果用iphone7比較,我覺得係兩回事。
Iphone7係有播放音樂功能嘅電話
Cmx1係有通話功能嘅DAP。
Iphone 7係sell多功能,睇片得,聽歌得,通話得,上網得,影相得。
但cmx1就sell音質,其他功能都係唔好有太高要求。
如果想減輕出街嘅負擔而又想有一定嘅音質保證,可以考慮CMX1,因本人覺得V10,G2,IPHONE7都唔及佢好。但想樣樣平衡嘅,考慮iphone7啦,亦可以考慮V20(推力比V10大,但數碼聲濃)或G6(30/3出)。
不過我習慣咁帶好多配件出街,所以唔會介意買X1A。
要睇師兄求方便舒適定追求音質啦。

專業玩家

有冇ching知道如果用Moov,會唔會都係經佢twin DAC 出?

專業玩家

kiutao 發表於 2017-3-28 09:46
我個人聽感咋。
因我試機時,已關掉所有雜訊嘅功能,如wifi,藍牙,NFC,通話功能等。
我喺DXA試咗近半小 ...

DAC同AMP 都同x1a 一樣,都比x1 / x1a 差 (大概$3000水平DAP)?

利申: AK100II打算升級,求意見

鉑金玩家

ftlliu 發表於 2017-3-28 20:53
DAC同AMP 都同x1a 一樣,都比x1 / x1a 差 (大概$3000水平DAP)?

利申: AK100II打算升級,求意見 ...

why not go to have a try yourself???

專業玩家

hke3g2006 發表於 2017-3-28 21:40
why not go to have a try yourself???

Will do. But just wonder what would make that big difference after adding phone module even all the wireless functions are turned off, since CMX1 and X1A are basically using same hardware (DAC+AMP)

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ftlliu 發表於 2017-3-28 20:53

利申: AK100II打算升級,求意見 ...

應該咁講啦
我未用過AK。
我覺得CMX1 3.5MM出嘅聲未必值呢個價。
我冇平衡線嘅耳機,試唔到平衡輸出嘅聽感。
但我覺得如果想追求方便,可以考慮嘅。
但如果要NFC,Volte,呢部唔會啱。但如果當普通電話,基本上網,亦想有Hi-Res嘅感覺,去馬啦。
只可以說性價比高過X1A。以建議零售價計。5498同5998比,用多500蚊,換多個電話功能。

星級玩家

kiutao 發表於 2017-3-28 20:42
如果用iphone7比較,我覺得係兩回事。
Iphone7係有播放音樂功能嘅電話
Cmx1係有通話功能嘅DAP。

我本身唔介意帶多部DAP出街,因為本身出街都用iPhone7+同AK240。不過近期喺iPhone7+試用緊TIDAL,想睇下用X1A會唔會好好多

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HiRO84 發表於 2017-3-28 23:37
我本身唔介意帶多部DAP出街,因為本身出街都用iPhone7+同AK240。不過近期喺iPhone7+試用緊TIDAL,想睇下 ...

既然係咁,當然直接考慮X1A啦。雖則獨立處理手機或播放功能。但為咗追求更少的雜訊去欣賞歌曲,我認為值得買X1A。
CMX1在友壇評語是DAP多過電話DAP。而當時試機,我為追求更高質素,真係關閉所有通訊及無線功能。