設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 小改變大改善

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟一向都唔迷信,多從設定調聲或覺得唔夠玩就乾脆成部機換過
從來都唔信攪線攪電呢方法會對影音帶來咩改善
早幾日放假無聊無事做就出去旺角兜個圈, 上到影音舖就跌錢喇

當時間舖好靜無咩人得我同另一個客係度,見果位師兄同個職員傾開電
言談中得知佢係玩開兩聲道而且似係初哥並開始微燒......想學入玩下電
但budget有限暫時買唔起名牌子,經個Sales佬推介最後就買隻唔知咩牌子既電製面板走人
咁都好平常姐, 玩開電來來去去都係果幾款熟口熟面架喇,大牌唔係SINE就Oyaide架啦
但呢牌子又真係好貴,出聲效表現係咪天同地就要落踏先知,對玩電入門講真係博一舖

咁嘛同個 Sales八下頭先條友咩料啦, 咁就知有隻新返電製面板,英國牌子
聲稱100%純銅片導電, 音色純淨,晒相試下效果而又唔想一開始就花成過千銀友
而且仲有埋兩個 USB PORT 俾手機差電,仲話唔知咩SMART USB 自動電路回流技術到大晒
梗係無理佢啦, 如果買兩隻共4個蘇 (塑膠白色) 唔使$700, 但當中金屬面版系例真係整得幾靚
尤其"白金色"果隻, 好有鐵甲奇俠Feel就係呢隻顏色令我心動, 小弟影音分家4個插位就好
就算聲音效果出無預期咁好,都無晒錢架,咪電腦台近疏化一隻,房一隻差手機電唔使轉插都好
當時心諗如講到唔超過 $1000銀俾我出到門口, 我咪買囉當玩具又如何
哈! 果然成真即科水走人, 臨走前條友話緊金屬面版仲有拉絲鋼及多幾隻顏色返

返到入屋即熄電標總掣拿拿林搞, 拆開盒見到原來呢隻英國牌子都有design
接線有啡色, 藍色, 黃綠色標示, 就算無電工牌都識裝, 如無色盲話,再拆開面蓋睇
走線佈局分配得好精細, 條銅片好硬淨,唔似鐵鍍銅而內部兩條電線好粗,個殼極之硬身
阻燃工夫做到足,重料, 同樓下一般五金舖賣果十幾廿蚊雜嘜或斯耐X差好遠......

電影編: (擴音機YAMAHA DSP-Z7+ Sunfire 7201 Power Amp) 7.1聲道 聽後感
廢話講完, 立即熄燈開機重睇一次 "怪獸與牠們的產地" 部機一開聲當堂 嘩! 出
聲音出效果比起我第一次睇時雖未致於完全兩套戲咁誇張,但係果種細緻程度係有個
幾明顯分別, 因套戲已經係兩個星期前睇過,劇情已知所以更加將主意力隻中係聽聲音方面
呢套戲較多英國演員參與演出及作者 "JK羅琳"本身都係英國人關係
開頭都用幾多弦樂做背景音,聲音風格上都近似英國電影多 與"妖夜尋狼"果種打正旗號
美國荷利活式動作科幻片聲效係前者效為襟聽,到中間講到個仔放隻好似龍捲風怪獸出果段
聲音動態最為明顯,好容易就聽得出隻怪係兩旁建築物撞撞去,夾雜住中底頻音一齊都有一定條理
聽起上唔會好似第一次我睇時覺得有好似倒垃圾咁亂感覺,今次換個牆插聽得出
果發發去磚頭碎石中高音頻段比之前確實係清楚好多,細微弱音位出,成個感覺都立體  
(電影編 總結:)
換呢個 "British General" 牆插係專登揀呢套重睇係方便做過A,B比較
除返開以唔使$500有兩個13A純銅片蘇位牆掣,有咁做工,用料及安全性而又有咁聲音水準
係同一般無任何改動牆身插蘇講性價比算好高,睇戲呢度我收貨

音樂編: (器材: Cambridge Audio AZUR 650A+650C) 2聲道 聽後感
蔡琴試音
換 "British General" 牆插後, 直到昨晚先有時間試兩聲道, 而小弟睇戲聽歌都習慣熄晒燈進行
而聽歌方面較為鐘情中慢版歌曲尤其女聲,早年係德發地庫入呢隻 "蔡琴試音"
兩聲道比起睇戲多聲道就更蝦入玩,更加充份試到隻牆掣係咪流料,一開機就點"渡口"
開頭果幾下鼓聲, 支鼓棍打落鼓面果浸低頻好似比起以前停留耐咁,個feel好Deep且開揚
有種環繞聲感覺添, 試過有幾下鼓聲我仲以為係咪對睇戲 Surround Speaker發出架 ?
無理由我影音分家架嘛, 不時另轉頭望一望對 Surround, 都幾得意,繼而到結他聲
比以前清晰好乾淨利落,似係結他手當時係企係較前位置, 結像力提升好多呀
當蔡琴一開聲頭幾句就更為明顯, 蔡琴成個人就直頭企正中間位一樣
對兩聲道 HIFI就好似換高一級 MODEL咁, 有咁表現, 聽到有谷眼淚非常之淘醉
一聽就連續幾隻碟, 唔覺唔覺都聽4粒鐘,真係估唔到唔使 $1000會有咁改善,底到爛
(音樂編 總結:)
今次一出旺角雖然悟打悟撞使錢,但又因為咁改變我固有睇法,電係影音表現上確實存在影響
而如有師兄暫時唔夠 budget買貴牌子電裝置話,都不防考慮下以上呢隻牆插,起碼好過你而家果隻不知明雜嘜好多

CA 650.jpg
蔡琴- 試音.jpg

評分

參與人數 18威望 +220 金錢 +220 熱話 +100 收起 理由
HD_2 + 10 + 10
littlesweet + 10 + 10 精彩報告
radhk + 10 + 10 精彩報告
hoyin13 + 10 + 10 用家心得
HenryYuan + 10 + 10 用家心得
CrazyBull + 10 + 10
245141525 + 100
ykluk + 50 + 50 精彩報告
komiya + 10 + 10
ricoy288 + 10 + 10 用家心得
sika + 10 + 10 精彩報告
fungl + 20 + 20
beginners + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10
chopinlau + 10 + 10 精彩報告
臭鼬鼠 + 10 + 10 一定要加分
GTfour + 10 + 10 用家心得
jjjppp111 + 10 + 10 絕對認同! 電係可以好大分別!

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

好多字, 用家心得!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

raylee 發表於 2017-3-25 20:04
好多字, 用家心得!

好野不防介紹俾同好嘛 ^_^

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

akira11092 發表於 2017-3-25 20:29
好野不防介紹俾同好嘛 ^_^

睇落幾好喎,師兄可否pm邊到買,幾錢一個,thx

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄可否pm邊到買

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

畫質有冇躍進?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

galleryng 發表於 2017-3-25 22:40
真係咁堅?

http://www.bgelectrical.uk/public/downloads/range-leaflets/nexus-metal_range-le ...

咦! 師兄犀利喎, 咁都俾你摷到料
睇返個官網原來呢間公司係英國己經有70年歷史係當地嘅名牌子
謝謝資料

https://m.youtube.com/watch?v=3VyTk66IkOI

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄可否pm邊到買

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Ching, pls PM where to buy