設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[入耳式] 一對能滿足Bass Head Club需要的入耳式傑作 - Fender FXA9

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2017-4-7 09:10
介紹真係唔敢,不過以A9要咁乾淨而且三頻都要到位,相信依家市面上的DAP都未必可完全發揮。反而專業界別 ...

論聲其實幾鍾意d100, 但係浪費咗佢recorder個功能
而且真係唔太user-friendly...
如果有部dap可以推倒隻a9七八成,我已經好心滿意足

不過就真係一闊三大喇

專業玩家

好後悔之前放左隻ASG2.5
宜家想買返都好難
想問吓5k樓下仲有咩好推仲呀

鑽石玩家

小瑟 發表於 2017-4-7 09:10
介紹真係唔敢,不過以A9要咁乾淨而且三頻都要到位,相信依家市面上的DAP都未必可完全發揮。反而專業界別 ...

曲線神回覆!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔係好明!!? 即係?????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

小瑟 發表於 2017-4-18 12:47
唔係好明!!? 即係?????

你話....市面上的DAP都未必可完全發揮......啫話架單車好快、不過揾唔到個好快嘅人踩喳!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

星級玩家

ph0381 發表於 2017-3-29 23:48
原本已經好有興趣,睇完更加肯定
等佢出多啲貨嘅時候一定要去試清楚佢

聽band 同聽古典一樣高要求 尤其係Metal
之前有人推薦我聽335 即刻笑左 335聽pop就得 聽電結他 Keyboad 好假
我曾經試過fxa7(金色個對)聽完一分鐘已經放低左 因為個聲實左太鬆散啦
我自己聽開Cannibal Corpse Epica Arch Enemy Nightwish Evanescence Marilyn Manson 等
大部份都係交響金屬 死亡金屬 Deathcore 哥德金屬
本來用緊JH16 後來整唔見左 之後而家暫時用住W4R TF10 (對TF10準備放)諗住轉UE18 +

Btw,香港真係好少人聽band野

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 10 + 10
goodabc2010 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cryushin 發表於 2017-4-21 01:20
之前有人推薦我聽335 即刻笑左 335聽pop就得 聽電結他 Keyboad  ...

很明白師兄的感受。要還原出band sound所用到的樂器的真實感,需要針對的等定耳機。普遍主流適合聽Pop的耳機不需要如band sound般再現多種類的低頻樂器,處理的音樂也沒有band sound那麼複雜和快速,可惜我自己在這情況下不能長時間聆聽(主要是會頭暈),但一旦選對了,那種爽快和緊湊的聲音,和選不對時是兩回事。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

cryushin 發表於 2017-4-21 01:20
之前有人推薦我聽335 即刻笑左 335聽pop就得 聽電結他 Keyboad  ...

ching點睇隻fxa9?
我自己就聽開JRock, [Alexandros], ONE OK ROCK, Blue Encount, Asian Kungfu Generation etc.
之前差半步就入左JH16pro, 但係試多排發現低頻對我嚟講有少少過多, 聽得耐會有d攰, 最後都係放棄左
想揾對啱聽band嘢嘅耳機都真係唔易, 尤其係因為無乜共鳴同討論

18pro+同之前18pro有啲咩分別,會唔會做到16pro嗰種信息量? 未得閒去試

見習玩家

ph0381 發表於 2017-4-23 17:33
我自己就聽開JRock, [Alexandros], ONE OK ROCK, Blue Encount, Asian Kungfu Generati ...

ching, i've biught FXA9 already, but still have't full run in... if u want, may be we can pick a day coming out to have a tea and let you try it

星級玩家

ph0381 發表於 2017-4-23 17:33
我自己就聽開JRock, [Alexandros], ONE OK ROCK, Blue Encount, Asian Kungfu Generati ...

Fxa9未得閒去試
我覺得18pro同18pro+最大分別係18pro+通透左 三頻平均左
18pro 高音感覺好暗 好似上唔到去咁
18pro+ 高音上得盡左 通透明亮左
18pro 感覺有少少V型調音 18pro+ 人聲會出返黎 但唔會話特別突出
音埸亦大左 分析力高左
Ching 聽 JRock嘅話 18pro+有機會啱您 不過都要睇下有咩要求
我覺得18pro+幾有退燒嘅感覺 但動感 動態係有嘅 唔會悶親
不過我自己聽開類型 我覺得只係氣氛有少少不足 應該似係bass收得太快
試下加條升級線睇下有無幫助
以上只係Demo聽感