設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AV仔

[討論] 點解明明SACD係比CD好,但竟然會死?

1萬

白鑽玩家

老而不

以全球講, (雙層) SACD本身的賣點是multi channel , 大容量的DSD, music data 是比CD多.
不過事實是市場習慣了一對喇叭的stereo , 變成multi channel 沒太大的吸引力.
而且SACD的decoding chip set 是獨家, 不似CD 一樣人人可以做. 在生產上有成本壓力
網絡已流行, HD 的file 比SACD平, 而且入手容易,

單層 SACD太貴, 而且對播放器材有限, 只有SACD玩家才入.

其實CD, 只要keep得好, 真係可以擺好耐. 是本地天氣太濕+熱所以問題多多.
外國ebay 經常有80年代的CD出售, 很多都沒問題.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kinhungw + 10 + 10 絕對認同
Suprabird + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

我覺得...... SACD and DSD只係 marketing selling point only.....
有名無實!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

SACD 改名改得好。因為有Super ㄧ字, 令人以為ㄧ定Super than CD.

銀級玩家

這個討論內容很好啊看到上面ching文章講的知識,又學到野

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

hksarac 發表於 2017-4-3 08:19
因為有很多是假DSD,用CD format規格的 master轉做DSD,最重要的是以前沒有數碼輸出,讓其他廠做DAC。現 ...

假DSD唔係SACD既錯,
係果的人做衰左啫.
唔應該當SACD差的.

黃金玩家

manid903 發表於 2017-4-3 11:19
1)香港大部分sacd 粗制濫造 2) sacd 播放制式硬件上(sacd 機價錢)不夠大眾化 3) sacd 主要不斷利用數碼科技 ...

>>sacd 主要不斷利用數碼科技加味精

這個我不能認同

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mankit9998 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實未完全死亡的,有好多人都未聽過真正嘅sacd威力,佢嘅高低頻場,需要有大動態嘅組合去發揮,唔普及原因可能大家都喜歡聽檔案,唔多願買機自然唔買碟自然無人投資,轉移投資head fi更有市場,多數人都係聽耳機屋企又無位又無時間,其實sacd喺黑膠同cd嘅中間,價錢又係中間,有時間又有閒錢自然係世外高人(退休人仕),新野唔啱聽舊野不如聽膠,個光頭損耗得快換又貴。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mankit9998 發表於 2017-4-5 10:52
其實未完全死亡的,有好多人都未聽過真正嘅sacd威力,佢嘅高低頻場,需要有大動態嘅組合去發揮,唔普及原因 ...

有心機加時間一定係黑膠

黃金玩家

HD_2 發表於 2017-4-5 11:01
有心機加時間一定係黑膠

咁又未必

講聲音sharp的程度,混音,一定是 數碼錄音,但有些人會話sharp係數碼聲,少濛是模擬聲。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

mankit9998 發表於 2017-4-5 10:52
其實未完全死亡的,有好多人都未聽過真正嘅sacd威力,佢嘅高低頻場,需要有大動態嘅組合去發揮,唔普及原因 ...

播放機生產商都停產啦, 仲唔死?
只係碟仲有出.