設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[主題新聞] OPPO UDP-205 4K 靚聲 UltraHD 藍光初體驗 (會後分享)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

今天參加了第2場 205,因本人用緊105D及改了手繞火牛. 所以完全知道203 及205分別. 其寶今天有個問題想問Owen,因太多人太多問題.

評分

參與人數 1活動 +100 收起 理由
小瑟 + 100

查看全部評分

DENON AVC -X8500H
Panasonic 65 GZ2000
Pioneer N-70A
Magnat MR-780
KEF R 900
TDG  NFC-83 X 4
KEF R600C
Earthquake P12
KEF C62
KEF 3005SE x 4
KEF 800DS x 2
MCINTOSH 9000AE
Emotiva XPA 5 G2

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

lilomayy 發表於 2017-5-12 00:17
今天有幸參與第一場活動!辛苦甘多位!
小弟覺得聲音太大聲,非一般家庭可以接受!低頻多到頂吾順(可能過人 ...

問緊可唔可以係76-FriendClub攪到。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fm31331 + 10 + 10 咁就正可以Q&A!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

我係參加第一場,又係203用家,覺得2聲道好明顯清晰乾淨,音質豐富好多;而203都不太差,但當然有分別。至於205畫質方面,本人未能比較,因大會用了大銀幕同投影機去播放,而自己只有47吋SAMSUNG電視,真的難以比較,但現場看到,好有戲院電影 Feel 。
再次多謝 POST76 !

評分

小瑟 + 100

查看全部評分

銀級玩家

睇左第一場!的確如其他師兄所言音壓的確大得有點誇張,畢佬反枱聲仲勁過我屋企播爆炸聲!如果播薩利機長炒機咪聾都似呵呵!可能雙18吋低音關係掛,不過我接受到haha
另外咁強既配套試,講真到底邊一part係關部205事?我話試到都係呃你!不過150吋睇呢幾隻唔算4K頂級畫質既碟來說已經收貨有餘!係睇到LALALAND女主角塊面有D起格!我仍會繼續用103D SE加UB900,未有升級打算!多謝76及各單位安排!期待下次試睇/音會

評分

小瑟 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

睇左第一場!
4K畫質 不是好凸出 ,可能在家中用 60吋 4K TV 好D,(須然未買)
但都買左部 玩下 ,當兩聲道 player 用下先~
多謝76及各單位安排!
期待下次試睇/音會

評分

小瑟 + 100

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Anthonyccy 發表於 2017-5-11 22:58
今日有幸參加 第二節 , 個人感覺不是大太強烈, 微粒好似好粗糙定係片源關係覺得並不是很吸引, 當然有些片很 ...

畫面好與否同投影機都有關系的

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

晝面方面,顏色延伸十分好,黒白分明,尤其試象棋那段表露無遺,象棋表面光澤很好!試四原色-紅綠藍黄的層遞色階非常好!但亦都有不好之處,可能我坐得前,有些片段noise好勁!電影聲音方面,大會的音響太出色,太勁,尤其個低音,應該返到家睇唔到三份一套戲已有人㩒門鐘!(我睇第二場,在等候入場前,聽到第一場d低音,我在影音房出面都感受到難頂)^^!話說回來,我覺音質和203差不多!兩聲度方面始終係blu-ray機,覺得没CD機好!聽陳潔麗冷凍78k SACD感覺太冰冷,太硬,音色不是我杯茶,比較平時聽開沒那麼舒服自然!但音牆定位唔錯!

評分

小瑟 + 100

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟參加第二場,我也覺得低頻打心口感覺嚴重,有點吃不消,另外,畫面可能太大闗係,4K給我的感覺並不是太強烈,有一兩段noise幾多。其實很難作比較,因家中器材完全不一樣。

評分

小瑟 + 100

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

hit87761 發表於 2017-5-12 02:24
我都係睇第一場 ,相信大多數member都覺得太大聲同低頻過左火,短時間睇一少段尚可,在屋企咁睇一 ...

對....我事後諗返都覺得今次太多槍戰位, 下次會留意可以安排多D不同類型的, 下次會留意, 多謝意見呀!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

onon4359 發表於 2017-5-12 10:05
睇左第一場!的確如其他師兄所言音壓的確大得有點誇張,畢佬反枱聲仲勁過我屋企播爆炸聲!如果播薩利機長炒機 ...

果場一開的確係出左小小事, 因對白位細聲, 就以為冇料到, 點知一開爆到HIHI..........老老實實, 我都頂唔住呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.